Teatrul Tamási Áron este 5 zile pe mâna tinerilor creatori de teatru
16 Septembrie 2021, 07:28
De câţiva ani, Teatrul Tamási Áron încearcă diverse formule de sprijinire a tinerilor creatori de teatru, aflaţi la început de drum. De pildă, îşi pune scena la dispoziţia studenţilor la regie, pentru a le facilita întâlnirea cu publicul din Sfântu Gheorghe şi pentru a le încuraja căutările artistice. Aşa se întâmplă şi între 16–20 septembrie 2021, când spectatorii din Sfântu Gheorghe sunt aşteptaţi la întâlnirea cu patru spectacole ale studenţilor lui László Bocsárdi, absolvenţi ai Universităţii de Arte din Târgu Mureş, Secţia-regie.
Microstagiunea tinerilor creatori de teatru începe joi şi vineri, 16 şi 17 septembrie, de la ora 19.00, cu spectacolul Életigen / Da, vieţii! Este vorba de o piesă contemporană de O. Horváth Sári, pusă în scenă de tânărul regizor Krisztián Kiliti la sfârșitul stagiunii trecute. Deşi textul abordează teme destul de sumbre, autorii spectacolului au încercat să găsească momentele luminoase din destinele prezentate, când descoprim că există întotdeauna speranță. Dar viaţa nu-şi poate revela / afirma cu adevărat forţa, decât în confruntarea cu moartea. „Când scoți săgeata, îți semnezi moartea cu ea. Îți distrugi corpul și mori. Pe de altă parte, dacă apuci săgeata cât este încă în corpul tău și o împingi prin tine, vârful săgeții nu va smulge carnea ca un cuțit, ci trece prin trup, ca prin minune. Și poți supraviețui ” – spune unul dintre personajele piesei. Songurile de succes ale celebrei trupe suedeze Abba, din anii '80, străbat producţia, care, potrivit regizorului, este un spectacol experimental, din toate punctele de vedere. Figura centrală a dramei este actrița americană Meryl Streep, personalitatea sa și atitudinile în relaţie cu ea alcătuind o parte semnificativă a spectacolului. Fiecare își trăiește propriul destin, își face auzită propria voce, dar spectacolul le armonizează pe toate, într-o amplă simfonie, în care accentele cad pe cele mai importante probleme din viața noastră.
În următoarele trei zile, pasionaţii de Shakespeare pot vedea trei spectacole shakespeareane, după cum urmează:
– sâmbătă, 18 septembrie, de la ora 18.00, speactacolul Lear, în regia tinerei Zsuzsanna Juraszek. Regizoarea a adaptat piesa lui William Shakespeare, pentru patru personaje. Spectacolul începe acolo unde se termină tragedia dramaturgului englez, în momentul în care regele moare, şi se concentrează pe dinamica, adesea crudă, a relațiilor tată-fiică și pe problema acceptării morții.
– duminică, 19 septembrie, de la ora 18, spectacolul Macbeth, în regia lui Demeter Mark-Cristopher. Un spectacol despre rolul decisiv pe care dorinţele – de la pofta de putere, până la dorinţele sexuale – îl joacă în vieţile noastre.
– luni, 20 septembrie, de la ora 17.00, spectacolul Cum vă place, în regia lui Máté Szilvay. Un spectacol în care Pădurea Ardenilor este o metaforă a Teatrului, un spaţiu miraculos unde dorinţele noastre pot prinde viaţă. O poveste despre tragicul şi, în acelaşi timp, frumosul drum al maturizării, pe care trebuie să-l parcurgem fiecare dintre noi.
Distribuţiile celor trei spectacole shakespeareane cuprind studenţi la actorie, de la Universitate de Arte din Târgu Mureş, din clasele profesorilor: Katalin Berekméri, Erzsébet B. Fülöp, Attila Gáspárik, Ramóna Gecse, Zsolt Harsányi, Csaba Sorbán și Klára Tompa. Maestrul coregraf: András Lóránt.
Precizăm că spectacolele Macbeth şi Cum vă place se vor juca cu traducere în limba română.
Biletele pentru spectacole pot fi cumpărate prin biletmaster.ro, sau de la Casa de Bilete de lângă Teatru.