PORTRET: Telly Savalas, celebrul „Kojak” – 100 de ani de la naştere
21 Ianuarie 2022, 07:06
Vineri, 21 ianuarie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Telly Savalas, actor american de film și TV, cunoscut pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii ’70 ai secolului trecut.
Aristotelis Savalas, pe numele său real, s-a nascut la 21 ianuarie 1922, la Garden City, New York, fiind al doilea copil din cei cinci ai unei familii de imigranţi greci, Nicolae – proprietar al unui mic restaurant – şi Christina Savalas.
Criza economică din anii ’30 a lovit dur familia Savalas, Telly şi fratele său mai mare fiind nevoiţi să vândă ziare pentru a creşte veniturile familiei, ceilalţi fraţi şi sora fiind prea mici pentru a putea munci.
În anul 1940, a absolvit Liceul Sewanhaka, New York, după care a lucrat ca salvamar.
În anul 1941, a servit în Armata Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă în urma unui accident de maşină, a fost spitalizat timp de aproape un an.
A părăsit apoi Armata pentru a-și finaliza educația, iar în anul 1948, a absolvit Școala de Studii Generale a Universității Columbia, unde a studiat limba engleză, radio și psihologie.
În anii ’50, a câștigat experiență în producție, în timp ce a găzduit „Your Voice of America”, o emisiune radio ABC. Spectacolul a obținut o atenție largă și, ulterior, Savalas a devenit producător executiv pentru emisiunea, „Telly’s Coffee House”.
În 1959, a avut prima reuşită în actorie în „And Bring Home a Baby”, un episod din „Armstrong Circle Theatre”, care a rulat în rețeaua CBS.
Din 1959 până în 1967, a avut o serie de apariţii în producţii TV precum „Orașul gol”, „A unsprezecea oră”, „The Untouchables”, „The Fugitive”, „Breaking Point”, „Bonanza”, „The Man from UNCLE” și „FBI”.
A jucat rolul Fratele Hendricksen în „77 Sunset Strip”, un serial cu detectivi particulari și a apărut și în „Acapulco”, o serie de aventuri difuzată de NBC.
În 1961, el a fost distribuit în rolul „Detectiv Gunderson” în „The Young Savages”, un film regizat de John Frankenheimer, iar în anul următor, a obținut o nominalizare la Premiile Academiei pentru rolul său de sadic, „Feto Gomez” din „Birdman of Alcatraz”.
A jucat, apoi, rolul personajului chel „Pontius Pilate” în filmul american din 1965, „The Greatest Story Ever Told”, regizat de George Stevens.
În 1967, a jucat în „The Dirty Dozen”, un film de război, unde a jucat rolul „Archer J. Maggot”, un condamnat religios și atroce.
În anul următor, el a jucat alături de Burt Lancaster în filmul „The Scalpunters”, un film despre rasism în timpul Mișcării pentru Drepturile Civile.
În 1969, el a jucat rolul ticălosului „Ernst Stavro Blofeld” în filmul James Bond „În serviciul secret al Majestății Sale”.
A apărut, de asemenea, alături de Clint Eastwood în „Kelly Heros”, un film de război din 1970 despre un grup de soldați din Al Doilea Război Mondial, regizat de Brian G. Hutton.
Savalas a obţinut celebritatea după ce a jucat rolul principal în filmul de televiziune CBS, „The Marcus Nelson Mursers”.
În anul 1973, el a jucat rolul principal al unui detectiv chel de poliție din New York, „Theo Kojak” în serialul de televiziune CBS „Kojak”, în care a jucat şi fratele său George Savalas.
Pentru rolul principal „Theo Kojak”, TV Guide și-a plasat personajul pe poziția numărul 18 pe lista „50 de cele mai mari personaje TV din toate timpurile”, iar serialul a devenit atât de popular încât a fost adaptat într-un serial de televiziune și a fost difuzat pe canalul de cablu al rețelei SUA și pe canalul ITV4, în Marea Britanie.
De asemenea nu putem să nu mentionam excepţionalul film „Escape to Athena” (1979) unde a facut echipă cu inegalabilul Roger Moore şi una dintre cele mai frumoase femei care a binecuvântat pământul cu frumuseţea şi talentul ei, superba Claudia Cardinale.
În anul 1980, a jucat în filmul TV, „Alcatraz: întreaga poveste șocantă”. În același an, el a înregistrat melodia „Some Broken Hearts Never Mind”, care a depășit topurile din Billboard în acel an.
Între anii 1985 și 1990, au fost înregistrate încă șapte filme de televiziune cu Savalas în rolul celebrului locotenent „Kojak”.
În 1990, el a apărut în adaptarea TV a filmului „Kojak”, intitulat „Kojak: reprezintă întotdeauna ceva”.
Telly Savalas a fost şi un talentat cântăreţ, printre albumele lansate din această postură afşându-se „This is Telly Savalas…” (1972), „Telly” (1974), „Telly Savalas” (1975), „Who Loves Ya Baby” (1976) sau „Sweet Surprise” (1980).
El a lansat şi numeoaroase pise single, cum sunt „Try to Remember” (1972), „Look Around You” (1972), „I Don’t Want To Know / I Walk The Line” (1972), „We All End Up The Same” (1972), „If” (1974), „You’ve Lost That Lovin’ Feelin’ / Help Me Make It Through the Night” (1974), „Who Loves Ya Baby” (1975), „A Good Time Man Like Me Ain’t Got No Business Singing The Blues” (1976), „Sweet Surprise” (1980), „Some Broken Hearts Never Mend” (1980), „Lovin’ Understandin’ Man” (1981) şi „Goodbye Madame” (1982).
Savalas a primit premiul „Purple Heart”, o distincţie militară a Statelor Unite, ca recunoaștere a serviciilor sale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În anii 1975 și 1976, a primit premiul Globul de Aur la categoria cel mai bun actor TV – Dramă pentru „Kojak”.
În 1983, a fost distins cu o stea pe Hollywood Walk of Fame la 6801 Hollywood Boulevard.
Legat de viaţa personală, Savalas a fost căsătorit de trei ori şi a avut şase copii ce au reprezentat cea mai mare bucurie a vieţii sale, după cum însuşi actorul a mărturisit adesea.
În anul 1948, s-a căsătorit cu iubita sa de multă vreme, din timpul colegiului, Katherine Nicolaides, care i-a dăruit doi copii. Cuplul a divorțat în 1957.
În 1960, s-a căsătorit cu Mariln Gardner, o profesoară de teatru care i-a dăruit doi copii. Cu toate acestea, cuplul a divorțat în 1974.
În 1984, s-a căsătorit cu cea de-a treia soție Julie Hovland, cu care a avut doi copii.
Interesant este că Telly Savalas a fost naşul de botez al actriţei Jennifer Aniston, fiica prietenului său John Aniston.
Telly Savalas a fost un om extrem de generos, recunoscător şi plin de compasiune. A fost un puternic susţinător financiar al Bisericii Ordotoxe Elene din Los Angeles, şi a susţinut financiar, în 1970, electrificarea satului în care se afla casa părintească, Ierakas din Grecia.
În 1988, a fost diagnosticat cu cancer celular la vezica urinară, care s-a extins mai apoi şi la prostată.
Savalas a murit din cauza complicațiilor provocate de această maladie, la 22 ianuarie 1994, la doar o zi după ce împlinise 72 de ani. A fost înmormântat în Forest Lawn Memorial Park Cemetery din Los Angeles.
RADOR: Razvan Moceanu