Cu…minte de weekend în centrul țării , în Colinele Transilvaniei
1 June 2019
Cu…minte de weekend în centrul țării, în Colinele Transilvaniei
1 June 2019

Texte şi pretexte: Plimbare prin Muzeul Luvru, la Radio România Cultural

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu;

În ediţia de sîmbătă, 1 iunie 2019, a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o nouă călătorie prin universul istoriei şi al artei. Vom poposi la Luvru, muzeu pe care îl vom vizita cu ajutorul istoricului Marius Streinu, care a satisfăcut recent un stagiu de cercetare în celebra instituţie pariziană. Deşi tînăr, istoricul român Marius Streinu este şi pasionat, şi competent în domeniul de elecţiune, arheologia greco-latină, fiind unul dintre puţinii arheologi români care a săpat, alături de reprezentanţi ai şcolii franceze, austriece şi germane, pe situri celebre ilustrînd civilizaţia antică. Domnia sa este doctor în istorie romană, într-un domeniu rar abordat în prezent, Luptele de gladiatori din provinciile circumpontice – sub coordonarea prof. univ. dr. Alexandru Avram. În ciuda vîrstei fragede, Marius Streinu a săpat la Tropaeum Traiani – comuna Adamclisi, judeţul Constanţa; Orgame/Argamum-comuna Jurilovca, judeţul Tulcea; Pompeiopolis – oraşul Taşköpru, provincia Kastamonu, Turcia; Labraunda-oraşul Milas, provincia Muğla, Turcia; Ephesus-oraşul Selçuk, provincia Izmir, Turcia; şi pe mai multe şantiere de cercetare arheologică preventivă din România.Acest eminent arheolog a satisfăcut mai multe stagii de cercetare în străinătate, după cum urmează: în Franţa, la Centre „Camille Jullian” – laborator de arheologie mediteraneană şi africană a universităţii Aix-Marseille, din cadrul CNRS şi Ministerul Culturii, Aix en Provence; în Grecia, la École Française d’Athènes. Marius Streinu a conferenţiat frecvent, cele mai importante teme ebordate în comunicările sale fiind: în cadrul Simpozionului ARA (Arhitectură, Restaurare, Arheologie) – „Amfiteatrul de la Tomis. O aducere ȋn discuţie. Teorii şi ipoteze”; în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene de pe lîngă Academia Română – „Luptele de gladiatori din provinciile pontice”; în cadrul EFA (École Française d’Athènes) – „Hégémonie romaine en Grèce du Nord – II”.

În cadrul rubricii Respiro sportiv vom vorbi despre rezultatele şi evoluţiile primei săptămîni la Roland Garros, urmărind în primul rînd evoluţia jucătoarelor şi jucătorilor noştri.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria naţională, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 383 de ani, la 1 iunie 1636, se năştea Neculai Milescu Spătarul, un mare călător şi explorator român.

 În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, intitulat Conu Leonida şi mobila, interpretat de Rodica Tapalagă şi Horia Şerbănescu.

Ilustrare vizuală: foto Marius Streinu, din arhiva personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *