"Viaţa într-o valiză" - Interviu cu artistul vizual Dan Perjovschi
"Presupun că reacţia mea o are fiecare om care trăieşte într-o zonă cât de cât civilizată din lumea asta. A fost o reacţie de şoc, că nu credeam că aşa ceva se mai poate întâmpla în secolul ăsta şi, într-un fel, că pandemia îţi arată ce fragilă e totuşi lumea în care trăim şi cât de mult ar trebui să profităm sau, în fine, să folosim părţile ei de pace şi de linişte, când şi unde se poate trăi. Războiul din Ucraina m-a făcut să fiu atent la zilele, orele, minutele în care trăiesc în pace", declară artistul vizual Dan Perjovschi într-un interviu acordat Radio România Cultural.
07 Februarie 2023, 07:49
“Ca artist, m-am implicat anti-războiul lui Putin, ca să ajut ideea de refugiat, să generăm fonduri sau atenție pentru trauma asta enormă”, adaugă acesta.
“Nu e un război convențional, când ținte sunt spitale, case, centrale care produc energie și atunci cartiere sunt lăsate fără lumină sau fără căldură, deci e un plan barbar care nu a mai existat în lumea civilizată. Atunci când desenez un subiect, încep să îl înțeleg. Atunci când ești implicat și ai sentimentul că ajuți, cumva simți că ești parte dintr-o lume, care încearcă să rezolve (o problemă – n. red). Filosofia mea este că, dacă poți să faci ceva, oricât de mic, fă acel lucru”, continuă Dan Perjovschi.
În urmă cu un an, la momentul izbucnirii războiului și startul exodului din Ucraina, Dan Perjovschi a desenat tricouri pe care era scris, în limba ucraineană, “Sunt aici pentru tine” și care le-au fost împărțite voluntarilor din Vama Sighet.
"O parte dintre noi am învățat ce înseamnă pericolele vieții contemporane, ce înseamnă solidaritatea ... cealaltă parte va crede întotdeauna că Pământul e plat, n-avem ce face. Educația are un rol fantastic și societatea trebuie să emită, prin toate canalele media, mesaje care țin de civilizația contemporană, deschisă, tolerantă, în care toată lumea are loc", ne-a mai spus Dan Perjovschi.
Până pe 20 februarie, oricine are o valiză pe care nu o mai folosește, o poate aduce la sediul Radio România din București (intrarea din strada Temișana, la Registratură, program Luni-Vineri, 9:00-17:00), putând să își exprime în acest fel solidaritatea cu suferința poporului ucrainean.
La 25 februarie, pentru a marca un an de la invazia armată rusă în Ucraiuna, scena Sălii Radio vă găzdui un concert-eveniment organizat împreună cu Orchestrele și Corurile Radio România.
Radio România Cultural așteaptă publicul sâmbătă, începând cu ora 18,30, pentru a vedea și expoziția “Viața într-o valiză”, organizată împreună cu Fundația Arte și Artiști în Dialog, coordonată de Iulia Mihalcea.
Biletele s-au pus în vânzare pe https://m.iabilet.ro/bilete-alexandru-tomescu-razvan-suma-sanziana-mircea-83059/