PORTRET: Regizorul de teatru Silviu Purcărete împlineşte 71 de ani
05 Aprilie 2021, 06:12
Regizorul de teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, la Bucureşti.
A absolvit secţia de regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (IATC) din Bucureşti (promoţia 1974, clasa Valeriu Moisescu), potrivit site-ului http://aarc.ro ("All About Romanian Cinema"), revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România. A colaborat cu Teatrul din Piatra Neamţ şi Teatrul din Constanţa. Începând din 1978, a lucrat la Teatrul Mic din Bucureşti, montând piese de Giraudoux, Sartre, Shakespeare, devenind apoi profesor la IATC.
În 1992 a fost numit director artistic al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" din Bucureşti, menţionează CineMagia - www.cinemagia.ro.
Numele marelui regizor este legat, în principal, de colaborarea cu Teatrul Naţional din Craiova ("Ubu rex cu scene din Macbeth", "Titus Andronicus", "Phaedra", "Danaidele", "Orestia", "A douăsprezecea noapte" ş.a.). Multe dintre spectacolele sale montate la Craiova au fost invitate la numeroase festivaluri din întreaga lume: Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna ş.a.
În anul 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges, Franţa. În 2002, şi-a înfiinţat propria sa companie teatrală.
A regizat în Regatul Unit "Decameronul", "Phaedra" şi "Danaidele" (Glasgow), "Orestia" (Lyric Hammersmith), "Ubu Rex" (Edinburgh International Festival), "Furtuna" (Nottingham Playhouse). În 2007, a pus în scenă pentru vestita "Royal Shakespeare Company", piesa lui Eugen Ionescu "Macbett" şi, în acelaşi an, a montat "Troilus şi Cresida" la Teatrul "Katona Jozsef" din Budapesta, potrivit www.cinemagia.ro.
La a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Sibiu (mai 2008), i-au fost prezentate trei spectacole: "Lulu" (2007), "Aşteptându-l pe Godot" şi "Faust", iar cu piesa "Măsură pentru măsură", montată la Naţionalul craiovean, a participat la ediţia 2008 a Festivalului Internaţional Shakespeare. Tot în 2008, spectacolul "Cumnata lui Pantagruel" după Rabelais, produs de regizor la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a fost votat drept "Cel mai bun spectacol" la Festivalul Ex Ponto din Ljubljana (Slovenia).
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO - Spectacolul "Aşteptându-l pe Godot", de Silviu Purcărete, la Sibiu (2006)
Silviu Purcărete este cunoscut şi drept un foarte bun regizor de spectacole de operă: "La Boehme" de Puccini (Essen), "Parsifal" de Wagner (Scottish Opera), "Roberto Devereux" de Donizetti (Wiener Staatsoper), "Castor şi Polux" de Rameau (Opera din Bonn), notează site-ul www.tnb.ro.
Piesa de teatru "Faust", în regia lui Silviu Purcărete, care a deschis Festivalul Internaţional de la Edinburgh din august 2009, a fost declarată "Sold out!", cu două săptămâni înainte de prima reprezentaţie. La ediţia 2009 a Festivalului de la Sibiu, publicul a avut bucuria să urmărească trei spectacole semnate Silviu Purcărete: "Metamorfoze", "Uriaşii munţilor" şi "Faust".
În cinematografie, Purcărete a regizat şi scris scenariul la pelicula "Undeva la Palilula" (2011), titlu iniţial fiind "Conversaţie cu Serafim". Ca actor a jucat în "Faust - Drumul clipei" (2010) şi în "Insula" (2012), menţionează site-ul http://aarc.ro.
Din 2003, este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa. Pentru prodigioasa sa activitate a fost răsplătit cu numeroase premii, printre care: Premiul Naţional pentru Teatru (pentru piesa "Campiello" de Goldoni, 1986); Premiul criticii şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul internaţional de la Edinburgh, 1991); Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993); Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală (1995); Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996); Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional Shakespeare, Gdansk (2006).
A câştigat Premiul pentru întreaga activitate în anul 2017 ca regizor, notează www.uniter.ro.
A fost distins cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor (2000).
sursa: AGERPRES