Oaza de muzică: Cătălin Tîrcolea
9 February 2018
Arte frumoase cu artistul Belu-Simion Făinaru şi curatoarea Cristina Stoenescu
10 February 2018

ŞTEFAN DONIGA – protagonistul unui nou CD în premieră mondială

Casa olandeză de discuri BRILLIANT CLASSICS va lansa oficial în data de 16 martie 2018 un compact disc cuprinzând imprimările în premieră mondială ale concertelor pentru pian şi orchestră numerele 2 şi 3 semnate de compozitorul romantic ucrainean Serghei Bortkiewicz.

Această lansare poate fi însă cel puţin la fel de interesantă pentru iubitorii de muzică din România, solistul celor două concerte fiind pianistul Ştefan Doniga, un foarte activ şi apreciat reprezentant al tinerei generaţii de interpreţi români. Inregistrările au fost realizate la Ostrava, în Cehia, alături de orchestra Filarmonicii “Janáček” aflată sub conducerea dirijorului olandez David Porcelijn, proiectul fiind coordonat de Institutul Olandez pentru Muzică de la Haga. Discul pe care institutul l-a publicat imediat după încheierea sesiunilor de înregistrare, într-un tiraj restrâns şi doar cu scop documentar, a obţinut în scurt timp aprecieri şi comentarii foarte favorabile din partea criticii mondiale, articolele din revistele Gramophone şi American Record Guide fiind ilustrative în acest sens.

Despre acest eveniment, Ştefan Doniga va vorbi luni 12 februarie, în direct, în cadrul emisiunii Oaza de muzicărealizată de Sorina Goia (Radio România Cultural, 14,30-15,00)

Evenimentul este aşteptat cu deosebit interes la nivel internaţional prin tocmai premiera pe care o reprezintă – dovadă fiind plasarea în precomandă a discului încă de la începutul lunii februarie 2018 la cele mai importante magazine muzicale retail şi online din Europa şi din lume: Amazon, Ebay, reţelele Saturn şi Media Markt, distribuitorul online Imusic etc. oferă deja posibilitatea de a rezerva acest disc înainte de lansarea oficială.

Imprimarea a declanşat însă interesul publicului larg pentru creaţiile concertante ale acestui romantic târziu, compozitor notoriu al perioadei sale – prima jumatate a secolului al XX-lea – dar intrat în uitare din cauza persecutării de către regimul nazist pe fondul originii sale ucraineano-evreieşti. Fiind vorba de partituri donate de Bortkiewicz în manuscris în schimbul hainelor şi hranei în timpul celui de al doilea război mondial şi identificate după mai bine de 80 de ani de la compunerea lor în arhive şi colecţii private, este lesne de înţeles atracţia pe care această muzică şi destinul său hollywoodian au generat-o.

În acest context, casa de discuri BRILLIANT CLASSICS a solicitat în august 2017 Institutului Olandez drepturile asupra imprimărilor pentru a le publica într-o a doua ediţie, de această dată în scop comercial şi la nivel mondial.

Imprimarea face parte dintr-o colecţie de 15 discuri ce se va lansa integral la aceeaşi dată şi va fi dedicată concertului de pian de sorginte rusă. Pe lista protagoniştilor acestei serii se numără, între alţii, Evgeny Kissin, Oxana Yablonova şi Klara Wurtz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *