Ascultă Radio România Cultural Live

Marjolaine Parot, key animator la ISLE OF DOGS, invitată la Anim’est 2018 - Animații-hit și programe speciale în afara competiției

11 Septembrie 2018, 15:21

Unul dintre cele mai anticipate lungmetraje de animație ale anului, Isle of dogs", în regia îndrăgitului regizor și scenarist american Wes Anderson, va fi proiectat la Anim’est, toamna aceasta, în prezența key animator-ului Marjolaine Parot.

Specialistă în animație stop motion, cu o experiență de aproape două decenii în industrie, Marjolaine Parot a lucrat pe platourile unor superproducții de animație internaționale, ca „Frankenweenie” (Tim Burton) sau „My Life as Zucchini” (Claude Barras). La București, Marjolaine va prezenta un making-of al filmului „Isle of dogs” – o privire în culisele universului creat de Wes Anderson, cu accent pe rolul animatorilor stop motion și pe multiplele fațete ale acestei meserii.

Lungmetrajul de animație care împrumută vocile unor actori celebri, ca Edward Norton, Bill Murray, Greta Gerwig, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Frances McDormand sau Scarlett Johansson, spune povestea unor câini exilați pe o insulă japoneză fictivă, în urma răspândirii unei gripe canine. Pe urmele lor pornește Atari, fiul primarului orașului care i-a alungat, în căutarea iubitului său câine, Spots. Wes Anderson, regizorul nominalizat la Oscar în 2010 pentru un alt lungmetraj de animație, „Fantastic Mr. Fox”, a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin, anul acesta.

Studioul de animație invitat la Anim’est 2018 este Cartoon Saloon, din Irlanda, unul dintre cele mai iubite și premiate studiouri de animație din lume, cu multiple nominalizări la Oscar și premii câștigate la cele mai importante festivaluri ale industriei. Publicul prezent la festival va avea ocazia să vadă lungmetrajele-hit „The Secret of Kells” (2009) și „Song of the Sea” (2014), și în premieră în România, cel mai nou lungmetraj al studioului, „The Breadwinner, în regia lui Nora Twomey, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat, anul acesta. Bazat pe romanul premiat al scriitoarei Deborah Ellis, „The Breadwinner” urmărește povestea extraordinară a Parvanei, o fată afgană de unsprezece ani născută într-o lume de conflict și opresiune în continuă schimbare, în Kabulul controlat de talibani. 

Țara invitată la cea de-a treisprezecea ediție Anim’est este Austria, o țară cu o tradiție puternică în animația experimentală, prezentă în agenda festivalului cu sprijinul Forumului Cultural Austriac. Anim’est va arăta o selecție acelor mai bune filme de animație austriece realizate între 2011 – 2017, desprinsă din programul popularului festival Două zile de animaţiedin Viena, un festival mai mult decât deschis pentru toate posibilităţile pe care le poate oferi animaţia. Narativ şi experimental, figurativ şi abstract, analog şi digital, şi pe lângă ele toate filmele hibride realizate de amatori, studenţi, artişti independenţi şi studiouri comerciale vor figura în selecţie. Alte două programe pregătite de Thomas Renoldner, selecționer al festivalului Două zile de animaţieși membru al juriului Anim’est, anul acesta, vor face parte din agenda acestei ediții: Animaţie experimentală - De la abstract la lumea reală, o selecție care explorează istoria puternică și rolul filmului experimental din Austria, și Naraţiune & Muzică, o selecție de filme de animație și videoclipuri muzicale pe gustul amatorilor de experimente vizual-narative și al iubitorilor de animație clasică deopotrivă.

Invitat la ediția Anim’est de anula acesta este și Anifilm, Festivalul Internaţional de Animaţie din Třeboň, al cărui director artistic, Pavel Horáček, va prezenta pubicului un program de animație cehă contemporană. Selecția cuprinde cele mai bune filme realizate de studenți, ale căror numitori comuni sunt curajul abordării vizuale și povestea originală. Din Cehia este și școala invitată anul acesta, Şcoala de Film și Televiziune a Academiei de Arte din Praga (Famu), care vine, de asemenea, cu o selecție a celor mai bune filme studențești din ultimii ani. Fondată în 1947 şi construită de unii dintre cei mai faimoşi cineaşti cehoslovaci de la momentul respectiv, FAMU este una dintre cele mai longevive şcoli de cinema din Europa.

Alte lungmetraje proiectate în afara competiției, de neratat la această ediție, sunt:

  • „Another Day of Life”, proiectat în deschiderea festivalului, o producție a multipremiatului studio polonez Platige Image, coregizată de spaniolul Raúl de la Fuente și polonezul Damian Nenow; o adaptare după cartea cu același nume, scrisă de jurnalistul polonez Ryszard Kapuściński, animația redă experiențele reale, captivante și tulburătoare ale lui Kapuściński în timpul Războiului Civil Angolez.
  • „Virus Tropical”, lungmetrajul columbian în regia lui Santiago Caicedo, o animație 2D alb-negru adaptată după romanul grafic cu același nume al creatoarei de benzi desenate Power Paola; filmul care are la bază o poveste despre maturizare și feminitate, spusă cu delicatețe și cu auto-ironie, deține în palmares nominalizări la premiul Cristal, la Annecy, și la Ursul de Cristal, la Berlin, precum și Premiul Audienței la SXSW.
  • „Mutafukaz”, lungmetrajul de animație adaptat după cele mai populare benzi desenate ale Franței în secolului al XXI-lea, realizate de Guillaume Renard álias Run. Coregizat de Run și de japonezul Shôjirô Nishimi, o coproducție a studiourilor Ankama și STUDIO4℃, acest thriller violent și sângeros are în centru povestea lui Angelino, unul din miile de rataţi care pierd vremea în Dark Meat City, un periculos megalopolis din însorita Californie.
  • „Marnie's World”, o delicioasă animație pe placul celor mici, adaptată după celebrul basm al Fraților Grimm, „Muzicanții din Bremen” – o poveste despre prietenie, visare și curaj. Regizorii lungmetrajului animat sunt Christoph Lauenstein și Wolfgang Lauenstein, care dețin în palmares un Premiu Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație („Balance”, 1989).

Festival Pass-urile, care asigură accesul la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului, au fost puse deja în vânzare pe Eventbook.ro. Prețul unui Festival Pass este de 150 lei.  În perioada următoare vor fi disponibile online și biletele la proiecțiile individuale și la evenimentele speciale din cadrul festivalului.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câștigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, votată de membrii Academiei Americane de Film®. 

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, partener EMILE Awards – Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animație, este organizat de Asociaţia Este’n'est și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România și Institutul Cultural Român.

Parteneri instituţionali: Centrul CINETic, UNATC I. L. Caragiale, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din România, Ambasada Franței în România, Centrul Ceh, Institutul Maghiar din București, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez.

Parteneri: Groupama Asigurări, AVIS Rent a Car, Point, Expirat

Parteneri media: Radio Guerilla, AaRC.ro, Blitz TV, Igloo-Banchiza Urbană, Proanimatie.ro, Sub25, Dissolved Magazine, The Institute, Vice, Ziarul Metropolis, AGERPRES, IQads & SMARK

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Filmul „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică va avea premiera în cinematografele din România pe 25 aprilie
Teatru și film 11 Aprilie 2025, 06:37

Filmul „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică va avea premiera în cinematografele din România pe 25 aprilie

„TWST / Things We Said Today” , filmul hibrid la care cineastul Andrei Ujică a început să lucreze în...

Filmul „TWST / Things We Said Today” de Andrei Ujică va avea premiera în cinematografele din România pe 25 aprilie
Spectacolul „Aer” în regia Letei Popescu, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 11 Aprilie 2025, 06:05

Spectacolul „Aer” în regia Letei Popescu, în premieră la Teatrul Metropolis

Teatrul Metropolis anunță premiera spectacolului Aer , după Airswimming de Charlotte Jones, cu inserții documentare de Roxana...

Spectacolul „Aer” în regia Letei Popescu, în premieră la Teatrul Metropolis
Mărșăluind în întuneric - femeile care rămân văduve după sinuciderea soților în India rurală
Teatru și film 10 Aprilie 2025, 12:40

Mărșăluind în întuneric - femeile care rămân văduve după sinuciderea soților în India rurală

Pentru filmul ”Marching in the Dark”/ "Mărşăluind în întuneric ", regizorul indian stabilit...

Mărșăluind în întuneric - femeile care rămân văduve după sinuciderea soților în India rurală
Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025
Teatru și film 10 Aprilie 2025, 12:34

Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025

Florin Mihăilescu , unul dintre cei mai talentați și prolifici directori de imagine din cinematografia românească, va...

Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025
Cine-concertele TIFF.24: o experiență multimedia și un show pentru întreaga familie
Teatru și film 09 Aprilie 2025, 12:33

Cine-concertele TIFF.24: o experiență multimedia și un show pentru întreaga familie

După anunțarea evenimentului Amadeus LIVE , programul de cine-concerte din cadrul celei de-a 24-a ediții a Festivalului...

Cine-concertele TIFF.24: o experiență multimedia și un show pentru întreaga familie
Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” - o scurtă incursiune în universul de creație al filmului „Anul Nou care n-a fost”
Teatru și film 08 Aprilie 2025, 16:00

Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” - o scurtă incursiune în universul de creație al filmului „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi, 8 aprilie, de la ora 18:30 , va avea loc vernisajul unei expoziții inedite -  „Erori au...

Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” - o scurtă incursiune în universul de creație al filmului „Anul Nou care n-a fost”
Actorul Pavel Bartoș, Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru personajul principal din spectacolul „…Escu” al Teatrului „Stela Popescu” din București, la Gala Premiilor UNITEM 2025
Teatru și film 08 Aprilie 2025, 14:44

Actorul Pavel Bartoș, Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru personajul principal din spectacolul „…Escu” al Teatrului „Stela Popescu” din București, la Gala Premiilor UNITEM 2025

Actorul Pavel Bartoș a primit Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Gala Premiilor Uniunii...

Actorul Pavel Bartoș, Premiul de Excelență și Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru personajul principal din spectacolul „…Escu” al Teatrului „Stela Popescu” din București, la Gala Premiilor UNITEM 2025
A murit Jay North, actorul care l-a interpretat pe Dennis în serialul  „Dennis, pericol public”
Teatru și film 07 Aprilie 2025, 10:03

A murit Jay North, actorul care l-a interpretat pe Dennis în serialul „Dennis, pericol public”

Jay North , actorul care a jucat rolul lui Dennis în serialul de televiziune „Dennis, pericol public​” timp...

A murit Jay North, actorul care l-a interpretat pe Dennis în serialul „Dennis, pericol public”
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
09:05 - 10:00
MATINALII DE PASTI (Continuare)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 10:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:00 - 10:00
Program Muzical
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:00 - 10:00
Bună dimineața, vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
09:03 - 11:00
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru