Simona Goșu: „Stela este un spectacol care ne ajută să vedem mai bine realitatea, să vedem dincolo de ce se vede și ce se spune”
07 Noiembrie 2024, 16:55
Spectacolul "Stela" de Simona Goşu, are premiera oficială pe 7 noiembrie, la Sala "Horia Lovinescu" a Teatrului Nottara. Anca Mateescu a vorbit la GPS Cultural despre această premieră cu Simona Goșu, autoarea romanului „Stela” și cu regizoarea Gianina Cărbunariu.
Ideea montării piesei a venit la scurt timp după publicarea romanului, la sfârșitul anului 2023. Regizoarea Gianina Cărbunariu, impresionată de universul romanului și de temele abordate, a inițiat discuțiile pentru punerea în scenă a acestuia.
Gianina Cărbunariu spune că romanul „Stela” are o dimensiune teatrală inerentă, cu personaje complexe și teme multiple, ceea ce i-a permis să găsească o abordare de tip „teatru în teatru”. Ea a explicat că selecția temelor din roman a fost necesară pentru a nu trăda esența poveștii originale, deși în montare au fost integrate doar anumite elemente din bogatul univers literar.
Gianina Cărbunariu: “Există multe straturi în roman și din acestea o parte au putut fi traduse pe scenă în perspectiva mea, cel puțin. Am încercat să găsesc cumva temele care m-au interesat pe mine și să nu tradez, totuși, romanul. Dar, până la urmă, a trebuit să fac o selecție dintr-o lume foarte, foarte diversă și cu foarte multe personaje și foarte multe teme.”
Piesa surprinde povestea Stelei Enache și relațiile acesteia cu soțul său, Mircea, tehnician de teatru la Odeon. Gianina Cărbunariu a modificat personajul pentru scenă, transformându-l pe Mircea în sufleorul teatrului. Adaptarea a păstrat temele legate de familie, societate și polarizarea generată de evenimente precum referendumul pentru familie din 2018.
Simona Goșu a mărturisit că nu și-a imaginat că romanul va fi transpus într-un spectacol, într-un timp atât de scurt.
Simona Goșu: “Mi se părea un vis, dar uite că acum s-a întâmplat și eu sunt foarte, foarte încântată. Sunt de-a dreptul emoționată. Eu am văzut și o repetiție. Am fost și la una dintre reprezentațiile în avanpremieră și chiar mi-am recunoscut acolo poveștile. Îi sunt foarte recunoscătoare Gianinei pentru tot ce a capturat, pentru maniera asta foarte inspirată și cu multă subtilitate de a surprinde toate punctele esențiale ale romanului.”
Spectatorii vor regăsi în cele două ore de spectacol complexitatea relațiilor de familie și a poveștilor spuse în carte. Spectacolul înseamnă un nou pas în explorarea interacțiunilor dintre artă și realitate, evidențiind impactul acestor teme asupra societății contemporane.