Un nou spectacol semnat teatrul Basca, despre refugiați, migrație și absurdul lumii în care trăim
24 August 2022, 11:16
Cu ocazia Zilei Naționale a Ucrainei, Teatrul Basca anunță premiera unui nou spectacol de teatru, de data aceasta pe subiectul refugiaților, având la bază texte originale scrise de artiști din Ucraina și România, selecționați în urma unui open call în luna iunie.
”CE-AM AVUT. CE NE-AU DAT” este o cercetare artistică/documentară a fenomenului migranților și a valurilor de refugiați care au ajuns în România nu doar recent, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, ci și în ultimii ani. Spectacolul, în regia lui Alexandru Mihaescu, va avea premiera la ora 16:00 în 10 septembrie la Festivalul PLAI la Muzeul Satului Bănățean, și vorbește despre migrație și destinele refugiaților, având la bază istorisiri reale, dintre care două scrise de dramaturgi ucraineni, alături de care echipa de la Teatrul Basca a lucrat cot la cot în ultimele două luni.
Nu înțeleg războiul. Nu pot să-l opresc. Nu pot decât să ofer un context mai bun pentru câțiva artiști care au nevoie de normalitate. Mă bucur că am descoperit artiști valoroși cu care sigur vom mai lucra și în viitor. (Ana Maria Ursu, actriță, regizoare și coordonatoare la Teatrul Basca)
Vika Medvedeva și Olksandr Solokha, artiști ucrainieni aflați în rezidență în Timișoara semnează coregrafia și muzica noului spectacol, în timp ce Iryna Serebriakova și Nina Zachozhenko din Ucraina, împreună cu Selma Dragoș, Alina Pietrareanu și Andrei Ursu din România, sunt cei cinci dramaturgi care au cercetat și scris textele. Distribuția îi numără pe Otniel Floruț, Alina Ilea, Adrian Jivan, Jacqueline Kohl, Costa Tovarnisky și Ana Maria Ursu, alături de Imi și Raluca Imre.
Zi de zi știrile din război sunt pe ecranele televizoarelor și uneori pare mai mult decât suficient. Adevărul este că nu știam cât de repede ar fi trebuit să facem un spectacol despre drama refugiaților, dar ideea de a ajuta pe câțiva dintre colegii de breaslă din Ucraina, care poate și-au pierdut posibilitatea de a lucra, a fost un catalizator, pentru ca acest spectacol să se întâmple în această vară. Și, într-adevăr, a fost o inițiativă bine primită. Încă repetăm, dar ce e sigur e că cele cinci povești/ texte la care lucrăm se leagă excelent și aduc câteva momente de reflecție și uneori observații surprinzătoare dinspre unghiul subiectiv al celui care fuge de un război și al celui care îl primește în țara sa. Firul roșu care leagă spectacolul este acest ”Ce-am avut. Ce ne-au dat” adică momentul în care oamenii au fugit din casele lor și momentul în care au ajuns în România. (Alex Mihaescu - regizorul spectacolului ”Ce-am avut. Ce ne-au dat”)
Cu ocazia noii producții de la Basca, invităm publicul la un spectacol care îndeamnă la cunoaștere, înțelegere și empatie față de semeni, față de fenomenul migrației și față de oamenii care fug de războaiele sau conflictele din țările lor. Indiferența este esența inumanului, spunea George Bernard Shaw, dramaturg și critic literar, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, prin urmare nu ne permitem să rămânem indiferenți la războiul care afectează viețile vecinilor noștri, și invităm publicul să facă la fel.
”Ce-am avut. Ce ne-au dat” este co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara și de Administrația Fondului Cultural Național.