Texte şi pretexte: Literatura din spatele descrierii publicitare: parfum, cafea, ţigări de foi şi rom
15 Mai 2021, 07:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Citat din spusele realizatorilor, motto al ediţiei: „ În general e greu de admis că textele publicitare ar avea vreo virtute estetică. De altfel, funcţia lor nu e deloc aceasta. Dar există o gamă specială de produse a căror tehnologie se bizuie pe o tradiţie manufacturieră îndelungată şi în al cărei miez se îmbină armonios farmecul descrierii şi evocarea unor rafinamente senzoriale demne de cea mai autentică artă. Între acestea, parfumurile, cafeaua de orice tip, ţigările de foi şi romurile. Dacă vom citi acele scurte texte de pe etichetă este imposibil să nu fim fermecaţi de puterea evocatoare a vorbelor astfel încît de multe ori cădem pradă acestui şarm invaziv, cedînd ispitei şi cumpărînd din acele produse. Că realitatea e diferită de poetica prezentare ţine deja de alt orizont al discuţiei.”
În ediţia din 15 mai 2021a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin orizontul textelor publicitare. Este vorba despre descrierea unor produse de lux, una care face concurenţă celei mai rafinate literaturi. Un parfum franţuzesc realizat în laboratoarele pariziene ale unei mari firme, o cafea fin selecţionată din mai multe esenţe latino-americane şi africane, o ţigară de foi provenind din „paradisul interzis”, adică din Cuba ori un rom arămiu învechit în butoaie de stejar alb mai mulţi ani într-o fabrică de lîngă Santiago de Cuba ‒ cum să nu fii fermecat? Despre aceste ispite comerciale cu virtute literară am ales să discutăm în ediţia din 15 mai, invitaţi fiind chiar noi înşine, precum şi pasiunile noastre senzoriale.
Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea evocarea unor semnificaţii legate de ziua de 10 mai în istoria modernă a României.
Concursul ediţiei se referă, fireşte, la un personaj ilustru al literaturii universale. Astfel, la 15 mai 1891 vedea lumina zilei la Kiev, în Imperiul Ţarist, un imens prozator şi dramaturg.
Între prozele sale remarcabile se numără Garda albă, Viaţa domnului de Molière şi Maestrul şi Margareta. Ca dramaturg, acesta ne-a dăruit capodopere precum piesele Cabala bigoţilor şi Zilele Turbinilor.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre ultimele evenimente culturale internaţionale.
În cadrul clasicului Open italian de tenis de la Foro Italico campionii îşi reglează tirul pentru Roland Garros. Vom discuta în marginea unor rezultate consemnate în capitala Italiei. Iată tema rubricii Respiro sportiv.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Negustoria lui Mardare şi interpretată de Silviu Stănculescu, Dan Condurache, Adriana Trandafir şi Marian Hudac.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), Mihail Bulgakov (sursa: wikipedia), Foro Italico (sursa: wikipedia), Muzeul Dior, Plantaţie de cafea în Brazilia, Clădirea Bacardi de la Havana (sursa: wikipedia), Dan Condurache (sursa: wikipedia).