A fost odată comunism –Exilul politic postbelic, marele dușman al comuniștilor. Capitolul 10
31 October 2019
A fost odată comunism – Gulagul sovietic, instituție unică în lume. Capitolul 12
7 November 2019

A fost odată comunism – Postul de radio Europa Liberă, o gură de aer din lumea neîncătușată. Capitolul 11

Radio România Cultural lansează, începând cu 30 septembrie, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Aceasta se concretizează în pagini de memorialistică, dându-le glas unii dintre cei mai importanți actori ai scenei românești, dublate de mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.

A fost odată comunism este o rememorare, prin intermediul paginilor de memorialistică, selectate de istoricul Georgeta Filitti, coordonatoarea științifică a proiectului, a celor mai importanţi ani ai comunismului românesc.

Capitolul 11- Postul de radio Europa Liberă, o gură de aer din lumea neîncătușată

Una dintre caracteristicile regimurilor totalitare de expresie comunistă a fost izolarea. Orice contact cu Occidentul însemna contaminarea cu o ideologie potrivnică. După această schemă, numai informațiile furnizate de autoritățile comuniste trebuia să ajungă la urechile populației. Acest blocus a fost spart de apariția postului de radio Europa Liberă, cu sediul la München și finanțat de americani. Dacă materialele documentare transmise de post îi țineau, cât de cât, la curent pe ascultătorii români cu ce se întâmpla în lumea largă, poate mai însemnat a fost dialogul institut pe calea undelor. Înfruntând supravegherea Securității, nenumărați români informau sistematic postul despre realitatea românească. Atentatele organizate împotriva postului, a colaboratorilor lui au arătat adevăratul chip al Securității. Ascultat cu aviditate de mii de români, în ciuda bruiajelor și deopotrivă a denunțării din partea vecinilor, Europa Liberă a fost un adevărat releu sonor spre Occident. Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Vlad Georgescu, Mircea Carp, figuri proeminente ale exilului românesc, au fost totodată vocile prestigioase ale acestui post, au insuflat încredere, speranță, au făcut analize politice pertinente în așa fel încât românii să se simtă părtași la viața comunității internaționale. 

Georgeta Filitti

Lectură și interpretare,  Marian Râlea, din volumul  ”Ultimul deceniu comunist –  Scrisori către Radio Europa Liberă” – de Mihnea Berindei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *