“ILEANA, PRINCIPESA DE ROMANIA” marti 27 martie, la Teatrul Dramaturgilor Romani
25 March 2018
BIEFF 2018 debutează cu un musical neconvențional despre Ioana d’Arc. Competiția Internațională, în centrul atenției
26 March 2018

Teatrul Figura Studio prezintă un spectacol inspirat de frigul din Gheorgheni

Teatrul Figura Studio pregătește premiera absolută a spectacolului Frig realizat după opera lui Elise WILK în regia Letei POPESCU. Premiera spectacolului urmează să aibă loc marți, 27 martie, începând cu ora 19.00.

Frig
 e un spectacol care invită locuitorii din Gheorgheni să se regăsească în cele patru povești melancolice, comice și misterioase. În lumina felinarelor stradale, aflăm povestea patinoarului și a echipei de hockey din Gheorgheni. Aflăm ce întâlniri ciudate au loc la -50 de grade și ne întrebăm unde e mai frig: aici sau la Miercurea Ciuc? Printre altele, vorbim despre dispariții misterioase, despre izvoare de apă minerală și câmpuri nesfârșite de cartofi; suntem puși față în față cu o lumină albastră care aduce tinerețe veșnică. Spectacolul nu poate fi încadrat într-un gen anume, dar sigur veți întâlni elemente de groază, dragoste, mister și chiar… SF.

Frig e un fals documentar despre orașul Gheorgheni. Personajele nu au existat niciodată iar întâmplările relatate nu au avut loc.Singurul lucru adevărat este că în Gheorgheni e foarte frig. Iar când e frig, în nopțile lungi de iarnă, când ceața învăluie orașul, oamenii stau în casă și inventează povești. Ca să treacă timpul mai repede, ca să evadeze în alte lumi sau pentru că spunând povești se simt mai puțin singuri. Frig e un text despre nevoia noastră de a spune și asculta povești.”

Elise WILK, autoarea textului

„Nu există oraș fără povești, cum nu există oraș fără istorie. Nu există oraș fără iubire sau singurătate cum nu există oraș fără umor sau crime. Nu doar prin documentare și știri putem să înțelegem o comunitate. Inventarea poveștilor pornite sau nu din realitate, vorbesc tot despre noi. Dar nu prin statistici și date reale, ci printr-o atmosferă a locului. Și totuși…de ce 4 întâmplări neadevărate despre Gheorgheni ? Poate pentru că aici lumina bate altfel.  ”

Leta POPESCU, regizoarea spectacolului

Spectacolul este un proiect cultural co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării. 


FRIG
de Elise WILK 

Patru întâmplări neadevărate din Gheorgheni

 

Traducere în limba maghiară: CZEGŐ Csongor

 

PREMIERĂ ABSOLUTĂ

Cu:
BARTHA Boróka, BOROS Mária, FARAGÓ Zénó, KOLOZSI BORSOS Gábor, MÁTHÉ Annamária, MOȘU Norbert-László, TAMÁS Boglár, VAJDA Gyöngyvér

Decor, costume: TÖRÖK Réka
Muzică: BOCSÁRDI Magor
Regia artistică: Leta POPESCU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *