Romanii în lume astăzi la New York, Paris, Bruxelles, Istanbul, Bucureşti. Realizator Magdalena Tara
18 October 2020
Revista Literară Radio cu Anca Mateescu
18 October 2020

Vocile memoriei: In memoriam Liviu Grăsoiu

                                                   

   Ne-a părăsit spre sfârșitul săptămânii trecute Liviu Grăsoiu, critic și istoric literar, primul redactor-șef, după decembrie 1989, al departamentului Literatură și Arte din cadrul Radioului public.

   Liviu Grăsoiu a dat direcția programelor literar-artistice la Radio România Cultural în anii nouăzeci, păstrând  emisiuni de tradiție, regândind altele, adăugându-le unele noi. A știut, alături de secretarul general de redacție de atunci, Florin Constantin Pavlovici, să-și  impună voința în fața conducerii Societății Române de Radiodifuziune pentru ca, de pildă,  scriitorii cu trecut politic de extremă dreapta, interziși aproape jumătate de veac, să fie discutați nuanțat în emisiunile redacției , așa cum era normal ; ori asfel încât peste vocea altora, dintre cei care ridicaseră osanale lui Ceaușescu și care parveniseră la importante funcții publice  în acel deceniu de tranziție, să se aștearnă ani de cuvenită tăcere radiofonică.  A  impus în grila de programe scriitorii din noua generație de atunci, unii dificil de înțeles pentru șefii mai mari ai Radiolui. A reușit  să mențină, într-un cuvânt, necesarul echilibru într-o vreme neașezată.

  Liviu Grăsoiu  venea la radio în 1985, după ce se formase deja ca redactor la Televiziune. A realizat și înainte, și după ce a fost numit în funcția de conducere emisiuni  precum Scriitori la microfon  sau Revista literară radio, aceasta din urmă vreme de două decenii.

  În paralel cu exercitarea meseriei de realizator radio, criticul și-a scris cărțile, între care : Poezia lui V. Voiculescu, Doinirea ca vocația și destin, eseu asupra poeziei lui Șt. O. Iosif, George Topîrceanu sau Chiriașul grăbit al literaturii române, Emil Giurgiuca – sub povara vremurilor, Voiculesciana. Acestora li  s-au adăugat ediții din opera lui Voiculescu și alte volume de publicistică. Liviu Grăsoiu va fi evocat duminică, de la ora 22.30 la Vocile memoriei.

Eugen Lucan

Foto: Eminescu bibliotheca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *