Principiul Migrației
19 October 2019
AUDIO Expoziția DACIA FELIX Dacia Felix la Muzeul Galo-Romandin Tongeren, în cadrul festivalului EUROPALIA
20 October 2019

ȚĂ R M U R İ Î N F R Ă Ț İ T E – Artişti români de succes din İstanbul

Solicitantul proiectului:  Asociația Româno – Turcă ‘’Arta Fără Frontiere’’

Titlul Proiectului:  ‘’ Ţărmuri înfrățite –  Artişti români de succes din Istanbul’’ 

Programul:

Concert Extraordinar; Soprana Otilia Radulescu İpek & Symphactory Orchestra

Expoziție de ceramică; ‘’Straie şi Bijuterii de Curte’’, artist ceramist Yıldız İbram

Locul: Sala Radio

Data:   27 Octombrie 2019

Scopul: Evenimentul urmărește atât promovarea a doua artiste românce din diaspora prin relevarea în manieră artistică a legaturilor istorice și culturale între România și Turcia, cât și consolidarea parteneriatelor cu instituții publice și culturale locale de importanță internațională.

Invitați: Admiratori şi iubitori de artă din Bucureşti şi din țară, oameni de afaceri şi investitori turci în România, reprezentanții İnstitutiilor Culturale din România, artişti plastici şi artişti de operă şi muzică clasica din România, invitați de la İstanbul.

Descrierea Proiectului: 

Evenimentul va avea loc la Bucureşti, la Sala Radio. În foaier va avea loc vernisarea expoziției de ceramică ce va cuprinde o serie de lucrări executate de artista YILDIZ IBRAM, reprezentând veşminte de curte şi bijuterii din argint şi ceramică, sursa de inspirație pentru portul boieresc din România până în secolul al XIX-lea.

Expoziția va fi urmată de concertul extraordinar de muzică clasică, care va cuprinde atât piese din repertoriul liric universal, cât și lucrări ale compozitorilor români și turci.

Concertul va fi susținut de soprana OTILIA RĂDULESCU IPEK, care va fi însoțită de ORCHESTRA SYMPHACTORY de la Bucureşti, dirijor – BOGDAN ANDREİ POSTOLACHE.

La final, evenimentul va fi umat de un cocktail.

Proiectul este realizat cu

sprijinul GUVERNULUİ ROMÂNİEİ

în parteneriat cu AMBASADA REPUBLİCİİ TURCİA LA BUCUREŞTİ şi AMBASADA ROMÂNİEİ LA ANKARA

İnstituții colaboratoare: Muzeul Național al Literaturii Române, İnstitutul Yunus Emre – Centrul Cultural Turc la Bucureşti, Muzeul Național de Artă al României.

YILDIZ IBRAM este o artistă ceramistă recunoscut internațional pentru opera sa, cu expoziții personale notabile. Născută la Cernavodă-România, dubla sa origine româno – turcă o plasează într-o poziție creativă privilegiată, reflectată în lucrările sale care îmbină în mod armonios elemente culturale specifice ambelor țări. Expoziția “Straie şi Bijuterii de Curte” exprimă în manieră artistică influențele reciproce ale culturii otomane și române de-a lungul istoriei. Artista a învăţat încă din perioada liceului, la Horezu, să realizeze ceramică tradiţională. Yildiz Ibram a absolvit şcoala generală tot pe meleaguri românești. Copilăria și-a petrecut-o în tabere de creaţie în zona Transilvaniei, unde modela teracotă. În anii adolescenței, interesul său pentru roata de olărit a crescut și astfel, Yildiz Ibram a învăţat să facă ulcioare tradiţionale româneşti.  Începând cu anul 2011, artista urmează un program de masterat la Universitatea Naţională de Arte Plastice, cu specializare Ceramică- Sticla- Metal.

În august 2011, Yildiz Ibram a primit certificatul de recunoaştere pentru specializarea ceramist – stil clasic, în calitate de artizan, din partea Ministerului Culturii și Turismului din Turcia. În anul 2009 a participat la expoziţia “Galben de İnoasa”, organizată la Muzeul de Artă Brâncuşi din Târgu Jiu, iar o operă foarte apreciată la această expoziţie se regăseşte în prezent în muzeu.

În decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al României i-a acordat artistei un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor româneşti în relaţii internaţionale

OTILIA RĂDULESCU IPEK s-a născut în Pitești și, din copilărie, s-a dedicat muzicii, începând cu studiul la vioară, continuând mai târziu cu cel al cântului. Pasiunea pentru muzica ușoară a adus-o în anul 1986, ca solist vocal, pe scena secției de estradă a Teatrului Al. Davila din Pitești, urmând câțiva ani plini de spectacole, turnee și premii la diverse festivaluri pentru tineri muzicieni, culminând cu anul 1989 când a câștigat Trofeul Mamaia.

Anul 1991 a adus schimbări în viața și cariera Otiliei Rădulescu, odată cu hotărârea de a se stabili în Turcia. Ea a fost acceptată la secția de canto a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul, a participat la cursurile masterclass susținute de Leyla Gencer și Giovanna Canetti, iar din anul 2000 este solistă a Operei de Stat din Istanbul. Pe cele mai importante scene din Turcia, Otilia Rădulescu a interpretat roluri din  G.Verdi, A.Borodin, W.A.Mozart, G. Donizetti, G.Puccini, V.Bellini, G. F. Handel etc. Începând din anul 2007, Otilia Rădulescu Ipek a fost profesor de canto la Secția de Operă a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul timp de 11 ani. Soprana  este de asemenea angajată într-o bogată activitate concertistică, cuprinzând partituri vocal simfonice precum : W.A.Mozart : “Missa in C minor” ,”Requiem ” ,A.Dvorak :”Stabat Mater”,G.Donizetti:”Requiem”, J.Haydn-“Die Schopfung” , G.Faure –“Requiem”,G.Rossini -“Stabat Mater” și recitaluri camerale în Germania, Belgia, Grecia, Lituania, Estonia, Letonia , Slovenia, România şi Turcia.

În decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al României i-a acordat sopranei un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor româneşti şi universale în relaţii internaţionale. În 2013, Otilia Rădulescu Ipek a primit Premiul Fundaţiei Semiha Berksoy pentru contribuţia adusă scenei lirice din Turcia. În 2014, i s-a decernat Premiul Lions pentru cea mai bună solistă de operă a anului.

SYMPHACTORY ORCHESTRA- cunoscută inițial sub denumirea de Silvestri Orchestra – este una dintre cele mai tinere și dinamice orchestre din România.

Orchestra, formată inițial în formulă camerală – sub titulatura de Camerata Isedici, a fost fondată în februarie 2012 la inițiativa unui grup de artişti tineri.

În prezent, orchestra concertează sub denumirea de Symphactory Orchestra, repertoriul abordat fiind foarte variat: cameral, simfonic și operistic.

Bogdan Andrei Postolache a absolvit studiile de violoncel din București, Berna și Zurich și a urmat cursuri de dirijat cu Maestrul Horia Andreescu la Academia de Muzică București.

Activitatea sa, în rol de dirijor, l-a purtat în aproape toate marile orașe din România cu orchestre diverse ca stil sau structură, de la cele de cameră, până la cele  simfonice sau de operă.

În 2013, Bogdan Andrei Postolache  a condus Symphactory Orchestra într-un turneu național, în orașe ca București, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, Brașov.

Peste doar un an, cu această orchestră tânără, Bogdan Andrei Postolache a urcat pe scenă în cadrul Galei de Operă organizat de Clubul Rotary din Sibiu. Un an mai târziu a fost organizat un nou turneu național în București, Constanța, Brașov, Cluj, Timișoara.

În 2017, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale lumii, Festivalul George Enescu, i-a primit pe scena sa pe tinerii muzicieni ai Symphactory Orchestra, în Piața Festivalului, sub bagheta lui Bogdan Andrei Postolache.

În programul concertului de la Istanbul sunt incluse următoarele compoziții: George Enescu – Preludiu la Unison din Suita Nr.1 pentru orchestra; Béla Bartok – Dansuri Românești; Boccherini – Muzica nocturnă pe străzile din Madrid; Schubert – Ave Maria ; Verdi – Addio del passato din Traviata; Grigoraș Dinicu – Ciocârlia și Hora Staccato.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *