Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
19 September 2020
TEME DESCHISE: Învățământul privat, în România. În pandemie. Invitat: Dragoș Pârcălabu, directorul Liceului Genesis, din București
19 September 2020

Texte şi pretexte – Intelectualii români în pandemie: Ovidiu Şimonca

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;

În ediţia din 19 septembrie 2020 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o dezbatere cu privire la condiţia intelectualilor români la vreme de pandemie.

Noua zodie în care evoluăm ne-a obligat să ne adaptăm la rigoarea canoanelor medicale şi să integrăm o sumă de restricţii şi interdicţii sociale.

Lumea culturală, la fel ca alte domenii economice şi profesionale, a fost şi ea afectată de închiderea reclamată de adaptarea la condiţiile presupuse de pandemia noului coronavirus. Cum s-au descurcat intelectualii români în asemenea circumstanţe?

Invitatul ediţiei este redactorul-şef al revistei bucureştene Observator cultural, jurnalistul şi scriitorul Ovidiu Şimonca, un excelent cunoscător al universului cultural autohton.

Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, va aborda, în contextul aniversării la 20 septembrie a.c. a 561 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti, chestiunea statutului de centru diplomatic internaţional jucat în istorie de capitala noastră.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ al istoriei literare, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 109 ani se năştea în Cornwall un mare prozator britanic, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, autor, între altele, al minunatului roman Împăratul muştelor

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne va introduce în universul dezbaterilor care animă literele franceze.

În spaţiul rubricii Respiro sportiv vom dezbate asupra paradoxului ce determină ca un tenismen care nu a mai jucat în competiţii din luna februarie, Rafael Nadal, reuşeşte să-l zdrobească la Foro Italico pe recentul semifinalist la US Open, Pablo Carreño-Busta.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată E mai… şi interpretată de Toma Caragiu şi Carmen Stănescu.

Ilustrare vizuală: Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, Ovidiu Şimonca, Carmen Muşat, coperte (arhiva personală, arhiva RRC), Toma Caragiu (sursa: wikipedia), William Golding (sursa: wikipedia), copertă Împăratul muştelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *