Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend
9 November 2019
Vocile memoriei
10 November 2019

Texte şi pretexte: Jurnalismul sportiv, între mit şi realitate

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia din 9 noiembrie 2019 a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie printr-un univers particular: cel al gazetăriei sportive. Jurnalistul specializat în fenomenul arenelor, indiferent că este activ în zona presei scrise, în comentariul radio şi tv sau în gazetăria de internet, fără doar şi poate că e un om pasionat de ceea ce face. Adeseori, jurnaliştii de acest tip nici nu au absolvit o şcoală de profil, ci vin din sfere profesionale care nu au nici o legătură cu gazetăria, mulţi fiind de formaţie ingineri. Dar dragostea pentru sport i-a îndemnat să se „reseteze” şi să se „upgradeze” astfel încît să facă faţă exigenţelor noului lor profil. Şi nu este deloc uşor să o iei de la început, într-o lume practic necunoscută. Dar dragostea faţă de sport în general şi pasiunea pentru un sport anume în particular au determinat ca, frecvent, această reconversie profesională să fie una de înalt nivel.

Ce înseamnă practic să fii gazetar sportiv, un om mereu pe drumuri? Să călătoreşti pe meridianele lumii ca să fii prezent la marile competiţii mondiale? Să ajungi în metropole celebre, dar pe care să nu le poţi vizita după pofta inimii din pricina competiţiei la care eşti acreditat şi care nu-ţi lasă timp pentru nimic altceva?

La toate aceste întrebări ne va răspunde colegul şi prietenul nostru Radu Antofi, unul dintre cei mai buni comentatori radio-tv pe care îi avem, participant la mai multe ediţii ale Olimpiadelor de vară şi de iarnă, ale Campionatului mondial de fotbal, ale turneului de la Roland Garros etc.

La rubrica Respiro sportiv, cei doi realizatori aduc în discuţie Turneul Campionilor de la Londra, care începe pe 10 noiembrie, fiind practic ultima competiţie majoră a tenisului profesionist, cu excepţia Cupei Davis.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria naţională, de aceea vă propunem să ne amintim de faptul că la 9 noiembrie 1916, deci în urmă cu 103 ani,  se stingea la Bucureşti în urma rănii primite în luptele de pe Valea Jiului generalul Ioan Dragalina.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul intitulat Mi-e inima plină de mine şi interpretat de Toma Caragiu.

Ilustrare vizuală: foto  Radu Antofi, prin bunavoinţa invitatului, foto Ioan Dragalina (wiki), foto RRA şi afişul oficial al JO de la Rio (COR).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *