Ascultă Radio România Cultural Live

VATICAN

11 Iunie 2017, 13:33

Ca să putem intra pe teritoriul Vaticanul (înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1984), ajunge să traversăm doar o stradă aflată în Roma. Cu excepţia porţiunii de sud est, în Piaţa San Pietro, graniţele sunt delimitate de ziduri care datează din perioada medievală şi renascentistă. Însă nu acest fapt oferă un caracter unic Vaticanului, ci mai cu seamă atributele sale principale, legate în cea mai mare parte, de organizarea Bisericii Catolice în lume şi îndrumarea spirituală a unei populaţii de peste 1 miliard de credincioşi.

* * *

Cine alege să treacă Tibrul pe Podul Sant’ Angelo, ceea ce v-a vedea pentru prima dată nu va fi faimoasa cupolă a Vaticanului, ci zidurile fără ferestre ale citadelei medievale Castel Sant’ Angelo. În anul 139, aici a fost locul unde s-a înălţat mausoleul împăratului Hadrian. Mai târziu acesta a devenit fortăreaţă şi închisoare, iar mai apoi o reşedinţă în care Papii se refugiau în vreme de restrişte. În prezent, el adăposteşte un muzeu în care sunt expuse articole de mobilier, ceramică şi fresce datând din secolul XVI.

Străjuind dincolo de parapetul Castelului Sant’ Angelo, se află o statuie enormă a Sf. Mihai, Arhanghelul care a dat numele castelului.

Cât despre vestitul ansamblul de palate al Vaticanului, acesta poate fi admirat din partea de vest a Romei, de pe Colina Vaticanului, aflată pe malul drept al râului Tibru. Pe latura complexului bisericesc, graniţa statului este marcată de columnele din Piaţa San Pietro. Deasupra Vatican-ului tronează, impunătoarea cupolă a Bazilicii cu acelaşi nume. Alături de ea se află Capela Sixtină şi Palatul Apostolic, reşedinţă a Papei (şeful statului Vatican şi în acelaşi timp capul Bisericii Catolice), fapt pentru care, nu am greşi dacă am trage concluzia, că din punct de vedere spiritual, micul Vatican este de fapt o adevărată putere mondială.

* * *

Ca orice stat, Vatican-ul dispune de o armată, de o poştă care emite timbre, de o staţie de radio ce difuzează programe în mai multe limbi şi chiar de o monetărie. Desigur, Vaticanu-ul mai are şi propriul steag şi propria închisoare, instituţii ce sunt adaptate la mărimea şi nevoile sale. Garda Apostolică (cunoscută şi sub numele de Garda Elveţiană) reprezintă o unitate armată simbolică, alcătuită dintr-un număr redus de soldaţi, îmbrăcaţi în uniforme tradiţionale, alături de care turistul îşi poate face o fotografie, pentru „Albumul de vacanţă”.

* * *

Pe lângă faptul că din punct de vedere spiritual, este o adevărată putere mondială, Vaticanul reprezintă şi o mare putere culturală. Sub egida sa funcţionează o serie de universităţi, colegii teologice şi institute de cercetare. Cel mai important institut ştiinţific al său, este Academia Papală de Ştiinţe.

Palatele papale, găzduiesc importante colecţii de opere de artă, adunate de-a lungul secolelor, fiind vestite mai ales pentru statuile clasice dar şi pentru obiectele de artă egipteană. Biblioteca Vaticanului (una dintre cele mai vechi din întreaga lume), conţine şi ea o nepreţuită colecţie de manuscrise din epoca creştină şi din cea precreştină. Aici se află scrisori ale lui Francesco Petrarca, Michelangelo şi Martin Luther, dar şi corespondenţa de dragoste a regelui Henric al VIII lea către Anne Boleyn. Se estimează că în prezent colecţia bibliotecii este formată din aproximativ 75.000 de manuscrise şi peste 1 milion de cărţi. Cât despre „Arhiva Secretă” a Vaticanului, aceasta a fost separată de bibliotecă pe la începutul secolului XVII.

Pinacoteca Vaticanului (galeria de tablouri), deschisă pentru prima dată în anul 1797 de către Papa Pius al VI lea, adăposteşte picturi italiene cu subiecte religioase, dar şi obiecte de artă bizantină şi rusească. Două secole mai târziu au fost puse şi bazele unei colecţii de artă, care cuprinde operele laice ale unor artişti de seamă ca Renoire, Matisse, van Gogh sau Picasso.

