Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Sir Sean Connery – un actor tulburător, un gentleman desvârşit

25 August 2021, 06:37

Motto: „Râsul ucide frica, iar fără frică nu poate exista credință. Căci fără frică de diavol nu există nevoia de Dumnezeu” – Sean Connery

Miercuri, 25 august, se împlinesc 91 de ani de la naşterea actorului, regizorului şi producătorului scoţian Sean Connery, o legendă a cinematografiei mondiale, erou inegalabil al unor filme nemuritoare.

Personaj reamarcabil prin frumuseţe, naturaleţe şi vocea de neuitat, Sean Connery a dat naştere unor personaje puternice, care au transmis publicului forţă, dârzenie, perseverenţă şi, nu în ultimul rând inteligenţă sclipitoare.

Pentru activitatea sa excepţională, Sean Connery a fost înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de „Sir”.

Thomas Connery s-a născut la 25 august 1930, la Fountainbridge, Edinburgh, Scoția, într-o familie de condiţie modestă.

Copilăria sa nu prevestea nimic deosebit: începe clasele gimnaziale la Tollcross Primary School din Edinburgh, la vârsta de 9 ani se apuca de fumat, iar la 12 ani renunţa la şcoală. A fost, apoi, lăptar, şofer de camion, muncitor necalificat, agent de pază şi şlefuitor de coşciuge, toate acestea pentru a reuşi să se întreţină.

La vârsta de 16 ani s-a înrolat în Marina Regală Britanică, însă, după trei ani, era declarat inapt pe motive medicale, după ce i s-a descoperit un ulcer gastric.

În relativ scurta carieră militară, a avut vreme să-şi deseneze două tatuaje, pe braţul drept, semnificând „Scotland forever” şi „Mum and Dad” –  care reflectă angajamentele sale – familia și Scoția natală.

A urmat o perioadă în care viitorul mare actor a început să pozeze ca model pentru studenţii de la Universitatea de Arte din Edinburgh şi pentru cataloagele de modă.

A practicat culturismul, a luat lecţii de dans timp de 11 ani, însă visul său era să ajungă campion la fotbal…

În anul 1953, Sean Connery, care măsura 1,89 metri înălţime, a obţinut locul al III-lea la concursul Mister Univers.

Celebritatea câştigată în concursurile de modă i-a adus mici roluri în spectacole de teatru, punctul de plecare al unui cariere artistice absolut fantastice.

Astfel, în anul 1954, a primit un rol minuscul în musicalul ”South Pacific”, apoi a colaborat în seriale de televiziune produse de BBC.

Ȋn anul 1957 obţine primul său rol semnificativ în filmul ”No road back”, regia Montgomery Tully.

În acelaşi an, Sean şi-a întâlnit prima soţie, pe Diane Cilento, pe platourile de filmare, iar cei doi se vor căsători în decembrie 1961, iar la  11 ianuarie 1962, venea pe lume singurul lor fiu, Jason.

În această perioadă, apare în filme precum „Șoferii iadului”/”Hell Drivers”, regia Cy Endfield (1957), „Action of the Tiger” (1957), „Time Lock” (1957), „Another Time, Another Place” (1958), „Darby O’Gill and the Little People” (1959), „”Tarzan’s Greatest Adventure” (1959), „On the Fiddle, regia Cyril Frankel” (1961), „The Frightened City” (1961) şi „Ziua cea mai lungă”/”The Longest Day”, regia Ken Annakin, Andrew Marton (1962)


Anul 1962, îi va fi, aşadar, foarte favorabil actorului, iar rolul James Bond îi aduce recunoaşterea internaţională a muncii asidue şi a talentului său excepţional.

Actorul scoţian a jucat de nu mai puţin de şapte ori rolul lui James Bond, în filmele “Dr No” (1962), “Din Rusia, cu dragoste” (1963), “Goldfinger” (1964), “Thunderball” (1965), “A doua şansă” (1967), “Diamonds Are Forever” (1971) şi “Niciodată să nu spui niciodată” (1983). În 1973, a refuzat un onorariu de nu mai puţin de 5,5 milioane de dolari pentru a-l juca pe James Bond în „Live and let die”, rolul fiindu-i acordat lui Roger Moore.

În 1964, va colabora cu celebrul regizor Alfred Hitchcock în realizarea thrillerului psihologic ”Marnie”.

În anul 1965, joacă rolul unui prizonier în filmul ”The Hill”/”Dealul”, o producţie a cărui acţiune are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o închisoare militară de maximă siguranţă din nordul Africii, în care cinci noi prizonieri se luptă să supravieţuiască pedepselor şi relelor tratamente la care sunt supuşi de gardieni.

În anul 1970, pe un teren de golf din Maroc, se îndrăgosteşte, nebuneşte, la prima vedere, de pictoriţa Micheline Roquebrune, cu care se va căsători, pe ascuns, cinci ani mai târziu, după divorţul lui de prima soţie (produs în anul 1973).

În 1975, apare în pelicula “The Man Who Would Be King”, în regia lui John Huston.

În anul 1989, revista People îl desemnează „cel mai sexy bărbat în viaţă”, la vârsta de aproape 60 de ani.

Sean Connery a fost profesorul Henry Jones în seria ”Indiana Jones” (1989) şi regele Arthur din megaproducţia ”First Knight”/”Primul cavaler” (1995).

La începutul anilor ’90 ai secolului trecut, el a suferit de pe urma afectării grave a corzilor vocale, presa modenă britanică a speculat că ar fost vorba de cancer, însă, ulterior actorul a declarat că interpretarea stării sale a fost cu mult exagerată.

Începând cu anul 1992, Sean Connery a patronat Festivalul Internaţional de film de la Edinburgh.

În anul 2000, în urma unui sondaj, a fost desemnat de către copiii britanici drept „Cel mai dorit tătic”.

În 20 iunie 2000, pentru a marca cei 80 de ani de viaţă ai marelui actor, în cadrul Festivalului de Film de la Edinburgh, pe care actorul îl patrona, a fost organizată o gală care i-a fost dedicată.

În anul 2003, realizează ultimul său rol în film în „The League of Extraordinary Gentlemen”, iar în 2006, actorul și-a pus la dispoziție vocea pentru un personaj din lungmetrajul animat ”Sir Billi the Vet”.

În 2006, la vîrsta de 75 de ani, Sean Connery a fost votat cel mai sexy pensionar din Marea Britanie, într-un sondaj realizat de site-ul Tickbox, fiind considerat de peste 50% dintre persoanele chestionate drept cel mai atrăgător bărbat din Marea Britanie.

În anul 2008 a devenit, pentru scurt timp, noua imagine a liniei de genţi de voiaj a casei de modă franceze Louis Vuitton.

Întreaga sa viaţă, Sean Connery a fost un împătimit al jocului de golf.

După o carieră de şase decenii, Sir Sean Connery a fost recompensat cu aproape 40 de premii cinematografice şi circa 30 de nominalizari la cele mai importante festivaluri de gen din întreaga lume.

În anul 1986, a obţinut un Premiu BAFTA pentru rolul călugarului William von Baskerville din ecranizarea romanului lui Umberto Eco, ”Numele trandafirului”/”The Name of the Rose” (1986).

Actorul deţine un premiu Oscar şi un „Glob de Aur” pentru rolul lui Jim Malone din filmul ”The Untouchables” (1987), un thriller de mare succes, în care a jucat alături de Kevin Costner.

În 1988, Sean Connery a primit a doua nominalizare la Premiile BAFTA pentru rolul căpitanului Ramius, aflat la cârma celui mai performant submarin sovietic, ”Octombrie Roșu” în filmul  ”In The Hunt for Red October”.

În 1999, Sean Connery primeşte un premiu de onoare pentru întreaga carieră din partea Kennedy Center.

În anul 2000, actorul primeşte titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic din partea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi titlul de „Sir”.

În anul 2006, Sean Connery a fost omagiat de elita Hollywood-ului, Institutul American de Film decernându-i un premiu pentru întreaga carieră.

El este deţinătorul a altor premii oferite pentru întreaga activitate şi a premiului „Golden Lion” pentru contribuţia sa adusă cinematografiei.

A mai fost distins cu Legiunea de Onoare în grad de cavaler, cu titlul de Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, Henrietta Award (1971), London Film Critics Circle Award for Actor of the Year (1987), National Board of Review Award for Best Supporting Actor (1987), German Film Award for Best Actor (1987), Kansas City Film Critics Circle Award for Best Supporting Actor (1987), Premiul Cecil B. DeMille (1995), MTV Movie Award for Best On-Screen Duo (1997), titlul de Doctor Honoris causa al Universităţii St. Andrews, titlul de Grand Officer al Ordinului Manuel Amador Guerrero.

Actorul a fost, dintotdeauna, un militant pentru independența Scoției – fiind şi membru al Partidului Naţional Scoţian, pentru care a avut contribuţii financiare consistente – , punând și bazele unei fundații care finanțează tinerii talentați din țară.

La împlinirea a 90 de ani, Sir Sean Connery se bucura de viaţă alături de a doua sa soţie, Micheline Roquebrune, ajunsă şi ea, la o vârstă venerabilă. Cei doi îşi împărţeasu existenţa între numeroasele proprietăţi imobiliare pe care le deţineau în Scoția, Spania și în Bahamas.

Marele actor a murit în somn, la 31 octombrie 2020, la New Providence, Bahamas, unde se afla una din proprietăţile sale.

Filmul „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică va avea premiera în cinematografele din România pe 25 aprilie
Teatru și film 11 Aprilie 2025, 06:37

Filmul „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică va avea premiera în cinematografele din România pe 25 aprilie

„TWST / Things We Said Today” , filmul hibrid la care cineastul Andrei Ujică a început să lucreze în...

Filmul „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică va avea premiera în cinematografele din România pe 25 aprilie
Spectacolul „Aer” în regia Letei Popescu, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 11 Aprilie 2025, 06:05

Spectacolul „Aer” în regia Letei Popescu, în premieră la Teatrul Metropolis

Teatrul Metropolis anunță premiera spectacolului Aer , după Airswimming de Charlotte Jones, cu inserții documentare de Roxana...

Spectacolul „Aer” în regia Letei Popescu, în premieră la Teatrul Metropolis
Mărșăluind în întuneric - femeile care rămân văduve după sinuciderea soților în India rurală
Teatru și film 10 Aprilie 2025, 12:40

Mărșăluind în întuneric - femeile care rămân văduve după sinuciderea soților în India rurală

Pentru filmul ”Marching in the Dark”/ "Mărşăluind în întuneric ", regizorul indian stabilit...

Mărșăluind în întuneric - femeile care rămân văduve după sinuciderea soților în India rurală
Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025
Teatru și film 10 Aprilie 2025, 12:34

Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025

Florin Mihăilescu , unul dintre cei mai talentați și prolifici directori de imagine din cinematografia românească, va...

Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025
Cine-concertele TIFF.24: o experiență multimedia și un show pentru întreaga familie
Teatru și film 09 Aprilie 2025, 12:33

Cine-concertele TIFF.24: o experiență multimedia și un show pentru întreaga familie

După anunțarea evenimentului Amadeus LIVE , programul de cine-concerte din cadrul celei de-a 24-a ediții a Festivalului...

Cine-concertele TIFF.24: o experiență multimedia și un show pentru întreaga familie
Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” - o scurtă incursiune în universul de creație al filmului „Anul Nou care n-a fost”
Teatru și film 08 Aprilie 2025, 16:00

Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” - o scurtă incursiune în universul de creație al filmului „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi, 8 aprilie, de la ora 18:30 , va avea loc vernisajul unei expoziții inedite -  „Erori au...

Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” - o scurtă incursiune în universul de creație al filmului „Anul Nou care n-a fost”
Actorul Pavel Bartoș, Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru personajul principal din spectacolul „…Escu” al Teatrului „Stela Popescu” din București, la Gala Premiilor UNITEM 2025
Teatru și film 08 Aprilie 2025, 14:44

Actorul Pavel Bartoș, Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru personajul principal din spectacolul „…Escu” al Teatrului „Stela Popescu” din București, la Gala Premiilor UNITEM 2025

Actorul Pavel Bartoș a primit Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Gala Premiilor Uniunii...

Actorul Pavel Bartoș, Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru personajul principal din spectacolul „…Escu” al Teatrului „Stela Popescu” din București, la Gala Premiilor UNITEM 2025
A murit Jay North, actorul care l-a interpretat pe Dennis în serialul  „Dennis, pericol public”
Teatru și film 07 Aprilie 2025, 10:03

A murit Jay North, actorul care l-a interpretat pe Dennis în serialul „Dennis, pericol public”

Jay North , actorul care a jucat rolul lui Dennis în serialul de televiziune „Dennis, pericol public​” timp...

A murit Jay North, actorul care l-a interpretat pe Dennis în serialul „Dennis, pericol public”
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 14:00
Bilet de îmbarcare
Ascultă live Radio România Cultural
13:10 - 14:00
VATRA LUMINOASĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
13:10 - 15:00
Muzica anilor tăi (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
13:00 - 14:00
VEȘTI ȘI POVEȘTI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
11:03 - 18:00
DE WEEK-END CU RADIO REȘIȚA
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
13:00 - 16:00
Exclusiv FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
13:00 - 14:00
Emisiune în lb. germană
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru