Râmnicu Sărat: O nouă ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc Invitați: Horațiu Mălăele, Irina-Margareta Nistor și Alexandru Bindea
19 Noiembrie 2024, 11:42
Caravana Serile Filmului Românesc (SFR) ajunge, între 21-23 noiembrie 2024, la Râmnicu Sărat. Pasionații de artă cinematografică și teatru sunt așteptați la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” pentru a se bucura de evenimente unice și întâlniri cu invitați speciali. Cea de-a treia ediție are loc în prezența actorilor Horațiu Mălăele și Alexandru Bindea și a criticului de film Irina-Margareta Nistor.
În cele trei zile de festival sunt programate cinci proiecții de film, dintre care o premieră și o animație pentru întreaga familie, alături de unul dintre cele mai apreciate spectacole din teatrul românesc: „Sunt un orb”, spectacol one man show cu Horațiu Mălăele.
Sorin Cîrjan, Primarul Municipiului Râmnicu Sărat: „Cinematograful a fost și trebuie să redevină locul nostru de întâlnire cu arta, în care familiile, prietenii, colegii de școală ori de serviciu se pot reuni pentru a trăi împreună emoțiile transmise de film. O astfel de întâlnire este programată zilele acestea la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, cu ocazia celei de-a treia ediții a Caravanei Serile Filmului Românesc. Râmnicenii au astfel ocazia să-l întâlnească pe marele actor și regizor Horațiu Mălăele, dar și pe criticul de film Irina-Margareta Nistor, care va prezenta filmele ce urmează a rula pe marele ecran în cele trei zile de festival. Va fi o ocazie deosebită să vedeți filme românești noi, chiar și o premieră cinematografică, Moromeții 3, filmul urmând să fie lansat oficial la Râmnicu Sărat! Nu stați acasă, veniți la film!”
Irina-Margareta Nistor, critic de film: „Sosim iar cu Caravana SFR, la dragul nostru Râmnicu Sarat, la un public cald și entuziast, care va avea ocazia unei întâlniri memorabile cu Horațiu Mălăele: pe scenă (cu spectacolul Sunt un orb) și pe ecran (în filmul Moromeții 3), dar și în spatele camerei cu filmul Luca!
Vine și Alexandru Bindea (care îi e coleg la TNB, în rolul colosal din spectacolul Dineu cu proști), într-o comedie cinematografica mortală: America venim! Există și o comedie legendară - Cuibul de viespi, cu o distribuție demnă de orice dicționar. Bonus, o animație ultramodernă: Roboțica roz, ca să avem momente pentru toate generațiile”.
Andrei Giurgia, manager al Asociației Artis (producător): „Caravana Serile Filmului Românesc continuă să ajungă în comunități mici, dar dornice de evenimente culturale. Este un semn că există public interesat de film românesc de calitate și de întâlniri memorabile cu mari actori și personalități ale cinematografiei.
Faptul că municipiul Râmnicu Sărat găzduiește pentru a treia oară această caravană reprezintă, de asemenea, o dovadă a continuității și succesului acestui proiect cultural”.
Programul evenimentelor:
Joi, 21 noiembrie 2024
16:30 – Conferință de presă – lansarea Caravanei SFR, ediția a III-a, la Râmnicu Sărat
17:00 – Luca (regia Horațiu Mălăele), 2020, N 15 – Nerecomandat sub 15 ani
Invitați: Irina-Margareta Nistor, Horațiu Mălăele
19:30 – „Sunt un orb”, spectacol one man show cu Horațiu Mălăele
Vineri, 22 noiembrie 2024
17:00 – Cuibul de viespi (regia Horea Popescu), 1987, AG
19:30 – Moromeții 3 (regia Stere Gulea), 2024, PREMIERĂ, AP 12
Sâmbătă, 23 noiembrie 2024
10:00 – Roboțica roz: Gardiana insulei (regia Chris Sanders), 2024, 2D/Dublat – animație pentru copii, AG
13:00 – America, venim! (regia Răzvan Săvescu), 2014, AP 12
Invitat: Alexandru Bindea
Intrarea la toate evenimentele este liberă.
Filmele vor fi introduse și prezentate de Irina-Margareta Nistor.
DESPRE SFR
Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS.
Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de 12 ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.
Festivalul SFR este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc și a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Din 2017, Iașul a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită #Cinefilia.
„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)