Știința 360 - 12 mai 2021 - ECOMORE, proiectul care ne învață ”citizen science”
12 Mai 2021, 22:33
ECOMORE (http://ecomore.inoe.ro/), ”Implicarea comunităților in monitorizarea, raportarea și generarea de date noi asupra calității ecosistemelor acvatice”
este proiectul INOE 2000 (https://inoe.ro/ro/), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, în cadrul căruia s-a dezvoltat platforma Aqua S.O.S. (https://aquasos.inoe.ro/).
Despre Aqua S.O.S și ECOMORE am stat de vorbă, la Știința 360, cu Elfrida Cârstea, dr. biofizică în Departamentul de Inginerie Tehnologică și Constructivă al INOE 2000, coordonatoarea proiectului.
ECOMORE, ”Implicarea comunităților in monitorizarea, raportarea si generarea de date noi asupra calității ecosistemelor acvatice” este un proiect coordonat de Institutul Național pentru Optoelectronica INOE 2000 și este finanțat de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării (UEFISCDI), aflata in subordinea Ministerului Educatiei Nationale prin programul ”Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente”
”Scopul principal al proiectului este de a implica activ publicul in procesele de monitorizare a calitatii ecosistemelor acvatice. Strategia proiectului este de a crea o platforma gratuita si usor de utilizat pentru colectarea de date de la public asupra calitatii apei. Un parteneriat productiv intre cercetatori si public poate creste rezolutia temporala si spatiala a datelor de mediu, furnizand informatii complementare despre ecosistemele acvatice. Stiinta cu si pentru cetateni este un cadru eficient pentru schimbul de cunostinte asupra problemelor de mediu, constientizarea problemelor de mediu, reconectarea oamenilor cu natura si promovarea unei atitudini ecologice.
Proiectul va contribui la o intelegere mai buna a relatiilor public-experti, va permite dialogul reciproc intre diverse comunitati implicate, va oferi cetatenilor oportunitatea de a-si exprima opiniile cu privire la problemele legate de calitatea apei si pierderea serviciilor ecosistemice si va ajuta la intelegerea perceptiilor cetatenilor cu privire la participarea in proiecte de “citizen science”.Implicarea comunitatilor in monitorizarea, raportarea si generarea de date noi asupra calitatii ecosistemelor acvatice.”