De asemenea, la Vatican să nu uităm că se mai află şi frescele lui Michelangelo (din Capela Sixtină), precum şi cele ale lui Pinturicchio (din apartamentele Borgia), alături de o serie de capodopere semnate de Rafael.

* * *

Să te afli printre cetăţenii cu paşaport ai Statului Vatican, înseamnă să aparţii uneia dintre cele mai exclusiviste societăţi din lume. Acest privilegiu al cetăţeniei depinde de existenţa unor relaţii directe şi continue cu Sfântul Scaun. Când legăturile încetează, privilegiul este şi el pierdut. Papa însuşi are paşaportul cu nr.1.

Cuvântul „Papă” provine din grecescul „pappas”, care înseamnă părinte. El este întrebuinţat în sensul larg în mai multe biserici, pentru a-i desemna pe înalţii lideri spirituali, însă cel mai des este folosit atunci când se referă la conducătorul suprem al Bisericii Romano-Catolice. Rolul Papei a rămas neschimbat de-a lungul timpul, anume de a se preocupa de soarta Umanităţii şi de a atrage atenţia asupra abaterilor de la adevărata religie. Suveranul Pontif poartă următoarele titluri: Episcop al Romei, Vicar al lui Isus Hristos, Succesor al Sfântului Petru, Prinţ al Apostolilor, Pontif Suprem al Bisericii Universale, Primat al Italiei, Arhiepiscop şi Mitropolit al Provinciei Romane şi Servitorul Servitorilor lui Dumnezeu, la care din anul 1929, s-a mai adăugat şi titulatura de Suveran al Statului Vatican.

* * *

Procesul alegerii unui Papă este unic, din moment ce Papalitatea este singura monarhie electivă din lume, şi este urmărit cu un deosebit interes de către marea majoritate a oamenilor indiferent de credinţa lor. Membrii Colegiului Sfânt al Cardinalilor, un grup de episcopi şi arhiepiscopi, se retrag în Capela Sixtină, la scurt timp după ce la Vatican se aud clopotele de înmormântare, trase în amintirea fostului Papă. Ei nu au voie să părăsească palatul, decât în momentul în care un nou Papă este ales. Votarea acestuia se poate face prin aclamare (când toţi strigă acelaşi nume deodată), prin scrutin (până ce un candidat întruneşte două treimi din majoritate plus unul) sau prin compromis (ca o ultimă modalitate).

În ultima perioadă de timp, Papii au fost aleşi prin scrutin. Hârtiile de vot sunt apoi arse după fiecare numărare, iar câţiva preoţi desemnaţi privesc spre colţul capelei. Dacă fumul ce iese este negru, el indică un vot neconcludent, iar dacă în schimb fumul este alb, atunci înseamnă că un nou Papă a fost ales. Imediat după aceasta, vicarul vesteşte credincioşilor „Habemus Papam”, moment în care viitorul papă apare în faţa mulţimii.

 

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorii 05 Aprilie 2024, 07:34

Palatul Baronului Empain din Cairo

Belgianul Édouard Louis Joseph , primul baron Empain , a fost un bogat inginer și antreprenor belgian, dar și un...

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 30 Martie 2024, 06:32

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali: E.S. Domnul Radko Vlaykov Ambasadorul Republicii Bulgaria E.S. Domnul Brendan Ward Ambasadorul Irlandei...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călătorii 29 Martie 2024, 06:56

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman

În provincia León din nord-vestul Spaniei se află vestigiile spectaculoase ale unei mine de aur, pe care romanii...

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călătorii 22 Martie 2024, 15:14

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST

Apărut inițial din rațiuni inginerești (ca supapă de presiune pentru o hidrocentrală), jetul de apă din mijlocul Lacului...

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
Călătorii 15 Martie 2024, 16:54

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST

Gouda, Edam, Camembert, Roquefort…Cele mai fine brânzeturi din lume poartă, în general, numele locurilor...

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 14:00
Bilet de îmbarcare
Ascultă live Radio România Cultural
13:10 - 14:00
VATRA LUMINOASĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VEȘTI ȘI POVEȘTI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
13:03 - 15:00
Top 30 Brașov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru