Prima ediție a festivalului FilmeDar, în Cetatea medievală de la Feldioara - Istorie, tradiţii, cultură, „Filme-n dar, dar și poveste”
25 August 2021, 16:11
Cetatea Feldioara devine, în perioada 3-5 septembrie 2021, gazda primei ediții a Festivalului FilmeDar. Festivalul este organizat de Primăria comunei Feldioara, cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și prezentat de Serile Filmului Românesc (SFR) și va avea loc într-un cetate plină de istorie, tradiţie și cultură. Astfel, alături de invitații speciali, Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici, aduce pe marele ecran Filme-n dar, dar și poveste.
Andrei Giurgia (director al Festivalului Serile Filmului Românesc): „Primul contact cu publicul din Feldioara a fost în cadrul proiectului Centenarul Filmului Românesc (2019) și acolo a luat naștere ideea organizării unui festival de film. Un loc de poveste și un spațiu unde, de-a lungul anilor, au fost turnate filme, care în prezent se remarcă în portofoliul cinematografic românesc și internațional.
Deschiderea reprezentanților comunei Feldioara ne-a motivat să facem tot posibilul ca anul acesta să oferim Filme-n Dar, dorindu-ne ca interesul pentru Cetatea Feldioara să crească prin acest festival de film românesc.
Acest festival poate avea o continuitate și sigur va crește de la an la an și, mai mult decât atât, cu sprijinul autorităților locale putem face să crească și interesul pentru vizitarea zonei și a Cetății prin festival și prin evenimentele culturale organizate”.
Sorin Taus, în calitate de Primar al Comunei Feldioara:„Cetatea medievală Marienburg de la Feldioara este un monument istoric recent restaurat și inclus ȋn circuitul turistic începând cu anul 2018. În acest timp, ea a devenit un simbol al localităţii și un loc care pulsează de istorie, tradiţii și cultură pentru comunitate şi pentru toţi cei care aleg să se oprească şi să o descopere drept Cetatea cu porţile mereu deschise. Astfel, găzduirea în anii trecuţi a unor proiecţii de film documentar, animaţie pentru copii, precum şi film artistic românesc ȋn cadrul Centenarului Filmului Romȃnesc au avut drept urmare firească apariţia unui Festival de Film în care publicul primeşte capodopere ale cinematografiei romȃnești în dar – Festivalul de film FilmeDar!
Un festival de film românesc desfășurat într-un spaţiu medieval cu o atmosferă aparte, cu proiecţii pe un zid vechi, ȋn curtea Cetăţii Feldioara, devine astfel o intervenţie culturală cu rolul de a pune în valoare atât patrimoniul istoric local, cȃt și valorile cinematografiei romȃnești insuflând noii generaţii de cineaşti redescoperirea peisajului transilvănean. Adresându-ne şi publicului tânar, filmul artistic va depăşi statutul de divertisment devenind cale de accesare a istoriei și culturii, un mijloc de educaţie, iar festivalul ȋn sine o perspectivă a socializării și cunoașterii prin film și dialog în cadrul atelierelor şi dezbaterilor.
FilmeDar, aflat anul acesta la prima ediţie şi devenit realitate graţie cofinanţării asigurate de Consiliul Judeţean Braşov şi sprijinului oferit de partenerii implicaţi în comunitate, este maniera noastră de a dărui Filme-n dar, dar şi poveste prin invitaţii care ne vor onora cu prezenţa, personalităţi ale cinematografiei româneşti: doamnele Irina Margareta Nistor şi Ileana Popovici şi domnul Andrei Giurgia, director al Festivalului Serile Filmului Românesc / SFR.
Să ne lăsăm aşadar cuceriţi de Film în atmosfera curţii interioare a Cetăţii Feldioara şi să ne bucurăm de cele 5 capodopere cuprinse în programul de anul acesta, dintre care două – dedicate copiilor, vor avea loc în Căminul Cultural din Feldioara. Ne bucurăm să avem în program filme care au fost filmate şi la Feldioara şi Rotbav: Pădurea spânzuraţilor şi Mirii anului II, şi abia aşteptăm să recuperăm amintiri despre acestea din memoria localnicilor”.
Programul evenimentelor
Vineri, 3 septembrie 2021, ora 20.00 - Cetatea Feldioara
Deschiderea Festivalului - Iniţiere ȋn istoria cinematografiei romȃnești cu Irina Margareta Nistor
Invitată: Ileana Popovici
Proiecţie Film „Pădurea spȃnzuraţilor” (1964), Regia: Liviu Ciulei
Sȃmbătă, 4 septembrie 2021, ora 11.00 - Căminul Cultural Feldioara
Proiecţie Film de animaţie pentru copii „Maria Mirabela” (1981), Regia: Ion Popescu-Gopo, Vladimir Pekar
Sȃmbătă, 4 septembrie 2021, ora 12.00 - Căminul Cultural Feldioara
Atelier „Perspectiva cunoașterii și a socializării prin film”, susţinut de Andrei Giurgia (director SFR)
Sȃmbătă, 4 septembrie 2021, ora 20.00 - Cetatea Feldioara
Iniţiere ȋn istoria cinematografiei romȃnești cu Irina Margareta Nistor
Invitată: Ileana Popovici
Proiecţie Film „Capcana mercenarilor” (1982), Regia: Sergiu Nicolaescu
Duminică, 5 septembrie 2021, ora 11.00 - Căminul Cultural Feldioara
Proiecţie Film „De-aș fi … Harap Alb” (1965), Regia: Ion Popescu – Gopo
Duminică, 5 septembrie 2021, ora 20.00 - Cetatea Feldioara
Iniţiere ȋn istoria cinematografiei romȃnești cu Irina Margareta Nistor
Invitată: Ileana Popovici
Proiecţie Film „Mirii anului II” (1971), Regia: Jean-Paul Rappeneau
DESPRE INVITAȚI
Irina-Margareta Nistor
Pentru doctorul nostru de filme lăsăm cifrele să vorbească: peste 17.000 de filme vizionate, dintre care, la peste 1.000 a asigurat și subtitrarea. Născută la data de 26 martie 1957, în București, Irina-Margareta Nistor a îndeplinit, până în prezent, rolul de profesor de limba română, comentator în direct la Oscar, Cannes, BAFTA și César și traducător pentru numeroase cărți, dicționare și casete video.
De asemenea, a colaborat și cu mass-media, la unele publicații fiind chiar redactor-șef. Cinema Paradis, Avanpremiera, Adevărul și Neața cu Răzvan și Dani sunt doar câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică. Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime.
Ileana Popovici
Născută în 1946, la București, Ileana Popovici este absolventă a Conservatorului de Muzică din București. Este actriță, cântăreață și a fost ilustrator muzical la Televiziunea Română. Ileana Popovici este sora mai mică a actriței de teatru Magda Popovici. A apărut în filme precum Reconstituirea, Zile fierbinți, Pentru patrie, Filip cel bun, Accident, 100 de lei, Neînfricații, Prea mic pentru un război atât de mare. A lucrat la TVR din anul 1966, unde a fost producătoare și redactor muzical.
După 1989, actrița a apărut în emisiuni precum Bună dimineața și Album duminical. Destinul său a fost schimbat de regizorul Lucian Pintilie, oferindu-i un rol în filmul Reconstituirea, acesta fiind debutul în actorie. Se consideră în primul rând, om de televiziune, cu toate că lumea o știe mai mult ca actriță. În iunie 2017 a fost lansată cartea Reconstituiri cu Ileana Popovici, la Iași, o carte scrisă de Radmila Popovici.
DESPRE CETATEA FELDIOARA
Cetatea din Feldioara a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. Ea a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2012 – 2017.
Denumirea în maghiară a localității este „Föld-Vár”, cu semnificația de „cetate de pământ”, iar în germană Marienburg cu înțelesul de „Cetatea Mariei”. Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni.
Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum și de Vlad Țepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oștile lui Petru Rareș prin vornicul Nicoară Grozav. Pe zidăria turnului dinspre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se știe dacă inscripția este datorată construirii turnului sau a unei renovări.
Proiectul de restaurare a început în anul 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate și de proiectare a lucrărilor.
Detalii despre filme, invitați & cetate pe site-ul festivalului.
Organizat de: Primăria Comunei Feldioara
Cofinanțat de: Consiliul Județean Brașov
Prezentat de: Serile Filmului Românesc (SFR)
Sponsori: The Family Butchers, Miele, Premium Porc Group, Olympus, Delta din Carpați Doripesco
Parteneri media: Grupul Iubim Brașovul, Newsbv.ro, Radio România Brașov FM
Partener educațional: Liceul „Petru Rareș” Feldioara
*În cadrul evenimentelor, se vor respecta măsurile de protecție și distanțare impuse, conform legislației în vigoare.
DESPRE SFR
Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS.
Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de 12 ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.
Festivalul SFR este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc și a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Din 2017, Iașul a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită #Cinefilia.
„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)
RESURSE ONLINE SFR
Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc
Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/
Youtube: http://bit.ly/2xDS0wH
Google+: https://plus.google.com/+SerilefilmuluiRomanesc
Site: www.festivalsfr.ro