Vaccinare ca la teatru!
26 Februarie 2021, 09:29
Vaccinarea împotriva COVID-19 în România realizează în trei etape. Înetapa a III-a (populația generală) din populația prioritizată fac parte la punctul(v) și lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative, conform HG 1031/2021.
Ministerul Culturii face următoarea precizare: în etapa a doua de vaccinare se încadrează personalul cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, Ministere și instituții subordonate acestora. În ceea ce privește instituțiile subordonate Ministerului Culturii, acestea au luat toate măsurile necesare pentru înscrierea pe platforma de vaccinare a personalului considerat esențial pentru instituția respectivă și care a dorit vaccinarea împotriva COVID-19. Alți lucrători culturali din sectorul privat sau instituții care nu sunt în subordinea Ministerului trebuie să consulte strategia de vaccinare conform HG 1031/2021, pentru a vedea în ce etapă de vaccinare se încadrează. Ministerul Culturii a solicitat Ministerul Sănătății, pe 26 ianuarie, ca toți actanții sectorului cultural-creativ să fie incluși în cea de a doua etapă de vaccinare, solicitare la care nu am primit răspuns. Pentru mai multe detalii în acest sens, vă rugăm să vă adresați Ministerului Sănătății.
Ministerul Culturii consideră problema rezolvată. Ministerul Sănătății consideră că orice subiect legat de vaccinare este exclusiv de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Realitatea este că în acest moment angajații din teatrele naționale se vaccinează deja, iar cei din celelalte teatre (cu foarte puține excepții) așteaptă etapa a treia.
Cum s-a ajuns la această diferențiere? Cine ar trebui să își asume responsabilitatea? Nu e vina nimănui sau e vina tuturor? Cine ar putea arbitra situația? Și care este ieșirea din acest cerc vicios?
O discuție marca Scena și ecranul la Radio România Cultural cu:
GÁSPÁRIK ATTILA - manager - Teatrul Național Târgu-Mureș
ADA LUPU - manager - Teatrul Național Timișoara
BALÁZS ATTILA - director - Teatrul Maghiar de Stat, Timișoara
FLORIN TOMA - director general - Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați
ADRIANA TEODORESCU - manager - Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Craiova
ERWIN ȘIMȘENSOHN - manager - Teatrul Stat Constanța
GIANINA CĂRBUNARIU - manager - Teatrul Tineretului Piatra Neamț
CARMEN VERONICA STEICIUC - director general - Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Suceava
ION CARAMITRU - manager Teatrul Național București, președinte UNITER