Colega noastră, Ileana Ionescu, o mare personalitate a Radioului public, a încetat din viaţă
19 May 2019
Timpul prezent – Ucraina în era Zelenski
21 May 2019

Timpul prezent – Legi tot mai dure împotriva avortului

Microfon Radio Romania Cultural - Foto: Alexandru Dolea

Statul american Alabama a adoptat recent o lege anti-avort foarte strictă, care interzice întreruperea de sarcină chiar și în situația cînd sarcina este rezultatul unui viol sau al unui incest. Și alte state americane se pregătesc să supună la vot legi similare. La Festivalul de Film de la Cannes a avut loc în weekend o manifestație pentru apărarea dreptului la avort, la care au participat personalități din lumea cinematografiei mondiale, în contextul proiecției filmului documentar “Que sea ley“, despre mobilizarea pro-avort a femeilor din Argentina din 2018. De asemenea, pe reţelele de socializare a început o campanie numită #YouKnowMe, în care vedete de la Hollywood îşi povestesc experienţele legate de întreruperi de sarcină, pentru a atrage atenţia asupra faptului că una din patru femei sub 45 de ani a recurs la această procedură. În România politica pronatalistă a lui Ceauşescu a avut urmări tragice:  în urma decretului din 1966 prin care se interzicea avortul la cerere, au murit peste 10 000 de femei. Despre politicile anti-avort și consecințele lor vorbim la “Timpul prezent“ cu Corina Doboş, istoric, şi Daniela Drăghici, activistă pentru educaţia privind sexualitatea.

20 mai 2019, ora 18.30

Realizatori: Adela Greceanu şi Matei Martin

1 Comment

 1. Mihai says:

  Nu este normal sa existe emisiuni cu caracter extremist care instiga la avortarea unei unei ființe pe cale de a se naște, așa cum s-a întâmplat la emisiunea Timpul Prezent din 20 mai Asemenea subiecte nu sunt permise la un post de radio cultural. Orice instigare la o crima împotriva unei ființe fara apărare nu ar trebui sa fie permisa, iar caracterul emisiunilor nu este compatibil cu așa ceva. Oamenii au multe sensibilități si nu si doresc sa audă așa ceva.
  Orice femeie poate face aceasta acțiune, dovada fiind cele 20 de milioane de avorturi făcute pana acum, un adevărat genocid, care dovedește ca acele femei au avut si dreptul si posibilitatea de a face un asemenea gest, nu le a oprit nimeni… deci exista aceasta posibilitate.
  In perioada dictaturii de extremă stânga a președintelui Obama au fost legalizate si făcute sute de mii de astfel de avorturi, poate un motiv de bucurie pentru interlocutoarele din emisiune, la fel si pentru cele 20 de milioane de la noi. Se pare ca se poate face acest lucru fara probleme, femeia are dreptul de ,, a alege,,
  De ce nu este discutata interzicerea completa a avortului din tarile musulmane, unde este complet interzis sa faci așa ceva? De ce se vorbește de Polonia sau state din America, atâta timp cat in foarte multe tari musulmane cu miliarde de locuitori avortul este interzis.
  In tarile europene ne confruntam cu depopularea tarilor, nu mai exista oameni care sa facă anumite activitati necesare.
  Asemenea subiecte precum homosexualitatea, avortul, nu-si au rostul, nu reușesc decât sa înjosească ascultatorii, sa i îndepărteze de alte emisiuni culturale, unice in media atât de stricată de la noi.
  Politizarea mai ales cu idei de extrema stânga nu are ce căuta la un post cultural si nu reușesc decât sa indispună si sa creeze tensiuni. Ideile extremiste nu trebuie propagate.
  Daca s-ar face o comparație între drepturile unor minorități si cele ale unei majoritati, nu se poate observa decât ca exista peste tot aceleași drepturi si obligații de care unii țin cont, alții nu. De obligația de a nu-l agresa pe celalalt, ar trebui sa se tina cont mai mult.
  A arunca o vină generala asupra unei populatii , a amenința, a vorbi de ,, acțiuni,, ale unor partide cum e cel Republican , nu-si au locul la un post de radio cultural. Nu reușesc decât sa ne irite si sa ne îndepărteze de orice sursa de extremism, mai ales când vine de la un post de radio cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *