„Serenadele Unicornului” şi „Haute Piano Couture”: Concerte de excepție în Sala Mare ICR la MERIDIAN 2024 SONIMAGICON
29 Octombrie 2024, 09:13
Între 3-10 noiembrie 2024, Festivalul Internațional de muzică contemporană MERIDIAN, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România prin SNR-SIMC, invită publicul din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi la o adevărată sărbătoare pentru urechi şi pentru ochi. SONIMAGICON – Sunet, Imagine, Magie, Icon(ic) – este prima din cele trei ediții proiectate pentru a explora relația dintre domeniul sonor şi cel vizual, cu feluritele şi fascinantele fațete ale sale: artişti de excepție din România, Polonia, Olanda şi Republica Moldova, seria de cine-concerte „New Grooves, Old Mov(i)es”, oferită de Institutul Cultural Român recitalul-prezentare de modă „Haute Piano Couture”, concerte camerale cu pictură live sau cu proiecții video, „Arhiva de Animație”, video-concerte şi video-opere, „MirrororriM” - spectacol multimedia hipnotic cu artişti-oglinzi, „Concert de concerte” de percuție, „Bass Trip” - contrabas augmentat electronic, muzici pentru sticlă sau hârtie, gamelan balinez sau tulnice underground din Munții Apuseni, instalații interactive, concert jazz-rock, improvizație în parcare, performance, teatru muzical distopic şi simpozionul muzicologic „Rădăcini”, dedicat marilor compozitori români.
La Bucureşti, în data de miercuri, 6 noiembrie, eleganta Sală Mare a ICR (Aleea Alexandru 38) găzduieşte două concerte interdisiplinare croite special pe tematica SONIMAGICON.
Ora 18:00 – SERENADELE UNICORNULUI
„Serenadele Unicornului” este un concert susținut de Duo Hesperus – Costin Soare & Ioan Bănescu (chitare). Titlul concertului este preluat de la superba piesă cu acelaşi nume a finlandezului Einojuhani Rautavaara, iar conceptul a pornit de la simularea experienței profunde şi imersive în fața giganticelor şi delicatelor tapiserii medievale – dintre care cele mai cunoscute (La Dame à la licorne) au ca figură centrală unicornul, simbol hristic şi, în prezent, posibil simbol al fragilității artistului. În seara de 6 noiembrie, tapiseria va fi urzită pe imagini din Hieronymus Bosch de către talentatul artist vizual Alexandru Claudiu Maxim, sub forma unei proiecții video.
Contrapunctul dintre delicatețea pură a sunetelor de chitară şi imagistica proto-surealistă, oniric-coşmărescă a lui Bosch va potența expresivitatea aparte a pieselor. Tematica acestora este foarte variată: de la inspirația religioasă (Alexandru Murariu - O gloriosa Domina şi Dan Variu – Seis nuevas diferencias sobre „O Gloriosa Domina”), la dansul unor figuri abstracte puse în dialog (Violeta Dinescu – Figuren II); de la aventurile muzicale ale unui unicorn nostalgic, care face serenade unor nimfe amuzate, dar şi Frumuseții Inaccesibile (Einojuhani Rautavaara - Serenades of The Unicorn), la muzica unui film imaginar despre o sirenă sinuoasă şi seducătoare, imaginată de Borges (Sebastian Androne-Nakanishi – La belle Melusine rapace); în sfârşit, de la algoritmul sobru al contrapunctului baroc (Gerard Drozd - Preludiu și fugă în do minor) la hibridizarea delicată a tehnicii muzicale de campanella - „micul clopot” cu floarea Campanula - „clopoțel” (Gabriel Mălăncioiu – Campanula).
Costin Soare și Ioan Bănescu au concertat pentru prima dată împreună în august 2020 în cadrul „Sommerfest Rădăuți”, iar de atunci au cântat împreună peste 20 de concerte în toată ţara. Cei doi muzicieni care formează DUO HESPERUS și-au propus, pe de o parte, să exploreze repertoriul contemporan şi să comande lucrări noi pentru această formulă instrumentală, pe de altă parte, să aducă în faţa publicului lucrări consacrate, însă şi transcripții inedite.
Alexandru-Claudiu Maxim este un artist vizual care explorează teme precum absurdul, ironia și emoțiile puternice care domină natura umană. Din 2017, Maxim s-a alăturat grupării artistice Pastila Roz (din care fac parte Beaver și Marian Codrea) cunoscută pentru spiritul său satiric, jovial și nonconformist. Este managerul proiectului The Art Machine, un vending machine de artă unic în România, lansat la București în 2019. The Art Machine marchează un început inovator pentru accesibilizarea artei și dă un „boost” colecționismului de artă din România.
Ora 19:30 – HAUTE PIANO COUTURE
Conceptul de „Haute Couture” se referă atât la calitatea înaltă, la luxurianța veşmintelor confecționate, cât şi la personalizarea lor, ele fiind imaginate „la comandă” pentru cineva anume. Concertul „Haute Piano Couture” personalizează muzici şi obiecte de design – pălării (Fandacsia – Cosmina Nicolescu) şi podoabe spectaculoase (Roxana Davidescu) – punându-le în contact unele cu celelalte şi croind personaje care prind viață cu ajutorul pianistei Adriana Toacsen şi a performerilor invitați: tinerele muziciene Ariadna Ene-Iliescu şi Ana Creangă şi foarte tinerele dansatoare Adora Tănase, Maia Axinte şi Lizi Marin, coordonate de coregrafa Vava Ștefănescu (CNDB). Astfel, două manifestări artistice diferite – recitalul de pian şi prezentarea de modă – sunt îngemănate, înnodate prin prisma mişcării, a gestului, a dansului contemporan.
Lucrările-personaje alese în program sunt creaturi sonore diverse şi fascinante: Vlad Maistorovici explorează gestul muzical şi culoarea prin prisma aromelor, a parfumurilor, al transcederii simțurilor (transScent); Mikel Urquiza proiectează muzica zborului, forma ondulată a unei aripi şi morfologia penelor, pornind de la două surse de inspirație, pictura lui Albrecht Dürer, Aripa unei roți albastre, 1512 şi Impromptu-ul nr. 4 de Schubert (Contrapluma); Pierre Jodlowski construieşte un hipnotic traseu al atracției, însoțit de un fundal sonor de conversații imaginare, replici de film sau extrase sonore din filme erotice, totul pictat într-un „roz teribil” – aici şi acum, un simbol cromatic al iubirii (Série Rose); tot pe erotism sublimat mizează şi Irina Perneş, dar pe unul visceral şi energetic, dezvăluit pe pulsații de muzică techno şi de rave-uri (Tecktonik); Mihai Măniceanu îşi îmbrățişează atât interesul pentru construcția algebrică a modurilor muzicale, dar şi dragostea pentru muzica rock, într-o variantă contemporană a unui gen baroc, cu pian preparat cu lanțuri (Preludio e Toccata numerico); iar John Corigliano (Fantasia on an Ostinato) topeşte un pasaj repetitiv din Beethoven (Simfonia nr. 7, mișcarea a doua) într-un discurs minimalist şi hipnotic, inducător de transă taumaturgică.
Adriana Toacsen (pianistă), unul din cei mai activi şi apreciați muzicieni români ai momentului, a apărut în fața publicului în diverse ipostaze: în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în recitaluri camerale. Forma preferată este însă concertul-poveste, o variantă de recital-spectacol care doreşte să promoveze atât muzica clasică, dar mai ales muzica modernă şi contemporană, în rândurile adulților şi copiilor (Babar, Muzica Oraşului, Poze şi Pozne, Piano Express, Encore, Metamorphia etc). Este cadru didactic pasionat al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti şi laureată a unor concursuri naționale și internaționale.
Cosmina Nicolescu (designer pălării FANDACSIA) crede ca pălăria este un vârf vizibil (al unei muzici interioare, desigur). Pălăria poate fi timidă, curajoasă, ponosită, utilă si atat, orgolioasă, misterioasă, ostentativă, puțin, foarte sau prea cool. Pălăria este ceva fizic care vorbește despre ceva intangibil într-un limbaj universal. Este o modalitate de comunicare simpla a unor lucruri complicate. Fandacsia a expus în cadrul Graz Design Week, Paris Fashion Week, a avut două expoziții la inițiativa şi cu susținerea Institutului Cervantes - Palaria spaniolă la Bucureşti (mulțumim Institutului pentru acordul de a utiliza pălării din expoziție în concertul „Haute Piano Couture”) şi în Timişoara Culturală la prestigioasa galerie Cazarma.
De la oglinzi, linguri, solniţe, picioare de canapea,... Roxana Davidescu (creatoare de podoabe) are o pasiune pentru obiecte. În mâinile ei, obiectele se reîncarnează ca bijuterii, cu amintiri gravate în materialitatea lor, contribuind la o nouă identitate în noi teritorii surprinzătoare, care se înobilează nonșalanț cu argint, cu aur sau cu titan, precum ceața argintie cu soarele orbitor, pur si simplu. Face bijuterii de designer din 2004, participând la AUTOR Contemporary Jewelry (Focus Designer 2013), Joya Barcelona 2014, Premium Messe Berlin 2012. „Cum îmi vin ideile? Toate creațiile mele sunt idei inspirate de obiecte puternice care își schimbă funcția inițială: devin vectori, suporturi, obiecte-diva, manifestări ale unui gând nou.”
Accesul la ambele evenimente este gratuit, în limita locurilor disponibile.
MERIDIAN 2024 SONIMAGICON este un proiect cultural organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România prin SNR-SIMC şi finanțat de Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi UCMR-ADA. Programul complet al festivalului poate fi găsit pe snr-simc.org/meridian-festival.