Regizoarea Leta Popescu montează pentru prima dată la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați
20 Mai 2022, 17:30
Una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului contemporan românesc, regizoarea Leta Popescu, montează pentru prima dată pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați.
Evenimentul este cu atât mai așteptat, cu cât Leta este originară din Galați. Aici s-a născut, a crescut și și-a descoperit pasiunea pentru teatru.
La „Fani Tardini” Leta regizează spectacolul VRABIA, pentru care semnează și textul, un text inspirat din orașul de la Dunăre.
Împrumutând elemente din viața personală, Leta urmărește în VRABIA evoluția de la copilărie până la maturitate a unei fete care crește într-un oraș industrial din România postcomunistă.
Pornind de la copilăria și adolescența ei în cartierul Țiglina 4 din Galațiul anilor ’90-2000, Leta vorbește, de fapt, despre copilăria și adolescența unei generații, iar spectacolul reflectă provocările devenirii personale în tabloul mai larg al dificultăților tranziției.
Leta a început deja repetițiile cu trupa Teatrului „Fani Tardini” avându-i alături pe Bogdan Spătaru, scenograf, și Oana Hodade, care semnează universul sonor. Distribuția spectacolului este numeroasă și include 17 actori.
Spectacolul va avea premiera la începutul lunii iulie 2022.
Spectacolul VRABIA face parte din PROIECT 9. TEATRU ROMÂNESC CONTEMPORAN, un program artistic pe trei stagiuni inițiat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, cu participarea regizorilor Leta Popescu, Adi Iclenzan și Cristian Ban. Cei trei montează aici până în 2024 câte trei spectacole care au la bază texte românești de teatru, texte noi scrise special pentru trupa de actori de la Galați, dar și creații colective generate de actori sub îndrumarea regizorilor.
VRABIA este al treilea spectacol din acest proiect, după... ÎN ȚARA MINUNILOR, creație colectivă, regia: Adi Iclenzan, care a avut premiera în februarie 2022, și O REPETIȚIE MOLDOVENEASCĂ de Costache Caragiali, regia: Cristian Ban, care a avut premiera în aprilie 2022.
LETA POPESCU
Leta Popescu (n. 1989, Galați) activează pe scenele din România începând cu anul 2013. În cei nouă ani de la absolvirea Facultății de Teatru de la Cluj a regizat peste 20 de spectacole atât în teatre naționale și municipale, cât și în spații alternative și companii private. Spectacolele Letei Popescu au fost în atenția criticii teatrale: câștigă alături de echipa spectacolului PARALLEL Premiul Uniter pentru Debut în 2014, este nominalizată la Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru (IN)CORECT în 2021, câștigă premii în cadrul Bucharest Fringe pentru TOTUL E FOARTE NORMAL în 2018 și pentru CASSANDRA în 2021.
Leta Popescu își creează propriile proiecte regizorale în care abordează teme ale prezentului, fără a face un tip de teatru militant, ci încercând să depisteze vibrațiile lumii trăite împreună cu echipa artistică. Proiectul de regie din care face parte și spectacolul VRABIA este un program de teatru popular în care regizoarea revizitează structurile clasice, mecanismele comice, poveștile cu tâlc, într-o rescriere care nu trădează căutările artistice.
BOGDAN SPĂTARU
Ioan Bogdan Spătaru (n. 1981) este scenograf și grafician. A absolvit cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, departamentul Scenografie. După absolvire semnează scenografia a peste 20 de spectacole în București (Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie), dar și în țară (Târgu Mureș, Satu Mare, Galați etc.). A semnat scenografii pentru spectacole ale regizorilor Theodor Cristian Popescu, Adi Iclenzan, Gelu Colceag, Teodora Câmpineanu, Vlad Zamfirescu sau Emanuel Pârvu. Spectacole a căror scenografie îi poartă semnătura au fost selectate la festivaluri importante din România.
OANA HODADE
Oana Hodade este o artistă care lucrează predominant în teatru și arte performative. A absolvit Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, cu o licență în Actorie, și în prezent este masterandă în Regia Teatrului Contemporan la aceeași universitate. Din 2014, colaborează constant cu spațiul Reactor de creație și experiment Cluj, unde contribuie ca actriță și performer la cercetarea de noi mijloace de expresie artistică. Explorează fragilitatea, intimitatea, spațiul personal, urbanismul, ritualurile și rutinele vieții de zi cu zi prin performance, imagine, text și sunet. Practica ei artistică se concentrează în principal pe memorie și limbaj, fiind interesată de o comunicare directă și afectivă ca o completare a gândirii conceptuale în artele contemporane. Oana este interesată, de asemenea, de arta sunetului. A realizat atmosfera sonoră pentru spectacolele (IN)CORECT, regizat de Leta Popescu (Reactor Cluj, 2020) și SCLAVI, în regia lui Cosmin Panaite (Teatrul Matei Vișniec Suceava, 2022).