Povestiri din studioul artelor – Sambata 24 august ora 21 – Invitat special Mihai Albu
24 August 2019
Festivalul Internațional George Enescu 2019 cucerește întreg Bucureștiul prin Programul Național Cantus Mundi
25 August 2019

SORIN RADU – IN MEMORIAM

La aproape un an de la dispariţia unuia dintre cei mai importanţi fotografi români din toate timpurile, Festivalul Internaţional de Arte Vizuale VSLO organizează un vernisaj in memoriam.În această seară, de la ora 20.00, în spaţiul din spatele LA FRONTIERA din Vama Veche vor fi expuse cele mai importante fotografii din cariera spectaculoasă a lui Sorin Radu, cunoscut drept “fotograful Regelui Mihai”.În prezenţa soţiei artistului, Maria Ştefănescu, vor fi expuse fotografii celebre, cu personalităţi ale lumii care i-au pozat fotografului român de-a lungul mai multor ani.

Sorin Radu este unul dintre cei mai importanți fotografi români, cunoscut pentru portretele sale celebre, care i-au inclus, printre alții pe Salvador Dali, Eugen Ionesco, Regele Mihai sau Ronald Reagan.

La un an de când Sorin Radu a părăsit această lume, retrospectiva In Memoriam este organizată prin amabilitatea soției fotografului, Maria Ștefănescu. Vernisajul va avea loc pe 24 august, de la ora 20.00, la Frontiera, în Vama Veche și va conține cele mai importante fotografii din colecția de imagini semnate Sorin Radu.

Sorin Radu, remarcabil artist fotograf român, s-a născut la Iaşi, în 1937. În perioada 1960 – 1969, a realizat fotografiile primelor albume de artă dedicate mănăstirilor Arbore şi Voroneţ, apoi pentru monografiile dedicate unor celebri pictori români: Ştefan Luchian, Dumitru Ghiaţă, Corneliu Baba, Theodor Pallady, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Ion Andreescu, Iosif Iser, precum şi ale albumelor „Scoarţe româneşti” şi „Icoane pe sticlă”. A colaborat cu numeroase reviste de artă şi cultură, a semnat ilustraţii pentru coperţi de discuri la „Electrecord”.

În anul 1969, Sorin Radu s-a stabilit la New York, unde a continuat să îşi dezvolte pasiunea pentru fotografie. Între anii 1969 şi 1990, întâlnirea cu fotograful american Malcolm Varon i-a facilitat colaborarea cu cele mai importante muzee de artă americane, precum „Metropolitan Museum of Art” (MoMA), „The Philadephia Museum”, „The Buffalo Museum”, „Cloister Museum” şi alte numeroase muzee din SUA.

Fotografiile lui Sorin Radu au fost publicate în paginile celor mai importante reviste şi ziare americane, precum „New York Times”. Și-a deschis propriul laborator fotografic profesional la New York, fiind recunoscut ca un remarcabil portretist, maestru al luminii şi al culorii. Expresivitatea acestor portrete impresionează prin firescul, reverberaţia emoţională, surprinderea caracterului, a unei anume stări şi prin absenţa ideii că persoana căreia i se fac fotografii portret ar poza, şi-ar studia şi premedita un anume chip şi o imagine anume despre sine.

Printre personalităţile politice imortalizate pe peliculă se numără: împărăteasa Farah Pahlavi a Iranului, Regele Mihai (portret unanim acceptat ca fiind emblematic pentru Casa Regală a României), preşedintele SUA Ronald Reagan. Sorin Radu a realizat portrete fotografice remarcabile ale unor personalităţi din lumea culturală, artişti români, printre care Eugen Ionescu, Paul Goma, Noël Bernard, Radu Aldulescu, Sergiu Commisiona, Mariana Nicolesco.

Sorin Radu a fost printre puţinii artişti fotografi invitaţi în atelierul lui Salvador Dali, care a şi autografiat o parte dintre portretele realizate.

A revenit în 1990 în România, unde a devenit un participant activ la viaţa teatrală bucureşteană, alternând drumurile în America cu cele în teatrele din ţară şi semnând numeroase expoziţii individuale de fotografie.

În anul 2003, artistul fotograf Sorin Radu a avut o expoziţie cu fotografii-portret ale lui Eugen Ionescu la Slatina, în cadrul „Zilelor Eugen Ionescu”.

În anul 2004, a venisat o impresionantă expoziţie cu portrete şi imagini din cele mai reprezentative spectacole care au avut loc pe scena teatrelor bucureştene şi din toată ţara. Aceste expoziţii i-au reunit la vernisaj pe cei mai importanţi actori ai vieţii politice şi culturale, miniştri, ambasadori, personalităţi ale vieţii cultural-artistice.

Sorin Radu s-a stins din viață pe 23 septembrie 2018, la 81 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *