Ascultă Radio România Cultural Live

Știința 360 - între 17 și 21 februarie, în direct de la CAMPUS, Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse și Procese Inovative (https://upb.ro/cercetare/centrul-campus/)

21 Februarie 2020, 11:00

Știința 360 vineri - 21 februarie 2020

Astăzi, în ultima ediție a seriei de emisiuni realizate din CAMPUS, Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse și Procese Inovative din Universitatea Politehnica București (https://upb.ro/cercetare/centrul-campus/,) vom fi în Laboratorul de Microsenzori SAW, Componente şi Sisteme pentru Comunicaţii Optice, coordonator Conf. dr. ing. Marian Vlădescu.

Vom vorbi despre cercetările acestui laborator dar și despre cele ale Laboratorului de Optică cuantică.

Împreună cu Mona Mihăilescu, conf.univ. dr.fiz, coordonatoarea laboratorului dar și cu prof.univ.dr. ing Alexandru Lupașcu, Laurențiu Vasile Dosan , student anul II licență și Victor Cristian Palea, student doctorand, ambii la Facultatea de Științe Aplicate a Universității București, Departamentul de Fizică.

Pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro dar și pe facebook Radio România Cultural.

Știința 360 - joi, 20 februarie 2020

Astăzi vom fi în direct, între 13.20 și 14.00, din Laboratorul de microscopie al Centrului Național de Cercetări pentru Siguranța Alimentară (http://campus.pub.ro/website/food-safety), tot din clădirea CAMPUS (https://upb.ro/cercetare/centrul-campus/, Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse și Procese Inovative din Universitatea Politehnica București.

Știința 360, pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro dar și video pe facebook Radio România Cultural.

Vorbim despre cercetările care se realizeză aici dar și în Centrul Național de Micro și Nanomateriale http://www.micronanotech.ro/instalatia-de-interes-national-laboratorul-centrul-national-de-micro-si-nanomateriale/ cu prof. univ.dr. Ecaterina Andronescu, președintele Senatului Universității Politehnica București și Directorul Centrului National de Cercetări pentru Siguranța Alimentară și cu prof.univ.dr. Anton Ficai, Directorul Deptartamentului de Știința și Ingineria Materialelor Oxidice și Nanomateriale (SIMONa) al Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Universitatea ății Politehnica București.




Stiinta 360 - Miercuri, 19 februarie 2020
De la 13.20 la 14.00, astazi din Laboratorul de robotica, IoT si Automatizare de procese (http://campus.pub.ro/website/complex-information-systems) din CAMPUS, Politehnica Bucuresti.


Pe toate frecvențele Radio Romania Cultural dar si pe www.radioromaniacultural.ro si video pe facebook Radio Romania Cultural, cu Iuliu Vasilescu, coordonatorul laboratorului si Daniel Rosner, sef lucrari, manager program Innovation Labs.
Fiti ochi si urechi! -)

Știința360 - marți, 18 februarie 2020


Din Laboratorul de Încercări în Zbor și Modele Experimentale astăzi,din CAMPUS (http://www.campus.upb.ro), în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și pe www.radioromaniacultural.ro și video pe facebook Radio România Cultural, între 13.20 și 14.00.


Invitați - Conf. dr. ing. Petrișor Valentin Pârvu (https://www.youtube.com/user/parvupv), coordonatorul laboratorului, Ionela Bordeanu, Mihai Costin Dinu și Sorin Andrei Negru, studenți ai Facultății de Inginerie Aerospațială din Universitatea ”Politehnica” București.


Realizator și moderator Corina Negrea


Laboratorul de Încercări în Zbor și Modele Experimentaleparticipă,printre altele, de 10 ani, ”la marile competiții internaționale de UAV-uri. În 2015 în Statele Unite, echipa Phoenix a Facultății de Inginerie Aerospațială condusă de Conf. dr. ing. Petrișor Pârvu s-a clasat pe locul 4, într-o competiție internațională selectă, care a adunat la start mari universități americane, europene și asiatice.” (http://www.aero.pub.ro/wordpress/index.php/ro/2017/04/28/1531/)

Astăzi, 17 februarie 2020, vom fi în “Smart City”, Laboratorul de Rețele de Acces și Aplicații pentru Orașele Inteligente (Laboratorul nr. 10 “Smart City”) - în direct între 13.20 - 14.00, pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro dar și video pe facebook.

Invitați Octavian Fratu, Profesor in cadrul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI) din Universitatea Politehnica din Bucuresti, responsabil al Laboratorului de Rețele de Acces și Aplicații pentru Orașele Inteligente “Smart City” si coordonator al grupului de cercetare si didactic WIN-IoT (Rețele fără fir integrate și Internetul lucrurilor - Wireless Integrated Networks & Internet of Things), Razvan Craciunescu, Sef de Lucrari in cadrul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si tehnologia informatiei, Universitatea Politehnica din Bucuresti si cercetator in cadrul Laboratorul de Rețele de Acces și Aplicații pentru Orașele Inteligente si Laboratorul de Rețele de Acces și Aplicații pentru Orașele Inteligente (Laboratorul nr. 10 “Smart City”) din cadrul complexului CAMPUS, este coordonat de grupul de cercetare WIN-IoT (Rețele fără fir integrate și Internetul lucrurilor - Wireless Integrated Networks & Internet of Things), parte a Departamentului de Telecomunicații din Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. Acesta are ca scop dezvoltarea și implementarea de algoritmi si sisteme pentru mari infrastructuri de rețea de acces. De asemenea laboratorul este implicat în proiecte de Securitate Biometrică, Cyber-Security, IoT, eHealth, Casa inteligentă sau comunicații radio. In cadrul laboratorului desfășoară activități de cercetare cei 10 membrii ai staff-ului permanent al grupului WIN-IoT, precum și mai mulți doctoranzi, masteranzi sau alți cercetători angrenați în proiectele de cercetare curente. Octavian Fratu este Profesor in cadrul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI) din Universitatea Politehnica din Bucuresti, responsabil al Laboratorului de Rețele de Acces și Aplicații pentru Orașele Inteligente “Smart City” si coordonator al grupui de cercetare si didactic WIN-IoT (Rețele fără fir integrate și Internetul lucrurilor - Wireless Integrated Networks & Internet of Things). Este absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din anul 1986, cercetator in domeniul aparaturii de masura in cadrul Institutului de Cercetari Electronice, apoi, din 1991, cadru didactic al Departamentului de Telecomunicatii al UPB si doctor In Radiotehnica si Radiocomunicatii din 1997. Domeniul sau de cercetare este legat de radiocomunicatii, retele de comunicatii mobile, sisteme IoT si aspecte ale securitatii in comunicatii. Este autor a peste 10 carti sau manuale publicate in edituri recunoscute, a peste 80 de articole stiintifice publicate in reviste de specialitate si peste 150 de comunicari la conferinte stiintifice din tara si de peste hotare. A participat la cca 35 de proiecte de cercetare, coordonand peste 10 dintre acestea (ca director de proiect sau responsabil de proiect din partea UPB). Parte din acestea au fost proiecte internationale europene sau de tip NATO (din programul Stiinta pentru Pace).

Razvan Craciunescu este Sef de Lucrari in cadrul Facultatii de Electronica, telecomunicatii si tehnologia informatiei, Universitatea Politehnica din Bucuresti si cercetator in cadrul Laboratorul de Rețele de Acces și Aplicații pentru Orașele Inteligente. Razvan a dobandit doctoratul in domeniul Electronica si Telecomunicatii in anul 2018 si a participat la peste 10 proiecte de cercetare dezvoltare in domenii precum IoT, eHealth, comunicatii mobile si are peste 40 de articole publicate la reviste si conferinte de specialitate nationale sau internationale. De asemenea, Razvan este un promotor al antreprenoriatului fiind fondator de startup si mai nou mentor pentru o serie de programe de accelerare/preaccelerare/incubare din Bucuresti si din tara.

Alexandru Vulpe, este Conferențiar universitar și cercetător in cadrul Facultatii de Electronica, telecomunicatii si tehnologia informatiei, Universitatea Politehnica din București. Are o expertiză tehnică vastă, cu o implicare de aproximativ 10 ani în proiecte de cercetare internaționale și europene în diferite colaborări cu universități și întreprinderi. Cercetările sale variază de la algoritmi pentru comunicații fără fir, rețele 4G și dincolo de 4G, până la baze de date de mari dimensiuni, securitate și rețele de senzori fără fir. Este autor și co-autor a peste 80 de lucrări științifice referitoare în domenii precum Internet-of-Things, Big Data, securitate, Cloud Computing, precum și sisteme 4G și 5G. Mai mult, a coordonat și a participat la peste 25 de proiecte de cercetare din care peste 10 proiecte internaționale, unde a fost implicat în toate realizările tehnice majore, inclusiv lider de pachet de lucru, editor de livrabile și de rapoarte anuale. Până în prezent, Dr. Vulpe a fost implicat în colaborări, conturări de consorții și redactări ale propunerilor de cercetare care au dus la obținerea de finanțări de peste 15 milioane EUR

În pas cu vremea - proiectul INFRAMETEO
Știință 21 Noiembrie 2024, 14:25

În pas cu vremea - proiectul INFRAMETEO

Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual polarimetrice, în bandă S),...

În pas cu vremea - proiectul INFRAMETEO
”Prevenția demenței - efect pozitiv non specific al vaccinurilor clasice: ce știm până acum?”
Știință 20 Noiembrie 2024, 13:51

”Prevenția demenței - efect pozitiv non specific al vaccinurilor clasice: ce știm până acum?”

Așa s-a intitulat prezentarea făcută de dr.  Valentin-Veron Toma , doctor în științe medicale, specialitatea...

”Prevenția demenței - efect pozitiv non specific al vaccinurilor clasice: ce știm până acum?”
Vasile Marineanu: „Ce face diferența între a fi rezilient ca individ și a fi rezilient ca o comunitate, mai ales în fața unor (...) dezastre sau catastrofe, este tocmai această încredere în instituțiile statului”
Știință 19 Noiembrie 2024, 16:36

Vasile Marineanu: „Ce face diferența între a fi rezilient ca individ și a fi rezilient ca o comunitate, mai ales în fața unor (...) dezastre sau catastrofe, este tocmai această încredere în instituțiile statului”

La București a avut loc primul eveniment dedicat stimulării rezilienței și gestionării traumei colective, ...

Vasile Marineanu: „Ce face diferența între a fi rezilient ca individ și a fi rezilient ca o comunitate, mai ales în fața unor (...) dezastre sau catastrofe, este tocmai această încredere în instituțiile statului”
Efectele nespecifice ale vaccinurilor obișnuite. Ce sunt ele și de ce contează?
Știință 19 Noiembrie 2024, 16:05

Efectele nespecifice ale vaccinurilor obișnuite. Ce sunt ele și de ce contează?

Academia Română a găzduit astăzi workshopul internațional româno-olandez pe tema efectelor pozitive nespecifice...

Efectele nespecifice ale vaccinurilor obișnuite. Ce sunt ele și de ce contează?
Dr. Gerald Flintoacă-Filip, PRISA: „Suplimentul alimentar vine să completeze o dietă, să ajute alimentația de zi cu zi, nu vine să trateze”
Știință 19 Noiembrie 2024, 14:55

Dr. Gerald Flintoacă-Filip, PRISA: „Suplimentul alimentar vine să completeze o dietă, să ajute alimentația de zi cu zi, nu vine să trateze”

Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) , în colaborare cu mai multe asociații...

Dr. Gerald Flintoacă-Filip, PRISA: „Suplimentul alimentar vine să completeze o dietă, să ajute alimentația de zi cu zi, nu vine să trateze”
Raportul de gardă: Reducerea aportului de zahăr în primele 1000 de zile de viață scade cu până la 35% riscul de diabet zaharat și hipertensiune arterială
Știință 19 Noiembrie 2024, 14:00

Raportul de gardă: Reducerea aportului de zahăr în primele 1000 de zile de viață scade cu până la 35% riscul de diabet zaharat și hipertensiune arterială

Expunerea la cantități reduse de zahăr în perioada intrauterină și apoi în primii ani de viață,...

Raportul de gardă: Reducerea aportului de zahăr în primele 1000 de zile de viață scade cu până la 35% riscul de diabet zaharat și hipertensiune arterială
Teritoriu • Bani • Dependență - sau cum să vorbim altfel despre jocurile de noroc
Știință 18 Noiembrie 2024, 19:26

Teritoriu • Bani • Dependență - sau cum să vorbim altfel despre jocurile de noroc

Am vorbit - altfel - despre jocurile de noroc și impactul pe care îl au asupra viețile celor ce joacă...

Teritoriu • Bani • Dependență - sau cum să vorbim altfel despre jocurile de noroc
EcoFrecvențe #10 - COP29: O conferință pentru climă sau pentru petrol?
Știință 15 Noiembrie 2024, 13:43

EcoFrecvențe #10 - COP29: O conferință pentru climă sau pentru petrol?

Este în plină desfășurare cea de- a 29-a ediție a COP , conferința organizată sub egida ONU, care strânge la un...

EcoFrecvențe #10 - COP29: O conferință pentru climă sau pentru petrol?
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
20:30 - 20:50
LA DISPOZITIA DUMNEAVOASTRA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
20:00 - 21:00
English 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
19:03 - 21:00
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru