Primul episod din seria „Caiete de Rețete. Ediția București”
01 Noiembrie 2022, 12:45
În curtea unei case din zona Uranus din București, Mihnea încinge grătarul și pune vinete la copt. E ziua lui. Înainte de marea petrecere, la care și-a invitat mai mulți prieteni, a făcut o mică adunare cu soția lui, Otilia, și cu părinții lui, Doina & Traian. Ei dau startul seriei de mini-documentare video „Caiete de Reţete. Ediția București”, care arhivează gustul preferat de acasă.
Guest star-ul este o salată de vinete, pe care Otilia, soția lui Mihnea, o prepară sub ochii soacrei ei. Fac amândouă schimb de rețete de vinete umplute. Prilej cu care mama lui Mihnea îi povestește Otiliei despre rețetele pe care le-a păstrat prin sertare. Multe dintre ele sunt pentru „problemele lui Mihnea cu burtica, de când era mai mic.”
„Până la 4 ani, n-a mâncat nimic dulce, decât glucoză. 100 de grame de glucoză pe zi”, spune ea. „Puneam făină de orez mixată, mere coapte, glucoză, frământam toată treaba aia și o băgam la cuptor ca să iasă biscuiți. Toată ziua făceam [astfel de rețete] și trebuia să cântăresc atât și atât. Cred că l-au ajutat foarte mult: dovadă cum e acum.”
Intitulat, simplu, „Salata de vinete”, episodul este disponibil pe Youtube şi pe pagina de Facebook Caiete de Rețete. El va fi urcat pe site-ul dedicat proiectului - www.caietederetete.ro. Acolo vor fi încă cinci mini-documentare video cu povești intime spuse de locuitori ai Bucureștiului în jurul caietelor de rețete din familiile lor. Ele fac parte dintr-o serie de 18, realizate cu sprijinul altor două finanţări publice.
Mini-documentarele sunt observaţionale; echipa proiectului nu intervine deloc. Ele au ca ingredient principal dialogul intergenerațional: părinţi şi copii, bunici şi nepoţi, surori & fraţi gustă din madlena lui Proust şi plonjează în trecut. Derulează prin mâncărurile și gusturile care-au făcut tradiţie în familiile lor şi le-au întărit acestora identitatea.
Prin ele, îi facem conștienți pe autorii caietelor de valoarea a ceea ce au creat. Iar pe beneficiarii lor, de valoarea a ceea ce au primit. Activăm nostalgia pentru recuperarea unui trecut dezirabil, puternic concentrat pe momentele de familie.
Platforma online va conține și o arhivă digitală cu caiete de rețete culese din București. Strângem la un loc agendele, foile, blocnotesurile cu pete de ulei și zahăr caramelizat unde orăşenii își notau rețete culinare în trecutul recent. Cu ajutorul celor care le-au păstrat, le fotografiem şi le transcriem integral pe platforma online a proiectului. Le și analizăm, cu ajutorul unui scriitor-jurnalist puternic conectat la viața orașului.
***
„Caiete de Rețete” este o iniţiativă independentă, finanţată de Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB). Ea contribuie, pe de o parte, la îmbogățirea gastronomiei urbane actuale. Apoi, la o mai bună înțelegere a trecutului recent pentru generațiile tinere. Și mai ales la recuperarea unei bucăți de patrimoniu cultural care are toate șansele să se stingă din cauza uitării sau a degradării - multe dintre caietele de rețete păstrate au pagini învechite care se fărâmițează pe zi ce trece.