Teatrul Colibri a pregătit o săptămâna colorată, veselă, emoționantă, creativă, jucăușă și nostalgică
19 Martie 2021, 19:58
Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova celebrează atipic, în perioada 20 - 27 martie 2021, Săptămâna Teatrului, eveniment dedicat celor trei mari sărbători ale teatrului: Ziua Internaţională a Teatrului pentru copii şi tineret - 20 martie, Ziua Internațională a Marionetiştilor şi Păpuşarilor - 21 martie şi Ziua Mondială a Teatrului - 27 martie.
Deși ediția 2021 găsește teatrul cu sala închisă, ca urmare a măsurilor impuse de pandemia de COVID-19, rămâne conectată la artiști și spectatori și dincolo de scenă, în realitatea virtuală, ca a doua dimensiune a momentului delicat pe care îl trăim cu toții.
Așadar, timp de șapte zile, povestea Săptămânii Teatrului 2021 se va spune pe site-ul www.teatrulcolibri.ro și pe paginile de facebook ale instituției: www.facebook.com/TeatrulColibri și www.facebook.com/AteliereleFabriciidePovestiElectroColibri.
Fiecare zi de sărbătoare a teatrului va fi colorată, veselă, emoționantă, creativă, jucăușă, nostalgică. Publicul va regăsi pe internet mesajele actorilor Teatrului Colibri despre acest minunat univers, provocator și plin de speranță, și va călători virtual prin Expoziția de schițe și desene „Puppets Occupy Street“, realizate în festival, în perioada 2014 - 2020.
Săptămâna Teatrului se sărbătorește la Craiova din 2009, la inițiativa Asociației Culturale GAG, din anul 2014 evenimentul fiind continuat de Teatrul Colibri. În 2017, organizațiile ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret), UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor) și ITI (Institutul Internațional de Teatru) au reunit cele trei mari sărbători sub genericul Săptămâna Mondială a Teatrului.
Pentru 2021, unul dintre mesajele Zilei Mondiale a Teatrului pentru copii și tineret este scris de Malaika Hlatshwayo, o fată de 14 ani, din Africa de Sud, care iubește teatrul, este interpret și tocmai ce a publicat prima ei carte, „The Belly Button“.
„De ce este teatrul important în viața tinerilor? În primul rând, Teatrul este un amestec al celor mai multe forme de divertisment. De exemplu, conține actorie, dans, muzică, poezie. Toate acestea vindecă sufletul într-un mod diferit pentru fiecare membru al publicului și pentru actori. De asemenea, definesc teatrul. Teatrul ne ajută să realizăm lucrurile care se întâmplă în viața reală în cel mai calm și interesant mod. Ceea ce spun este că oamenii sunt interesați de diferite lucruri. Teatrul îi ajută pe cei mici să se vindece de rănile vechi și de situațiile traumatizante. Teatrul ne poate ajuta, de asemenea, să scăpăm de noua realitate care este Covid-19. Teatrul îi poate ajuta pe tineri să-și vadă greșelile și să le remedieze. TEATRUL strigă ARTĂ și este cel mai bun mod de a ajuta oamenii să realizeze și să relaționeze. Teatrul ne ajută să scăpăm de groaza străzilor și de tot ceea ce vine împreună cu străzile, cum ar fi violența și drogurile etc. TEATRUL este vocea copiilor care simt că nu sunt ascultați sau că opiniile lor nu contează. TEATRUL este un mod de conectare.
T – Together
H – Healing
E - Experience
A - Ambition
T - Timeless
R - Relating
E - Escapeׅ“