Gala Aniversară „LEONTINA VĂDUVA 30” la Sala Radio
8 October 2016
UNTOLD, nominalizat pentru a doua oară la European Festival Awards, la secțiunea “Best Major Festival”
8 October 2016

Stiloul lui Arghezi, călimara lui Coșbuc, la o expoziție privind istoria manuscrisului

Stiloul lui Tudor Arghezi, călimara lui George Coșbuc, dar și alte unelte de scris folosite de importanți scriitori ai României, au fost expuse vineri, la Muzeul de Artă din Satu Mare, în cadrul expoziției, “O istorie insolită a manuscrisului românesc”.

Pe lângă aceste obiecte, expoziția cuprinde planșe cu manuscrisele celor mai importanți scriitori din țară, deținute în original de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) București.

“Expoziția este un drum de la primele manuscrise ale cronicarilor moldoveni, români, până la ultimele manuscrise ale scriitorilor, a lui Nichita Stănescu, Emil Cioran, Eugen Ionescu. E foarte interesant să observi cum scriau, ce caligrafie aveau, dacă aveau ștersături — Marin Preda avea foarte multe ștersături — felul în care își concepeau pagina, era un spectacol la cei mai mulți dintre ei. Blaga avea un scris cu mărgeluțe, cu brizbrizuri, toate acestea ne dau o imagine asupra scriitorului respectiv. Avem obiecte care au aparținut personal scriitorilor români”, a declarat scriitorul Ioan Groșan, angajat al MNLR.

Filologul a subliniat că, într-o lume digitalizată, astfel de arhive pe hârtie sunt tot mai rare, declarându-se convins că în viitor cărțile vor dispărea.

“Sunt absolut convins că, în viitorul nu prea îndepărtat, cartea, hârtia, o să dispară, și o să avem o arheologie a cărții, așa cum astăzi avem o arheologie pe castelele lui Kiraly sau Banffy. Eu le arat elevilor o carte și le spun: valoarea acestei cărți o să fie echivalent cu greutatea ei în aur. Atunci toți tresar. Nu neapărat pentru lectură, ci efectiv cartea, ca obiect, o să valoreze extraordinar într-un viitor nu prea îndepărtat, pentru că totul va fi trecut pe CD-uri, DVD-uri etc. De aceea, atâta timp cât noi mai avem cărți în bibliotecă, aceasta este o adevărată comoară”, a mai spus Ioan Groșan.

Expoziția este realizată de Muzeul Județean Satu Mare, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române București.

Sursa: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *