Zece premiere în stagiunea 2021-2022, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!
26 Septembrie 2021, 07:25
Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă proiectele și evenimentele stagiunii 2021/2022.
Prima producție a stagiunii, Livada de vișini de A. P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky a avut loc deja în data de 1 septembrie. Acesta va fi urmată de spectacolul Macbett de Eugène Ionesco, pus în scenă de Silviu Purcărete, care va avea premiera pe 13 octombrie, în Sala Mare a Teatrului.
Pentru cea de-a 229-a stagiune a sa, Teatrul Maghiar de Stat mai are planificate încă opt premiere. Gábor Tompa va pune în scenă Hamlet de William Shakespeare, cu Miklós Vecsei H. în rolul principal, și piesa O, ce zile frumoase! de Samuel Beckett , în Sala Studio a Teatrului.
Premiera spectacolului Hamlet este programată pe 3 decembrie, în deschiderea microstagiunii Showcase 2021, care va avea loc în perioada 3-10 decembrie. Cu această ocazie, Teatrul va prezenta cele mai recente premiere și producțiile care au avut puține reprezentații în perioada pandemiei.
La începutul anului 2022, este programată premiera spectacolului Călător sub clar de lună, după romanul lui Antal Szerb, regizat de Botond Nagy. Acest spectacol a fost realizat în stagiunea 2020/2021, dar din cauza restricțiilor epidemiologice nu a avut încă premiera cu public.
În luna martie 2022, Andrei Șerban revine la Teatrul Maghiar de Stat Cluj și pune în scenă o piesă engleză contemporană, Oedipus de Robert Icke. În același timp, Ferenc Sinkó va regiza, în Sala Studio, piesa germană contemporană Seymour de Anne Lepper.
În luna mai, László Bocsárdi va pune în scenă Rubedeniile după romanul lui Zsigmond Móricz.
Tot în stagiunea 2021/2022, se lansează și proiectul internațional CATASTROFĂ inițiat de Uniunea Teatrelor din Europa, cu participarea a 16 teatre. În cadrul proiectului vor fi realizate, în coproducție, șapte spectacole.
Scopul proiectului este de a crea coproducții internaționale pornind de la piesele antice grecești, care să reinterpreteze aceste opere prin evenimente contemporane. În cadrul acestui program, Gábor Tompa va pune în scenă un spectacol în patru limbi, bazat pe tragedia Prometeu înlănțuit de Eschil și pe drama Catastrofă de Samuel Beckett (coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat Constanța – Teatrul Național Ljubljana). Premiera în aer liber va avea loc la Constanța în iunie 2022, urmată de premiera din toamnă de la Ljubljana. Publicul clujean va putea vedea spectacolul în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe 2022.
Ultima premieră a stagiunii 2021/2022 va fi cu spectacolul Tinerii barbari, în regia lui Attila Vidnyánszky Jr. (coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Cetate din Gyula).
Gábor Tompa a declarat că, pe lângă spectacole și evenimente prezentate, vor fi elaborate planuri de modernizare și renovare a teatrului, cu speranța că renovarea completă a clădirii va putea începe pe parcursul anului viitor.