PREMIERĂ ABSOLUTĂ: IERBAR de Radu Afrim şi Simona Popescu, în regia lui Radu Afrim
08 Septembrie 2022, 10:06
O meditaţie poetică despre viaţă, având ca sursă de inspiraţie poezia însăşi, dar şi natura, spectacolul IERBAR prezintă o perspectivă inedită – filtrată prin sensibilitatea artistică inconfundabilă a lui Radu Afrim – asupra trecerii timpului într-un cadru în care coexistă cupluri tinere, cupluri de vârstă medie, dar şi cupluri în vârstă. Acestea se află în faze existenţiale diferite, dar fragilitatea, dorinţa de iubire şi de comuniune, precum şi conştiinţa că totul e efemer le impregnează fiecare gest şi acţiune. În freamătul nesfârşit al naturii putem distinge, la scară micro, caracterul infinit al universului macro care ne întâmpină cu răsărituri, apusuri şi stele, un univers deopotrivă familiar şi misterios-fascinant, de care suntem, în esenţă, inseparabili.
IERBAR e o experienţă teatrală multisenzorială, dar şi una interioară, o călătorie în care magicul însoţeşte concretul aşa cum, atunci când respirăm în ger, nu putem opri şuvoaiale de aburi să ne încadreze volatil chipurile.
Un om de teatru emblematic: Radu Afrim
Unanim considerat de către critică şi publicul larg unul dintre cei mai importanţi oameni de teatru de după Revoluţie, Radu Afrim a marcat prin creaţia sa ultimele două decenii şi a prezentat publicului o operă teatrală unitară, dar variată, caracterizată prin nonconformism, fler pentru imagini vizuale care frapează, compoziţii scenice elaborate, jocuri actoriceşti intense şi un sincretism al artelor vizuale exprimat într-o manieră deopotrivă sofisticată şi accesibilă. În ultimii ani, Radu Afrim a început să semneze şi textele spectacolelor sale, fiind totodată implicat şi în realizarea universului lor sonor.
Creaţia sa a fost distinsă cu numeroase premii, printre care 3 Premii UNITER pentru Cea mai bună regie. Spectacolul IERBAR marchează întoarcerea la compania română a Teatrului Naţional Târgu-Mureş după mai bine de 20 de ani.
IERBAR
Scenariul a fost scris de Radu Afrim şi este inspirat de volumul de poezie „Cartea plantelor şi animalelor“ de Simona Popescu.
Din distribuţie fac parte actorii Nicu MIHOC – Viorel (Stalker), BEREKMÉRI Katalin – Róza, Elena PUREA – Ea, Theo MARTON – El, Alex STOICESCU – Darius, Laura MIHALACHE – Staminia, Cristina HOLTZLI – Rebeca, Luchian PANTEA – Piticu, Ale ȚIFREA – Dia, Georgiana GHERGU – Sora 2, Loredana DASCĂLU – Sora 1, Mela MIHAI – Profa şi Radu ANASTAS – Cameraman.
Regia artistică, filmările şi universul sonor îi aparţin lui Radu Afrim, scenografia a fost concepută de Irina Moscu, dramaturgia de scenă a fost realizată de Andreea Radu, Video Design-ul îi aparţine lui Trucza Samu, asistent de regie a fost Dragoş Stoenescu, asistentă de scenografie a fost Sikó Dorottya, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.
În cadrul proiecţiilor video se regăseşte o lucrare semnată de artista vizuală Helen Flockhart.
Parteneri-coproducători ai spectacolului sunt Asociaţia pentru Teatru Liviu Rebreanu şi AZOMUREŞ.
Premiera absolută va deschide oficial stagiunea 61 a Companiei „Liviu Rebreanu“ şi va avea loc sâmbătă, 10 septembrie, ora 19.00, la Sala Mare.
Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe platforma www.biletmaster.ro
Biletele în format fizic pot fi achiziţionate de la Casierie de luni până vineri între orele 9.00 - 19.00 şi, în weekend, cu o oră înainte de reprezentaţii. Rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0365 806 865.