Sute de oameni la primele dezbateri și sesiuni Q&A la Astra Film
22 Octombrie 2024, 13:12
Primul DocTalk al actualei ediții Astra Film Festival, Carnea noastră cea de toate zilele, a abordat o temă de maximă importanță: ce se întâmplă în fermele intensive și care este adevărul despre carnea din farfurie. Având ca pretext excelentul documentar tip investigație jurnalistică Food for profit (r. Giulia Innocenzi și Pablo D’Ambrosi, 2024) și invitați din industrie (Pablo D’Ambrosi, Ramona Duminicioiu de la Eco Ruralis, Daniel Frei, președinte BOVICOOP, și Lorand Țăpuc, fermier), dezbaterea moderată de jurnalista Andreea Stroe a ținut în sală câteva zeci de spectatori interesați de subiect.
Ziua de luni a mai adus filme în premieră națională, proiecțiile spectaculoase din Cinema Dome (care se vor relua, aviz celor ce n-au prins bilete la prima proiecție Queen Heaven!) și pasionantele sesiuni Q&A de după filme, în care publicul s-a întâlnit cu regizori precum Luiza Pârvu (Lecții de zbor - premieră națională), Diana Nicolae (Între tăcere și păcat), Iris Gershon Nagar (Din foare în floare - premieră mondială), Michael Kala (Shahid - Premieră națională), Paulo Carneiro (Savanna și muntele - premieră națională).
Festivalul continuă până pe 27 octombrie cu documentare unul și unul, proiecții în premieră națională sau chiar mondială, dezbateri, concerte și multe alte surprize.
Ce puteți vedea astăzi la Astra Film Festival?
Ziua de marți, 22 octombrie, începe la Astra Film Cinema cu trei filme din Competiția studențească (Basia: Trei povești scurte, Doamne, fă din leu dolar! și Bella și fiica ei) și continuă cu premiera națională Georgia zâmbitoare (r. Luka Beradze)/Competiția Europa Central și Est-Europeană, care spune povestea a mai multor cetățeni care s-au folosit de serviciile dentare gratuite cadou de campanie electorală din partea unui candidat la președinție, și cu Șantierul naval, un alt documentar în premieră națională, despre drama închiderii șantierului naval Uljanic din Croația.
În A doua șansă (r. Jaroslav Beran)/Competiția studențească, vedem cum li se schimbă viața unor oameni care au primit o casă după ani în care au trăit pe străzi, în timp ce în Alice On & Off (r. Isabela Tent)/Competiția România, unul dintre cele mai emoționante documentare din selecția AFF2024, facem cunoștință cu Alice, o minoră care se îndrăgostește de un bărbat cu 35 de ani mai mare decât ea și care rămâne însărcinată la numai 16 ani. Ambele filme vor putea fi vizionate la Filarmonica de Stat Sibiu - Sala Thalia.
Tot la Thalia va avea loc și Doc Talk-ul Era feudalismului digital, moderat de Mirela Nagâț și centrat pe schimbările și provocările pe care le-a adus evoluția tehnologiei în raport cu distribuirea și utilizarea informațiilor. Discuția va fi precedată de proiecția filmului Umberto Eco - Biblioteca lumii, regizat de Davide Ferrario.
Programul complet și biletele Astra Film Festival