DOCUMENTAR: Grădina Botanică din Bucureşti – 157 de ani de la înfiinţare
5 November 2017
Cafeneaua de ştiinţă – Numele din spatele renumelui: Grigore Antipa
6 November 2017

”Spații vii” animă Bucureștiul

A început în luna iulie și în fiecare lună a avut loc câte un eveniment în diferite spații din București. După ce a animat, pe rând, un spațiu industrial, una dintre cele mai vechi case din București, un muzeu, o galerie de artă și un apartament privat, Spații Vii vă invită miercuri, 8 noiembrie, ora 19:00, la Rezidența BRD Scena9, din strada I.L. Caragiale 32, unde va avea loc conferința de încheiere a sezonului 2017 al proiectului, intitulat București supraREAL.

Spații Vii este un proiect de lungă durată, produs de Asociația AVmotional și inițiat de Dilmana Yordanova și Mihaela Kavdanska, un media art duo activ pe plan național și internațional de la începutul anilor 2000. Propunerea proiectului este unică în industria creativă din România prin conceptul intervenţiilor artistice în spații diferite, publice și private, precum și prin alăturarea artelor audio-vizuale digitale performative și a tehnologiei de Realitate Augmentată (AR).

Începând cu 27 iulie 2017, o dată pe lună, sub numele de Spații Vii. București supraREAL, un spațiu reprezentativ al Bucureștiului a devenit cadrul unei intervenții performative care a îmbinat arta video generativă, sunetul și performance-ul, accentuând specificul locului și reinterpretându-l. Intervențiile performative din cadrul proiectului au reprezentat prima fază a interacțiunii cu spațiile alese.

În a doua etapă, interacțiunea cu spațiile va continua prin intermediul tehnologiei de Realitate Augmentată (AR). În acest sens s-au pus bazele colaborării cu start up-ul „Mo’Real Universe”, care prin aplicația indexAR își propune să diversifice felul în care e folosită tehnologia AR în România. Materialul audio-vizual rezultat de-a lungul celor cinci evenimente Spații Vii va fi adaptat pentru a fi integrat și redat în aplicația indexAR într-o fază următoare a proiectului.

În cadrul conferinței, echipa creativă a proiectului va împărtăși experiența sa, precum și  procesul de lucru. Maria Mora, unul dintre cei șapte performeri implicați, va relata experiența ei în cadrul proiectului. Curatorul Horea Avram (PhD, istoric de artă, consultant AR) va face o prezentare ce vizează implicarea și potențialul tehnologiei de Realitate Augmentată în contextul artei contemporane, iar Răzvan Boldis, reprezentant al Mo’Real Universe, va introduce indexAR, o primă versiune a aplicației, în care urmează să fie redate intervențiile performative  Spații Vii.

Interviu cu Mihaela Kavdanska – video artist

Realizator Mihaela Ghiță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *