Gaudeamus – Centenarul, la timpul viitor
23 December 2017
Inspiraţie şi estetică în educaţie
5 January 2018

Vitalitate şi reuşită

Chiar acum, la trecerea dintre ani socotim că putem afirma, că Filiala U.A.P. Braşov îşi conştientizează rolul şi pe palierul educativ, şi îşi întoarce cu atenţie privirea către generaţia tânără de plasticieni, oferindu-ne la Galeria Europe, o expoziţie serioasă şi în acelaşi timp relaxantă. Sub auspiciile unei idei generoase, care în decursul vremii s-a dovedit a fi vitală, căci a descoperit talente, a promovat artişti şi a subliniat concepte –Atelier 35 îşi mărturiseşte şi cu această cea mai recentă expoziţie a braşovenilor, valoarea. Andrei Dimeny, artist plastic braşovean vine în întâmpinarea ideilor noastre, susţinându-le: „Expoziţiile cu această titulatură au deja un trecut respectabil şi un caracter aparte printre celelalte manifestări de gen. Termenul atelier nu indică doar un spaţiu în care se va fi făcut lucrarea de artă, ci şi un stadiu de formare al artistului, de acumulare sau de cizelare ale unor moduri de exprimare.”

Aşadar, avem pe simeze, lucrările unor artişti tineri şi plini de speranţe, spunem noi, încă nepervertiţi de comenzi şi ţeluri financiare, care câteodată (de preferat să se petreacă cât mai târziu ori chiar deloc) se intersectează cu dezideratele nealterate ale tinereţii, cu prospeţimea unor încercări, cu emoţia descoperirilor. Din nou, textul lui Andrei Dimeny (pe care îl apreciem în mod deosebit) ne completează, întărindu-ne, gândul: „…la tineri încă nu este format vreun corset stilistic sau de gen în care să rămână înghesuiţi, cum se întâmplă (probabil doar de dragul recognoscibilităţii) cu mulţi dintre cei în vârstă. În stadiul de atelier se desfac şi refac idei sau realităţi, se produc infiltrări de emoţii de tot soiul. Ezitările în exprimare, îndoielile legate de punctele de vedere sau sens sunt frecvente. Această stare laborator este, poate cel mai contemporan cu autorul şi asumarea lui implică riscuri pe care un matur tinde să le refuze.

Şi este adevărat, tinereţea îşi mărturiseşte în procesul de creaţie, forţa vitală; în plus, prea bine nu este conturat riscul, prea limpede nu este conştientizat, eşecul; ridicolul ori teama de greşeală, nu apar în timpul lucrului; spontaneitatea, la vârsta tinereţii are un farmec aparte. Şi din nou, dialogăm cu Andrei Dimeny: “ … nu este deloc de neglijat nici mobilitatea de la această vârstă cu care se pot mişca printre ruinele stilistice, moda tehnologică, straturile eterogene ale realităţii sau diversele inovaţii, ceea ce se poate decanta în conotaţii surprinzătoare sau revelatoare.”

Prin urmare, ne bucură expoziţia „Atelier – 35 +” care alătură pe simeze, în mod reuşit, 41 de lucrări aparţinând unui număr de 21 de autori. Poate nu întotdeauna, dar uneori, cu certitudine, lecţia vine de la cei tineri.

Realizator Roxana Păsculescu

fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de Filiala U.A.P. Braşov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *