Bilet de îmbarcare spre… meleaguri gorjene şi apoi către Thailanda, pentru o plimbare prin Phuket şi Lop Buri…
10 February 2018
THAILANDA – LOP BURI
10 February 2018

THAILANDA – PHUKET

Phuket este cea mai mare insulă a Thailandei. Se află în Marea Andaman, iar zona sa turistică cea mai aglomerată poate fi considerată  staţiunea Patong (care s-ar traduce prin „pădurea plină de frunze de banane”) şi care neoficial, mai este denumită de către turişti şi „capitala distracţiei din Thailanda”.

Cât despre Plaja Patong, aceasta se numără printre cele mai căutate din Thailandei.

 

* * *

 

Phuket nu înseamnă însă doar plajă şi soare. Centrul istoric al oraşului, cu case vechi ce se remarcă printr-o arhitectură sino-portugheză, este oricând gata să vă dezvăluie câte ceva din farmecul aşezării din urmă cu două secole.

Stilul arhitectural sino-portughez, reflectă influenţa europeană pe Insula Phuket, adusă de englezi şi portughezi, care întreţineau aici un comerţ activ încă din secolul XVI.

Începând cu secolul XVIII, ca urmare a exploatării minelor, numărul europenilor rezidenţi în Phuket a crescut simţitor şi, odată cu sosirea lor s-a schimbat şi infrastructura oraşului, fiind amenajate drumuri şi ridicate multe construcţii.

Referitor la case, se remarcă două tipuri de construcţii: magazinele (stilul sino-portughez) şi vilele (stilul sino-colonial). Magazinele funcţionau la parterul clădirii, în timp ce la etaj se afla locuinţa proprietarilor.

Dacă ar fi să dăm un exemplu de mostră arhitecturală sino-portugheză, cu siguranţă am alege renumita Soi Romanee, un fel de bijuterie ascunsă, plină de clădiri renovate colorate, unde unele familii locale trăiesc de-a lungul acestei străzi, de mai multe generaţii.

* * *

În plimbarea obligatorie pe care trebuie să o faceţi prin Phuket, cu siguranţă vă v-a atrage atenţia şi Altarul Luminii. Un templu taoist, cu arcade înalte, decorate în nuanţe de roşu aprins. Mirosul de tămâie, combinat cu mireasma florilor proaspete ce înconjoară altarul, fac din acesta o adevărată oază de relaxare în aglomeraţia urbană.

 

* * *

 

Monumentul celor două eroine (care au reunit insurgenţii în anul 1785 pentru a respinge invadatorii birmanezi), Muzeul Naţional Thalang (cu o expoziţie permanentă de viaţă în vechiul Phuket) sau Templul  Chalong, sunt de asemenea obiective pentru care merită să vă faceţi timp a le vedea.

 

* * *

 

Templul Chalong (ridicat pe trei etaje) a luat naştere la începutul secolului XIX, fiind înfiinţat de doi călugări foarte respectaţi, ce aveau cunoştinţe în realizarea de medicamente pe bază de plante. Este foarte popular printre turişti, plin de istorie şi deţine un loc aparte în inima locuitorilor din Phuket. Aici se găseşte un fragment de os, despre care se spune că ar fi aparţinut lui Buddha.

Vizitatorii care urcă până la ultimul etaj, se pot bucura de o vedere panoramică încântătoare a zonei.

* * *

O vacanţă în Phuket nu ar putea fi considerată completă, dacă nu aţi vizitat Parcul Phuket FantaSea, un uriaş complex unde se regăsesc numeroase zone tematice, inspirate din cultura thailandeză. Printre favoritele turiştilor se numără spectacolele de muzică şi dans tradiţional, atelierele de artizanat şi magazinele de suveniruri.

Iubitorii de spectacole pline de strălucire şi efecte speciale, nu vor fi nici ei dezamăgiţi. În Parcul FantaSea, există un Palat al Elefanţilor, o clădire impresionantă străjuită de o mulţime de elefanţi din piatră. Odată ce i-aţi trecut pragul, veţi avea ocazia să participaţi la demonstraţii unice de acrobaţie, efecte speciale dar şi jocuri de lumini şi sunet.

 

* * *

 

Şi să nu uităm de Phuket Butterflly Garden (una dintre puţinele grădini cu fluturi rămase în Thailanda), aflată în apropierea oraşului Phuket. O seră uriaşă, creată cu multă dibăcie, în care zboară liber mii de fluturi ce pot fi urmăriţi în întreg procesul lor de viaţă. O lume unică, în care merită să vă petreceţi câteva momente de relaxare.

 

* * *

 

Şi încă ceva… Desigur, în călătoria ce o veţi întreprinde prin Thailanda, fie că este zi sau noapte, veţi fi însoţiţi adesea de agerele şi jucăuşele maimuţe. Sunt peste tot: pe stradă, în pădure ori la temple. Simpatice şi deosebit de prietenoase, pot însă uneori muşca şi deveni astfel periculoase, atunci când nu li se îndeplinesc dorinţele. Cel mai bine ar fi să nu le enervaţi şi dacă se poate să le oferiţi câte ceva de ronţăit. În preajma lor trebuie să fiţi cu mare băgare de seamă, fiindcă sunt nişte hoaţe înnăscute. Fură tot ce prind: de la portofele şi ochelari de soare, la telefoane şi aparate de fotografiat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *