Marile trofee pentru scurtmetraj de la Cannes, Veneția și Locarno, în premieră la BIEFF 2017
23 March 2017
Regizorul filmului ‘(M)ucenicul’: ‘În Rusia, religia e în toate’
23 March 2017

Sofocle, Euripide și Shakespeare, în trei zile, la TNRS

Spiritul Greciei antice, împreună cu una dintre cele mai cunoscute capodopere ale lui Shakespeare acaparează scena sibiană timp de trei zile, în abordări moderne și inedite.

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la TNRS, revine pe scenă ‘Oidip’, în regia lui Silviu Purcărete, cu un scenariu original, realizat după textele lui Sofocle, ‘Oidip la Colonos’ și ‘Oidip Rege’, într-o traducere nouă din greacă veche, realizată de Constantin Georgescu, Simona Georgescu și Theodor Georgescu. Spectacolul îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâșietoare. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coșuleț, Ioan Paraschiv, Eduard Pătrașcu, Pali Vecsei, Emőke Boldizsár, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu / Serenela Mureșan, Cristina Ragos. Scenografia este semnată de Dragoș Buhagiar, iar muzica originală este realizată de Vasile Șirli.

Vineri, 24 martie, de la ora 20:00, pe scena naționalului sibian se joacă ‘Electra’, în regia lui Mihai Măniuțiu. Scenariul dramatic este scris de regizor, după textele lui Sofocle și Euripide.

În distribuție îi regăsim pe Mariana Mihu, Ioana Crăciunescu, Marian Râlea, Pali Vecsei, Dan Glasu, Ofelia Popii, Florin Coșuleț și Adrian Matioc.

Corul este format din Diana Fufezan, Cristina Stoleriu / Veronica Arizancu, Dana Taloș, Codruța Vasiu, Mihai Coman, Adrian Neacșu, Cătălin Neghină, Eduard Pătrașcu, Cătălin Pătru, Viorel Rață și Bogdan Sărătean.

Alături de actorii de pe scenă, Grupul Iza din Maramureș, format din Ioan Pop, Ioachim Făt, Anuța Pop, Voichița Tepei, Grigore Chira, readuc, live, sfera muzicii tradiționale maramureșene în universul Greciei antice.

La aceste două spectacole va fi prezentă și o delegație venită din partea Shanghai International Arts Festival. ‘Este o întâlnire strategică între conducerea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a Teatrului Național Radu Stanca, a Bursei de Spectacole și conducerea Festivalului Internațional de la Shanghai, împreună cu toate structurile care compun această mare manifestare. Este vorba de cinci personalități: Jun Wang, președinta, Jie Ruan, Shengrong Mao, Ling Mao și Zhunan Shen.

Vom discuta posibilitatea producerii în comun a unui spectacol outdoor și a unui spectacol indoor, care să reprezinte aniversarea a 25 de ani de existență a FITS, în 2018 și 20 de ani de existență a Festivalului de la Shanghai. De asemenea, este o legătură strategică în ceea ce înseamnă promovarea reciprocă, atât a festivalurilor, cât și a burselor, dar și implicarea academiilor și a universităților din Shanghai și Sibiu, nu numai în procesul educațional, dar și în procesul organizatoric, a structurilor din ambele orașe’, a declarat Constantin Chiriac.

‘Hamlet’ revine pe scenă sâmbătă, 25 martie, de la ora 19:00. Spectacolul, în regia lui Radu Alexandru Nica, îi are în distribuție pe Ciprian Scurtea, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Cătălin Pătru, Adrian Matioc, Vlad Robaș, Adrian Neacșu, Codruța Vasiu, Pali Vecsei. Textul se regăsește într-un montaj cinematografic, cu un prinț al Danemarcei întruchipat într-un rebel fără cauză, cu un spirit ludic vecin cu luciditatea. Scenografia îi aparține lui Dragoș Buhagiar, coregrafia este semnată de Florin Fieroiu, video Daniel Gontz, muzica originală este creația lui Vlaicu Golcea, iar Peter Habala este maestrul de scrimă.

Accesul publicului la aceste reprezentații se face pe baza biletelor puse în vânzare atât la Agenția teatrală de pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 17, cât și online, prin www.eventim.ro. În limita locurilor disponibile, biletele se pot achiziționa și de la intrarea în sala de spectacol, cu 30 de minute înainte de începerea reprezentației.

În cazul spectacolului ‘Oidip’, prețul unui bilet este de 20 lei, și redus 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Pentru ‘Electra’ și ‘Hamlet’, prețul biletelor este de 15 lei, respectiv 10 lei preț redus.

Pentru biletele achiziționate online se adaugă un comision de 10%.

Informații complete despre spectacolele naționalului sibian găsiți pe www.tnrs.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *