Bilet de îmbarcare spre… meleaguri gorjene şi apoi către Spania…
24 February 2018
Bilet de îmbarcare spre… meleaguri gorjene şi apoi către Spania, la Madrid…
25 February 2018

SPANIA – MUSEO DEL PRADO

Ajuns în Madrid, turistul este pus în faţa unor tentaţii numeroase: Puerta del Sol (Poarta Soarelui – cea mai populară şi mai comercială zonă din oraşul vechi), Arena Las Ventas (una dintre cele mai importante arene de lupte cu taurii din Spania), Parque del Retiro (un loc aglomerat la sfârşit de săptămână), Teatro Real (sau Teatro de la Opera), Plaza Mayor, Muzeul de Arheologie ori Museo del Prado. Acesta din urmă, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Spania, fiind deţinătorul uneia dintre cele mai minunate colecţii de artă din Europa, cu opere ale unor celebri artişti, cum ar fi: El Greco, Velasquez, Goya şi Murillo.

* * *

Muzeul Regal de Pictură (întâia denumire oficială a Muzeului Prado), şi-a deschis porţile în noiembrie 1819. Cel care a decis crearea unui mare muzeu în Palatul Prado, a fost regele Ferdinand al VII lea. Cum la acea vreme, operele de artă provenite din colecţia regală spaniolă erau răspândite în castelele, palatele şi mânăstirile care aparţineau Familiei de Habsburg, regele a dat ordin ca ele să fie strânse într-o singură clădire.

În primele decenii, muzeul se putea vizita doar o singură dată pe săptămână, fiind acceptaţi doar cei care primeau o permisie specială de la Curte, deoarece colecţia reprezenta proprietatea privată a suveranului.

În anul 1868, colecţia regală a fost naţionalizată şi de atunci a luat numele actual: Muzeul Naţional Prado.

În 1819 catalogul muzeului număra puţin peste 300 de tablouri. Astăzi, colecţia se ridică câteva la mii de opere de artă, a căror majoritate o constituie picturile. Cantitatea şi calitatea picturilor (capabile să reprezinte la cel mai înalt nivel toate şcolile europene de pictură, cu excepţia celor olandeze şi engleze), fac de cele mai multe ori ca publicul, să uite că la Prado există şi statui, mobilier, desene, gravuri, monede şi medalii, dar şi un tezaur excepţional de piese de orfevrărie şi bijuterii (botezat „Tezaurul Prinţului Moştenitor”, expus în sala buncăr situată în subsolurile clădirii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *