Beatrice Rancea: Gale de Operă și Balet, “Bărbierul din Sevilla”, “Tricornul și “Amorul Vrăjitor”, în noua stagiune a ONB
13 October 2016
Care a fost primul concert filmat color?
13 October 2016

Statul va plăti diferenţa pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia pământului”

”Cuminţenia pământului”, lucrarea realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.

Cumpărată de inginerul Gheorghe Romașcu, în 1911, direct de la Brâncuși, și confiscată abuziv de conducerea comunistă a Muzeului de Artă, sculptura este, în prezent, în proprietatea moștenitorilor lui Gheorghe Romașcu, care, în urma unor negocieri dure, au acceptat oferta Guvernului de 11 milioane de euro, astfel încât opera să rămână statului român.

Guvernul a anunţat iniţial că va plăti 5 milioane euro din suma totală de 11 milioane de euro, iar diferența de 6 milioane euro o va strânge din donații.

Pe 30 septembrie s-a încheiat campania de subscripție publică, iar statul nu a reuşit să strângă din donaţii decât puțin peste 1 milion de euro.

În ședința de miercuri, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă, potrivit căreia se vor suplimenta de la bugetul de stat fondurile necesare achiziţionării sculpturii ”Cuminţenia pământului”.

Dorina Călin:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *