Teatrul de Balet Sibiu încheie stagiunea 2020 – 2021 cu spectacolul „Sînt o babă comunistă!”
18 Iunie 2021, 08:21
După șase ani de la premiera națională, care a avut loc la Sibiu, în data de 27 mai 2015, Teatrul de Balet Sibiu readuce pe scenă, în încheierea stagiunii 2020 – 2021, spectacolul de dans-teatru „Sînt o babă comunistă!”, coregrafia Aleisha Gardner (Noua Zeelandă), după romanul omonim scris de Dan Lungu. Cu prim-solista Adela Floricioiu în distribuție, în rolul Emiliei, spectacolul are la bază un libret scris de autorul romanului și muzica originală compusă de Cári Tibor. Din compoziție nu lipsesc nici folclorul autentic românesc, dar nici sonoritățile muzicale ale anilor ’80. Spectacolul va avea loc marți, 22 iulie și miercuri, 23 iulie 2021, de la ora 19:00 la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu. După reprezentațiile din 22 și 23 iulie, Teatrul de Balet Sibiu va reveni pe scenă în luna septembrie 2021.
Ne aflăm la aproape zece ani de la căderea dictaturii ceaușiste, cu puțin timp înaintea alegerilor electorale. Emilia Apostoae, pensionară, care și-a trăit cea mai mare parte a vieții sub regimul „puterii populare”, primește un telefon de la Alice, fiica sa, emigrantă în Canada, fiind îndemnată „să nu voteze cu foștii comuniști”. Acest telefon, urmat de alte discuții în contradictoriu, o aruncă pe Emilia într-o adevărată criză identitară, din care încearcă să se salveze rememorând trecutul și căutându-și justificări, în ochii ei și ai fiicei, pentru propriile nostalgii. Însoțiți mereu de umor și autoironie, ne întoarcem spre copilăria și adolescența Emiliei, intrăm în miezul nostalgiei paradoxale după dictatură, pulsăm în ritmurile vieții cotidiene și înțelegem din interior problemele epocii. Montarea de la Sibiu a spectacolului de dans-teatru „Sînt o babă comunistă!” urmărește firul epic al romanului omonim scris de Dan Lungu și punctează cu mult umor momentele importante surprinse în roman, din istoria noastră recentă, punând accentul pe conflictul dintre vechea generație, captivă a amintirilor din epoca de aur și noua generație care își dorește schimbarea, două generații între care, aparent, s-a produs o ruptură ireconciliabilă.
Biletele pentru reprezentațiile din 22 și 23 iulie 2021, ale spectacolului „Sînt o babă comunistă!”, au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate de pe site-ul oficial al Teatrului de Balet Sibiu, de pe platforma www.kompostor.ro (fără niciun comision sau cost suplimentar) sau de la sediul administrativ al instituției – Parcul Tineretului, nr. 1.
„Sînt o babă comunistă!” - spectacol de dans – teatru
Cu Adela Floricioiu în rolul Emiliei
Coregrafia originală - Aleisha Gardner
Muzica originală – Cári Tibor - Premiul UNITER pentru muzică de teatru în 2013
Colaj muzical - Aleisha Gardner
Libret - Dan Lungu
Scenografia - Ionuț Cristian Marin
Premiera națională la Teatrul de Balet Sibiu – 27 mai 2015
Durata aproximativă: 2 h
Despre Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul de Balet Sibiu (TBS) a fost înființat în anul 2008, având la bază corpul de balet al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – instituție subordonată Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu. Având o echipă artistică internațională încă de la înființare, model preluat ulterior de majoritatea companiilor de dans din țară, Teatrul de Balet Sibiu are în componența sa artiști proveniți din România, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Japonia, Republica Dominicană, Portugalia, Ecuador, Columbia și Cuba. Cu un repertoriu care include cele mai importante titluri ale baletului clasic (Lacul lebedelor, La fille mal gardée, Corsarul, Don Quijote, Coppelia, Frumoasa din pădurea adormită, Romeo și Julieta, Giselle, Spărgătorul de nuci, Raymonda, Șeherezada, Paquita, Bayadera, Arlechiniada), dar și producții de balet neo-clasic și dans contemporan (Sînt o babă comunistă!, Nota, vă rog!, Impetus, Missa Prophana, Anotimpurile, Mandarinul miraculos, City Beat, Trilogie Ionescu, Nikita, Peer Gynt, Class Concert, Einstein, Tristan și Isolda, Freedom, Straussiana, Amurg etc), cu un bogat palmares de turnee în țară și străinătate, Teatrul de Balet Sibiu a devenit în cei treisprezece ani de existență un reper important al scenei dansului în România. Încurajarea noilor generații de dansatori, prin organizarea la Sibiu încă din anul 2008 a Competiției Internaționale de Dans Clasic și Contemporan, eveniment la care participă anual, alături de nume sonore din lumea dansului, nu mai puțin de 200 de concurenți, din întreaga lume, dar și a noii generații de coregrafi prin organizarea începând cu anul 2015 a proiectului „Geneza” în care sunt prezentate lucrări ale tinerilor coregrafi aflați la început de carieră, sunt două direcții importante susținute de Teatrul de Balet Sibiu.