Spectacolul Karamazovii, regizat de Nona Ciobanu, revine pe scena Teatrului Mic
03 Mai 2022, 11:22
Spectacolul Karamazovii de Horia Lovinescu si Dan Micu, după romanul “Frații Karamazovi” de F.M. Dostoievski, în regia si adaptarea Nonei Ciobanu, una dintre producțiile mari, consacrate, din repertoriul actual al teatrului, revine pe scena Sălii Atelier si se va juca în datele de 7 si 8 mai 2022, de la ora 19.00.
În distributia spectacolului evoluează actorii Marian Râlea, Cristi Iacob, Radu Zetu, Rareș Florin Stoica, Bogdan Talașman / Vlad Logigan, Oana Albu, Gabriela Iacob, Alina Petrică, Ion Lupu, Avram Birău, Petre Moraru.
Din echipa de creatori merită menționați compozitorul Vasile Şirli, Peter Košir pentru scenografie si proiecții video, Doina Levintza – pentru creatia costumelor şi Iulian Băltățescu pentru light design.
„Lumea Karamazovilor e paradoxală, complexă, totală, o lume în care suferința este necesară, asumată, mântuitoare (…) M-a interesat în această adaptare un decupaj uneori cinematografic. Am renuntat la unele personaje sau am inventat altele. Am incercat să fim atenti la forta cuvântului, care trăieste si se întrupează într-un text care spune ceva esențial despre ființa noastră. Cuvântul viu, care ne smulge din confortul interior și ne împinge spre întrebări fundamentale, într-o lume invadată de imagine”, mărturiseşte Nona Ciobanu, despre spectacolul Karamazovii.
Extrase din presă:
„Karamazovii de Horia Lovinescu şi Dan Micu, după romanul lui Dostoievski, „Frații Karamazov”, o întreprindere de arheologie teatrală şi repaginare contemporană a capodoperei lui H. Lovinescu. Montat în 1981 la Teatrul Nottara București (pe care Lovinescu îl și conducea la vremea aceea), Karamazovii e un reper în istoria teatrului românesc și constituie materialul dramaturgic la care apelează regizoarea Nona Ciobanu pentru spectacolul său de la Teatrul Mic. Două referințe istorice jalonează noua montare: textul comun Lovinescu-Micu și colaborarea cu același compozitor, Vasile Şirli, care semna şi în 1981 muzica spectacolului (aflat, însă, atunci, la debutul său în teatru).
Revenind la parabola patrimoniului refuncţionalizat, aceasta e susţinută de scenografia semnată Peter Košir și Nona Ciobanu, ce expune o spectaculoasă structură dinamică cu arhitectură variabilă.” Oana Cristea Grigorescu în Observator cultural
„O să vedeți un Marian Râlea cu adevărat magistral, un Cristi Iacob care te înfioară în nebunia lui, pur și simplu nu poți ieși din cercul lui interior, te trezești că te (con)strânge nebunia lui! Cât despre Rareș Florin Stoica, ei bine, e un Alioșa atât de potrivit și atât de bun! Scena dervișului (excelentă intuiția Nonei Ciobanu să aducă în prim-plan scena crimei sub forma unui dans atât de specific!) este cu adevărat copleșitoare! Și Rareș nu joacă, nu dansează, Rareș trăiește scena până la capăt! Se consumă cu totul, astfel încât la sfârșitul piesei rămâne din el doar zâmbetul, acel zâmbet cu care a și intrat în scenă. Și uitându-ne la toți, cum stau ei aliniați la Judecata lumii, te întrebi cine e cu adevărat vinovat de crimă, cine e cel mai vinovat?” Nona Rapotan în BookHub.ro
Biletele sunt disponibile online pe www.teatrulmic.ro, platforma bilet.ro şi la casele de bilete ale Teatrului Mic- Constantin Mille 16 și Gabroveni 57.