Cu…minte de weekend și de martie
23 martie 2019
Invitatul Michaelei Platon la dialogurile Răsfățului de duminică este actorul TUDOR AARON ISTODOR
23 martie 2019

Storymania – ediţii speciale

La începutul secolului 20, au emigrat în jur de 150.000 de români în Statele Unite ale Americii. Cei mai mulți erau din Transilvania, atunci parte a Imperiului Austro-Ungar. Pe lângă români, au emigrat din zona aceea și maghiari, sași, romi sau bulgari. Cei care plecau la muncă în America și apoi se întorceau erau porecliți americanii în satele lor. Povestea lor a fost recuperată în serialul audio „Americanii”, despre începuturile emigrării în masă la noi. Podcastul se va difuza la Radio România Cultural, în cadrul emisiunii Storymania, începând cu acest weekend, după următorul program:

9 martie, ora 18- episodul „Mica Americă”

10 martie, ora 18- episodul „Drumul”

16 martie, ora 18- episodul „Unde te duci tu acolo singură?”

17 martie, ora 18- episodul „Poze, priculici și Dărdăniele”

23 martie, ora 18 – episodul „Arz-o focu-America”

24 martie, ora 18- episodul „Reuniunea”.

„Americanii” este realizat de către Mara Mărăcinescu, Claudia Câmpeanu și Diana Meseșan, în colaborare cu Roma Gavrilă, Bianca Karda și Flora Pop.

Proiectul este produs de către Sunete pe bune și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri: Radio România Cultural, Radio România Cluj și Scena9.

17 martie, ora 18- episodul „Poze, priculici și Dărdăniele”

Trei înmormântări, două divorțuri și o nuntă, petrecute în zona Aradului și în Detroit. Ăsta e bilanțul episodului nr.4, numit “Poze, priculici și Dărdăniele”. Povestea e despre două familii ale căror vieți se intersectează peste ocean la început de secol 20. Și începe cu călătoria în SUA a unui bărbat divorțat și falit, însoțit de fetele lui adolescente.

Mara Mărăcinescu este gazda podcastului, iar Claudia Câmpeanu narează acest episod.

16 martie, ora 18- episodul „Unde te duci tu acolo singură?”

În primul deceniu de după 1900, femeile reprezentau cam 9% din numărul total de imigranți români în Statele Unite ale Americii, conform cercetării realizate de către sociologul român Christina Galitzi. Care este povestea acestor femei? Dar a celor rămase acasă în timp ce soții lor munceau în SUA?

Ascultați episodul 3 din „Americanii”: „Unde te duci tu acolo singură?” Mara Mărăcinescu este gazda serialului audio, iar Diana Meseșan narează acest episod.

10 martie, ora 18- episodul „Drumul”

De-a lungul documentării pentru podcastul „Americanii”, Mara Mărăcinescu, Claudia Câmpeanu și Diana Meseșan au stat de vorbă cu zeci de oameni, nepoți sau strănepoți ai celor care au emigrat în SUA la începutul secolului 20.

Pentru episodul 2 au încercat să reconstituie drumul spre America din vocile lor. Cum au călătorit până în Statele Unite? Ce au muncit, cum au trăit acolo? De ce s-au reîntors mulți?

9 martie, ora 18- episodul „Mica Americă”

Printre bucățile de istorie puțin cunoscute la noi e și povestea emigrării în America la începutul secolului 20. A fost primul val de migrație în masă de la noi. În jur de 150.000 de români din Transilvania și Banat, cei mai mulți dintre ei țărani, au mers atunci la muncă în Statele Unite ale Americii, o țară aflată în plin proces de industrializare.

Vara trecută, Mara Mărăcinescu, Diana Meseșan și Claudia Câmpeanu au pornit în căutarea acestor istorii de familie prin județele Cluj, Alba, Sibiu, Brașov, Mureș, Arad, Caraș-Severin & Timiș (plus București). Pentru primul episod, au ajuns într-un sat din Caraș-Severin, poreclit Mica Americă. Aici au găsit, printre altele, scrisori de dragoste trimise din Ohio acum 100 de ani.

Mara Mărăcinescu este gazda serialului audio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *