SpeechXRays Spoofing Chalenge
01 Aprilie 2019, 06:36
Joi 28 martie la Biblioteca Națională de Fizică de la Măgurele a avut loc finala concusului de Spoofing pentru aplicația SpeechXRays. Evenimentul este parte a proiectului de cercetare SpeechXRays - Metode biometrice multi-canal care combină analiza acustică și vizuală a limbajului, mișcarea buzelor și a feței.
Concusul de spoofing (în traducere liberă - înșelare prin imitare) și-a propus testarea robusteții aplicației SpeechXRays în fața utilizatorilor nelegitimi. În acest scop au fost implicați 10 studenți ai Facultății de Fizică de la Măgurele care timp de 2 zile s-au străduit să găsească metode cât mai eficiente, prin care să păcălească acest sistem de securizare.
Câștigătorul acestei competiții a fost desemnat Nichita Denis Răducu, student anul II la Facultatea de Fizică, care a găsit o soluție de a ”păcăli” amprenta vocală de securizare a aplicației.
SpeechXRays este prima soluție de biometrie vocală și facială dezvoltată pentru limba română, cu alte cuvinte este o aplicație complexă de securizare prin imagine și voce pentru acces în zone restricționate, acestea putând fi atât încăperi sau incinte unde au acces doar anumite persoane, care se pot identifica printr-o amprenta vocală însoțită de imaginea feței, dar zona restricționată se poate referi și la conturi bancare sau diverse baze de date restricționate.
Aplicația biometrică SpeechXRays a fost dezvoltată de un consorțiu internațional compus din: IDEMIA (Franța), SIVECO (România), Tech Inspire (Marea Britanie), RealEyes (Marea Britanie), Forthnet (Grecia), IFIN-HH (România), FORTH (Grecia), University College (Marea Britanie), Institutul Mines-Telecom (Franța) și Voice TRust (Germania).
https://soundcloud.com/user-396758896/speechxrays-spoofing-chalenge
Interviuri cu: Iacob Crucianu responsabilul tehnic al proiectului Speach Xrays și Nichita Denis Răducu student anul II la Facultatea de Fizică.
Realizator Mihaela Ghiță