DOCUMENTAR: Colindul din Ajunul Crăciunului
24 December 2018
AUDIO Pomul (sau Bradul) de Crăciun
25 December 2018

“Stille Nacht, heilige Nacht”, un colind internațional “Made in Austria”

Cel mai cunoscut colind de Crăciun ‘Stille Nacht, heilige Nacht’, cântat în engleză (Silent Night, Holy night), japoneză, galeză și chiar de un cor de capre, s-a născut într-o localitate austriacă în urmă cu aproape două secole, relatează AFP.

În 1818, într-o biserică din orășelul Oberndorf, din apropiere de Salzburg, au răsunat pentru prima dată în ajunul Crăciunului acordurile colindului ‘Stille Nacht, heilige Nacht’.

Autorul său, preotul Joseph Mohr, nu și-a închipuit când a așternut pe hârtie cuvintele care sărbătoresc Nașterea lui Iisus Hristos, în perioada imediată războaielor napoleoniene, ce impact va avea acest colind care avea să depășească granițele Europei.

Prietenul său, un învățător care cânta la orgă, Franz Xaver Gruber, a fost cel care a compus melodia.

Legenda spune că în noaptea de Ajun, pe 24 decembrie 1818, Mohr a fost nevoit să se acompanieze la chitară, deoarece șoarecii gurmanzi se înfruptaseră din componentele acestui instrument, iar orga nu a mai fost funcțională.

Ceea ce nu a împiedicat ca ‘Stille Nacht” să devină un colind clasic, cântat în toate bisericile locale, și să intre în 1866 în repertoriul parohiei din Salzburg.

Sursa: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *