ILUSTRATE DIN Cuba – Macheta Centrului istoric al Havanei
1 July 2018
Baden-Baden- relaxare prin cunoaștere și explorare
6 July 2018

Atena și împrejurimi – diversitate plină de viață

Grecia, o țară căutată ca destinație de vacanță pe tot parcursul anului, este una dintre cele mai frumoase cu peisajele sale unice și orașele care oferă posibilitatea de a le admira. Această țară este pe placul ambelor tipuri de oameni – cei care iubesc marea și cei care iubesc muntele, deoarece îmbinarea lor face ca priveliștea să fie una de nedescris, fie că sunteți pe autostradă, fie că sunteți pe un drum de țară într-un sătuc pitoresc. Dacă alegeți varianta cu mașina, nu veți fi dezamăgiți absolut deloc. Pe lângă drumul întins și bun, cadrul natural care vă însoțește până la destinație și înapoi nu lasă de dorit.

Odată ajunși în Atena, în perioada caldă, este recomandat să aveți apă în permanență cu dumneavoastră, capul acoperit, iar crema de protecție solară dată într-un strat gros. Capitala Greciei se aseamănă cu altele dacă se ține cont de populație și de faptul că este un oraș plin de viață, în schimb se evidențiază prin locurile incomparabile și prin istoria sa. Cel mai mare și mai vizitat monument este Acropola Atenei, care se află în aproape de centrul orașului și se impune prin dimensiunea sa imensă. Istoria Acropolei începe cam în aceași perioadă cu istoria Atenei. Circulă legenda printre atenieni că zeița Atena și zeul Poseidon au cerut să fie patronii orașului și ca numele lor să fie purtate de acesta, iar întrecerea dintre ei a constat în dăruirea unui cadou. Poseidon a creat un izvor de apă sărată, simbolizând puterea mării, iar Atena a dat măslinul care avea semnificația păcii și prosperității. Locuitorii au acceptat măslinul, iar orașul a fost numit Atena. De aici a început construcția Acropolei care are în structura sa mai multe vestigii.  Partenonul, monumentul închinat zeiței Atena este cel mai mare, urmat de Erehteion, construcția zeului Poseidon. După ce intrați, veți primi o hartă cu Acropola din Atena care este împărțită pe zone. Locul este încărcat de imagini spectaculoase oferite de amplasarea monumentelor, dar și de peisajele pe care le puteți admira, aflându-va deasupra orașului.

De aici, puteți coborî spre piața veche, Omonia unde veți putea mânca diferite feluri cu pește sau carne, vestitul Souvlaki însoțit de sosul Tzatziki. Mai mult, aici veți găsi și branza Feta, originală și nelipsitele prăjituri cu fructe. Dacă tot sunteți în Omonia, veți găsi gustoasele si multe soiuri de măsline, pastă de măsline și inconfundabilul ulei de măsline care are atâtea beneficii.

Dacă vreți să vă răcoriți și căutați o stațiune mai liniștită, aceasta este Varkiza. Este un orășel mic, dar cu de toate. De la plaja curată, marea de un albastru plăcut până la magazine, supermarketuri, restaurante, cluburi și parcuri. Este și un mic port, unde pescarii vin dimineața cu peștele prins proaspăt, iar seara este scăldat în luminițe ce se oglindesc în apă și oferă o priveliște minunată. Această stațiune este locul ideal atât pentru cupluri, cât și pentru familii cu copii. Puteți să alegeți între o plimbare cu barca de câteva ore sau două zile pe mare. Copii se bucură de parcul de distracții care este situat chiar pe plajă.

Pentru o atmosferă liniștită, calmă și sufletească, la o ora de mers cu mașina de la Varkiza, se află moaștele Sfântului Efrem cel Nou. Acesta este cunoscut pentru minunile pe care le săvârșește pentru cei care i se adresează cu rugămintea de a primi tămăduire. Se spune că mulți oameni au fost vindecați de cancer, diabet, leucemie, de cap, de stomac, de articulaţii, boli ale inimii și multe altele. Mărturiile ajutorului Sfântului Efrem sunt darurile oferite de persoanele vindecate care pot fi văzute acolo. Mănăstirea, construită în stil grecesc, se impune prin frumusețea ei. În curte, se găsește un mic paraclis unde se află o parte din copacul în care a fost martirizat, iar în biserică se află moaștele întregi ale Sfântului. Construcția mănăstirii este la distanță de oraș, astfel liniștea pe care o oferă dă un sentiment de relaxare, pace interioară și bucurie spirituală.

La 17 km depărtare de mănăstire, se află una dintre cele mai mari grădini zoologice din Grecia. Aceasta este destul de întinsă, cât să vă petreceți jumătate de zi acolo. Este destul de mare și este împărțită pe zone, însă la intrarea în parc, veți primi o hartă cu ajutorul căruia vă puteți orienta ca să nu ratați vreun loc. Pot fi admirate multe specii de animale din toate colțurile lumii: de la girafă, elefant, reptile la flamingo, pinguini și foci.  În interiorul grădinii se află și un delfinariu care are câte două spectacole pe zi. Vizitarea acestui loc va fi o încântare atât pentru adulți, cât și pentru copii. De asemenea, sunt reastaurante și cafenele în interiorul ei, astfel încât dacă obosiți, vă puteți relaxa la unul din aceste localuri.

 

Cosmina Elena Irina – foto din arhiva personală

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *