Ascultă Radio România Cultural Live

„Tranzacții” – un performance work in progress Teatrelli care îți propune o întâlnire unu la unu cu un actor și o poveste

07 Aprilie 2022, 14:12

Reprezentațiile primei etape de lucru la noul performance work in progress „Tranzacții” au loc în zilele de 9 și 10 aprilie, la Teatrelli/Galeria creart, în intervalul orar 16.00 – 21.00, și invită publicul la o experiență teatrală mai puțin obișnuită, care începe din momentul achiziționării biletului: spectatorul nu își alege așa cum este obișnuit un loc într-o sală de teatru, ci alege intervalul orar și povestea care îl inspiră. Biletele sunt puse în vânzare în rețeaua Eventbook, iar prețul unui bilet este de 43,81 lei.

Tranzacții”, noul performance work in progress creart/Teatrelli, în regia lui Krisztián Kiliti și dramaturgia Ioanei Hogma, îi are în distribuție pe actorii Ela Ionescu, Alex Mirea, Denisa Nicolae, Maria Teișanu și Cecília Trabalka. Producția este o experiență teatrală cu totul specială ca format: este structurată într-o serie de 5 performance-uri/lecturi performativede tip unu la unu  (câte 1 spectator și 1 performer), fiecare reprezentație având o durată de aproximativ 25 de minute. În momentul achiziționării biletului, spectatorul nu își alege locul în sala de teatru, ci o poveste și o experiența teatrală unică, având în vedere că va fi singurul spectator la reprezentația respectivă. Cele cinci performance-uri sunt inspirate din interviuri și discuţii cu profesionişti din domenii ca sănătatea mentală, munca sexuală, masajul, sportul şi muzica. Ceea ce propune „Tranzacții” spectatorului este un blind date cu una dintre aceste poveşti, urmând să i se dezvăluie pe parcurs domeniul din care face parte. Dincolo de lentila specifică a meseriei, are loc o întâlnire între doi oameni. Demersul spectacolului lansează întrebări despre ce altceva se găsește, de fapt, în spatele unei tranzacţii atunci când plătim pentru un serviciu, dincolo de produsul concret şi suma plătită. 

Noua producție work in progress creart/Teatrelliface parte dintr-o serie de cinci proiecte concepute în luna octombrie 2021, în cadrul atelierului inițiat de Festivalul Internațional dedicat Tinerilor Regizori – Theatre Networking Talents (TNT), organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și coordonat de regizorul Bobi Pricop, în parteneriat cu programul New Stages Southeast al Goethe-Institut.

Programul complet al celor 5 performance-uri 1:1, în zilele de 9 și 10 aprilie: 

16.00 – 16.25 / 16.30 – 16.55:
Titlu performance: Yumi-Oh/ O poveste despre dragoni
Performer: Ela Ionescu

17.00 – 17.25 / 17.30 – 17:55:
Titlu performance: Yahel/ O poveste despre electricitate
Performer: Maria Teișanu

18.00 – 18.25 / 18.30 – 18.55:
Titlu performance: Yorgos/ O poveste despre măslini
Performer: Alex Mirea

19.00 – 19.25 / 19.30 – 19.55:
Titlu performance: Aurora/ O poveste despre cosmos
Performer: Denisa Nicolae

20.00 – 20.25 / 20.30 – 21.00:
Titlu performance: Traila/ A story about a bridge (performance în limba engleză)
Performer: Cecília Trabalka

Distribuția „Tranzacții” a fost selectată în urma unui casting la care s-au înscris peste 70 de actrițe și actori. Spectacolul este nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Biletele pot fi achiziționate prin rețeaua Eventbook, iar prețul unui bilet este de 40 de lei.

Detalii despre conceptul și experiența „Tranzacții”

  • Ce se află dincolo de un schimb material între două persoane? Ce se întâmplă atunci când cineva se află singur, într-o cameră, cu un străin care îi oferă un anumit tip de serviciu? Este vorba doar despre bani sau mai există și altceva? Prin intermediul celor cinci performance-uri/instalații performative, ne propunem să examinăm așa-numitele tranzacții emoționale care se petrec între doi oameni. Vindem povești, însă nu doar atât, este vorba despre un schimb neobișnuit de experiențe, amintiri, vise și nevoi.”, explică Krisztián Kiliti, regizorulperformance-ului.

 

  • În această fază pe care o prezentăm la Teatrelli, intenţia este de a explora ce se întâmplă dacă împrumutăm o dinamică prezentă în anumite servicii la care apelăm de-a lungul vieţii şi o reformulăm cu instrumente specifice artelor performative. La nivel textual am urmărit similarităţile dintre relaţiile performer - spectator şi lucrător/furnizor - client, zonele de intersecţie şi suprapunere, care pot genera un spaţiu de manifestare a unor tranzacţii emoţionale, sociale, politice care nu mai păstrează neapărat graniţele specifice schimbului propriu-zis.”, povestește Ioana Hogman, dramaturgul performance-ului.

 

  • Colaborarea dintre Theater Networking Talents (TNT) și New Stages South-East a apărut după doi ani în care contextul epidemiologic a făcut imposibilă organizarea festivalului cu spectatori în sală. Dar mi s-a părut important să găsim formule alternative, pentru ca absolvenții de regie și tinerii dramaturgi să se întâlnească, online și offline și să își prezinte proiectele managerilor de teatre. Așa că în urma unui open call, s-au alcătuit cinci echipe de artiști mentorate de Theodor Cristian Popescu & Rebekka Kricheldorf. A urmat o serie de ateliere de lucru, în care cele cinci echipe au propus concepte de spectacol/instalație, care vor fi prezentate în teatrele partenere anul acesta. A fost o provocare foarte importantă - de a păstra mai departe spiritul festivalului într-o perioadă dificilă, și mă bucură enorm faptul că aceste proiecte încep să își întâlnească publicul.”, declară Bobi Pricop, curatorul festivalului Theater Networking Talents (TNT), organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

  • În cadrul proiectului Goethe-Institut New Stages Southeast, tineri dramaturgi din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, România, Republica Moldova și Serbia scriu noi texte pentru un teatru al viitorului. Investigând puterea teatrului, experimentând noi forme de exprimare și punând sub lupă societatea contemporană, au luat naștere, în ultimii doi ani, texte puternice și poziții bine conturate, în care tineri autori din Europa de Sud-Est, sub mentoratul unor experți locali, dar și din Germania, din domeniul artelor spectacolului, au abordat teme actuale și relevante din punct de vedere social. Astfel, noi voci și povești, în limbi diferite, cuceresc scenele de teatru și interconectează societățile europene din prisma unei relatări europene, bazată pe conceptul: unitate în diversitate! Cele mai bune proiecte vor fi prezentate în Germania, în 2023, în cadrul Festivalului New Stages Southeast.”, punctează Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București.

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect al Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București - creart. Ca spațiu cultural alternativ dedicat artelor spectacolului, Teatrelli se dezvoltă, din punct de vedere al strategiei curatoriale, într-un laborator artistic cu public, axat pe producții inovatoare de teatru și dans, serii de performance-uri work in progress, precum și de dialoguri culturale. Structura modulară a sălii permite ca fiecare nou spectacol să modifice set-up-ul spațiului, invitând publicul să descopere noi modalități de a experimenta și a recepta teatrul.

www.teatrelli.com / https://www.facebook.com/teatrelli /www.instagram.com/teatrelli/

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis  spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă
Teatru și film 13 Ianuarie 2025, 11:15

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă

Pe scena de la Metropolis, Teatrul Stela Popescu îşi invită publicul la o originală premieră ce poartă titlul Moarte la...

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă
Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale
Teatru și film 12 Ianuarie 2025, 07:19

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale

Spectacolul Aplauze pentru poet… pe scenă, cu actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare va avea loc miercuri, 15...

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale
Pe 11 si 12  ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA
Teatru și film 11 Ianuarie 2025, 06:39

Pe 11 si 12 ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA

Teatrul Stela Popescu şi MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din...

Pe 11 si 12 ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA
Cock de Mike Bartlett, o producţie Teatrul Stela Popescu, pe 15 ianuarie, la Nottara
Teatru și film 10 Ianuarie 2025, 12:38

Cock de Mike Bartlett, o producţie Teatrul Stela Popescu, pe 15 ianuarie, la Nottara

 Pe 15 ianuarie, ora 19:00 la Teatrul Nottara , puteţi vedea "Cock" de Mike Bartlett , un spectacol al...

Cock de Mike Bartlett, o producţie Teatrul Stela Popescu, pe 15 ianuarie, la Nottara
Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior din București cu un spectacol imersiv dedicat adolescenților - Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)
Teatru și film 08 Ianuarie 2025, 15:40

Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior din București cu un spectacol imersiv dedicat adolescenților - Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)

Teatrul EXCELSIOR , singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți, începe anul 2025 în...

Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior din București cu un spectacol imersiv dedicat adolescenților - Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)
Trei succese cinematografice ale momentului, Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii și Nasty, reprezintă România la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025
Teatru și film 08 Ianuarie 2025, 15:32

Trei succese cinematografice ale momentului, Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii și Nasty, reprezintă România la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025

În ianuarie 2025, cinematografia românească își reafirmă valoarea la nivel internațional prin participarea...

Trei succese cinematografice ale momentului, Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii și Nasty, reprezintă România la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025
Globurile de Aur 2025. Lista câștigătorilor
Teatru și film 06 Ianuarie 2025, 03:00

Globurile de Aur 2025. Lista câștigătorilor

Anul cinematografic 2025 a debutat cu cea de-a 82-a ediţie a Globurilor de Aur , prezentată în acest an de comediana...

Globurile de Aur 2025. Lista câștigătorilor
Programul spectacolelor din luna ianuarie la Teatrul Ion Creangă
Teatru și film 05 Ianuarie 2025, 14:00

Programul spectacolelor din luna ianuarie la Teatrul Ion Creangă

Începând cu 3 ianuarie , când Teatrul Ion Creangă își redeschide ușile după mini vacanța de iarnă,...

Programul spectacolelor din luna ianuarie la Teatrul Ion Creangă
Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 17:00
Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
16:00 - 16:56
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
16:00 - 16:10
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru