Dilema veche la Timpul prezent – Pieţe din Bucureşti
28 November 2019
Debussy la Sala Radio, sub bagheta dirijorului american RYAN BANCROFT!
2 December 2019

Texte şi pretexte: Extratereştrii, între ficţiune şi adevăr

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu

În ediţia din 30 noiembrie 2019 a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, dar şi prin înţelepciunea pe care ne-o livrează mitologia, literatura şi poveştile. Invitatul special al ediţiei din 30 noiembrie a.c. este Bogdan Brumă, un specialist în ritualul zen, traducător al unui text fundamental publicat la Editura Herald din Bucureşti, Zen ‒ poarta autentică, de Maestrul Koun Yamada. Beneficiind de o extraordinară experienţă de viaţă convertită în fapt spiritual şi terapeutic, Bogdan Brumă s-a specializat, între altele, în practica aikido tradiţional, avînd centura neagră cu cinci dani. Experienţa domniei sale ne poate fi de mare ajutor pe calea găsirii de sine şi a aflării armoniei lăuntrice. Iată însă că Bogdan Brumă, fascinat, între altele, de figura, opera şi învăţătura lui G.I. Gurdjieff, a găsit şi o altă cale de a invita pe cei doritori să descopere universul spiritual şi terapeutic născocit de marele iluminat: calea ficţiunii pilduitoare. Bogdan Brumă a publicat recent o a patra carte, intitulată Povestiri fantastice.Zeii, apărută la Editura Shah Publishing din Bucureşti.

Autorul este convins că o apropiere ficţională de opera complexă a lui Gurdjieff poate fi de bun augur. El afirmă: „Unul din cei care au dorit și au reușit să găsească surse autentice ale unor învățături antice, puse în slujba celor care au ales să caute o cale spre libertate, a fost și G.I. Gurdjieff. Învățătura sa, de o complexitate aparte și conținând idei autentice și extrem de valoroase, se înscrie în marile tradiții ale omenirii, alături de alte nume care au încercat, fiecare în felul său, să aducă lumina cunoașterii în viața oamenilor. Colecția noastră de povestiri fantastice încearcă, într-un mod mai puțin direct, să familiarizeze atît pe neinițiat cu elementele, conceptele și viziunea lui Gurdjieff, cît și să furnizeze cititorului  aflat deja pe o treaptă diferită a cunoașterii de sine un supliment pentru efortul personal spre cucerirea libertății interioare.”

Mai mult decît atît, Bogdan Brumă, poate pe urmele unor Lovecraft sau King, Eliade sau Petru Vintilă jr., e de părere că zeii, eroii şi personajele mitice nu sînt altceva decît urmaşi ai reprezentanţilor unor civilizaţii tehnologic mult superioare umanităţii, ei îndeplinind nişte planuri al căror tîlc încă nu-l putem pricepe. De unde şi imprevizibilele consecinţe în plan moral şi biologic al materializării unor asemenea scenarii care transcend capacitatea omenească de pătrundere.

Prin telefon, domnul Alexandru Peterliceanu, directorul Editurii Proema de la Baia-Mare, ne va vorbi despre lansarea cărţii Preşedintelui Palestinei, domnul Mahmoud Abbas, Drumul spre Oslo. Evenimentul va avea loc miercuri, 4 decembrie, la Bucureşti.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria sportului mondial, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că la 30 noiembrie 1872, deci în urmă cu 147 de ani,  avea loc la Glasgow primul meci de fotbal interţări.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, momentul intitulat Ţara vinurilor şi interpretat de Radu Beligan.

Ilustrare vizuală: foto Bogdan Brumă, foto coperte, prin bunavoinţa autorului,foto delegaţia scriitorilor maramureşeni în Liban, foto Mahmoud Abbas, sursa Adevărul, schiţă a primul meci de fotbal interţări, sursa Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *