AMADEUS revine! Cel mai îndrăgit și strălucitor spectacol de teatru muzical, la prima reprezentație a acestei Stagiuni
4 November 2016
November, noul sezon expozițional MNAC
4 November 2016

Spectacolele Operetei Naționale, la Palatul Parlamentului; “Liliacul” – prima premieră a sezonului

Spectacolele Operetei Naționale “Ion Dacian” din București vor fi susținute, începând din luna decembrie, la Palatul Parlamentului, în sala de festivități, a anunțat, joi, Beatrice Rancea, directorul interimar de la Opera Națională din Capitală.

Beatrice Rancea a declarat că primul spectacol care se va juca la Palatul Parlamentului va fi “Liliacul”, cu regia, scenografia și costumele semnate de regizorul Matteo Mazzoli.

“În acest moment este singura sală posibilă pentru că am dus negocieri cu domnul Hossu pentru sala fosta Rapsodia Română, care era un spațiu extraordinar pentru susținerea spectacolului, pentru colectivul Operetei, deoarece este singura sală care are toate avizele și are și o fosă. Din păcate, această sală este foarte ocupată, nu ne-a putut fi oferită așa cum ne așteptam și astăzi a fost singura, unica soluție pentru a adapta acest spectacol (n.r. — Liliacul) la sala Parlamentului. Este singura soluție ca să nu treacă anul 2016 fără o premieră pentru colectivul Operetei. Noi vom repeta o săptămână, vom monta decorul și luminile, vom juca premiera pe 30 decembrie, după care am cerut permisiunea de a relua spectacolele Operetei, și acesta în mod special, din ianuarie încolo”, a explicat Beatrice Rancea.

Ea a precizat că sala a fost oferită Operetei Naționale fără niciun cost, “un cadou nesperat” din partea responsabililor de la Palatul Parlamentului.

Referindu-se la situația sălii Operetei din strada Octavian Goga, Beatrice Rancea a spus că aceasta “este o sală închisă, care nu are avize” și a precizat că recepția clădirii nu se poate face în condițiile în care “antreprenorul principal nu mai există, firma care a încasat banii pentru această construcție nu mai există”, motiv pentru care clădirea nu poate fi recepționată pentru continuarea lucrărilor.

Ea a adăugat că există și o problemă cu terenul pe care a fost construită Opereta, care este în litigiu.

“În noiembrie așteptăm să se încheie acest proces cu litigiul pe teren. Din acel moment, eu voi putea face o declarație pe proprie răspundere că nu există litigiu pe teren și să cer Primăriei Sectorului 3 un nou aviz pentru începerea lucrărilor”, a afirmat Beatrice Rancea.

La rândul său, ministrul Culturii, Corina Șuteu, a declarat că o soluție ar fi găsirea unei săli alternative.

“Singura modalitate de a regulariza situația este aceea de a găsi o sală alternativă iar în ceea ce privește reautonomizarea Operetei, o soluție este aceea de a repropune o hotărâre de guvern, care este acum într-o fază avansată de înaintare, prin care să resepare administrativ Opera de Operetă, în așa fel încât cele două ansambluri să recapete o coerență administrativă”, a arătat ministrul Culturii.

Corina Șuteu a anunțat că va publica pe site-ul ministerului sinteza raportului Corpului de control al prim-ministrului despre situația în care se află clădirea Operetei.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *