Texte şi pretexte: Redescoperirea artei sticlarului – Cristina Ilinca
17 Septembrie 2022, 06:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Arta – o fărîmă de frumusețe peste neliniştile noastre.”
Cu studii la Facultatea de Litere din București, încheiate în 1991, absolventă în 1999 a Școlii Postuniversitare de Științe Politice ( actuala SNSPA), din 2010 absolventă și a Facultății de Arte Decorative și Design, secția Ceramică-sticlă-metal din cadrul UNArte București, Cristina Ilinca este astăzi artist plastic în sticlă, independent şi are un atelier unde modelează obiectele din sticlă. A organizat multe expoziții personale, a participat la expoziții colective, în țară și în străinătate, cele mai recente evenimente de acest fel fiind expoziția din 2021 de la Cluj „Roua viselor” şi participarea cu o lucrare la expoziția de la Galeria Modernă, Londra 2022.
Acum cîteva zile s-a întors de la un curs din Petershagen, Germania, unde a învățat o tehnică nouă de modelare a sticlei. Domnia sa ne va vorbi despre specificul artei de a modela în sticlă, despre frumuseţea dialogului metafizic dintre sufletul omenesc şi transparenţa misterioasă a sticlei, despre sentimentele pe care le experimentează atunci cînd crează.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre Constituţia americană, dar şi despre Crucea Eroilor de pe Caraiman.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important din istoria literaturii universale: la 17 septembrie 1935 se năştea în La Junta, Colorado, un mare scriitor american, un artist care a militat cu mijloacele prozei celei mai rafinate pentru impunerea antipsihiatriei ca mijloc psihoterapeutic umanizant şi modern. A scris romane ca Ultima rundă, Caverne şi Cîntecul matelotului, dar celebritatea o dobîndeşte ca urmare a publicării romanului Zbor deasupra unui cuib de cuci, carte ecranizată de Miloš Forman în 1975, cu un Jack Nicholson în formă maximă.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici dialoghează cu Valentin Protopopescu despre cărţile şi viziunea istoricului literar francez Éric Dussert.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu ne va vorbi despre naşterea unui mare campion la tenis, puştiul-minune din Spania, Carlos Alcaraz-Garfia.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Ceasornicarul şi interpretată de Dem Rădulescu şi Mihai Mălaimare.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: arhiva personală), Cristina Ilinca şi operele sale (sursa: arhiva invitatei), foto prima pagină a Constituţiei americane şi Crucea Eroilor (sursa: wikipedia), Ken Kesey, afiş film (sursa: wikipedia), Éric Dussert (sursa: cu acceptul lui Valentine Michel, via Editura Alchimica Ezoterică Fundamentală), Carlos Alcaraz (sursa: wikipedia), Dem Rădulescu şi Virgil Ogăşanu (sursa: wikipedia).