KOPP - Noua cafenea din Cotroceni inspirată de filmul „Liceenii” de Nicolae Corjos
03 Februarie 2025, 17:40
Un nou loc de întâlnire și nostalgie urbană s-a deschis sâmbătă, 1 februarie 2025, în inima cartierului Cotroceni! Situată pe strada Dr. Lister, la nr. 12, KOPP este cafeneaua care aduce în prezent atmosfera și emoția filmului cult Liceenii, pentru toți cei care vor să se bucure de o cafea de calitate într-un spațiu încărcat de istorie.
Situată la parterul casei în care a locuit între 1971 și 2022 Nicolae Corjos, regizorul filmului „Liceenii”, și unde, între 1971 și 1976, a trăit compozitorul și profesorul universitar Victor Iușceanu, KOPP este mai mult decât o cafenea – este o experiență cinematografică. De la decorul camerei speciale, inspirate din anii '80, la proiecții cu secvențe iconice și un meniu creativ cu o selecție specială de cafea, creată de Bugan Coffee Lab, renumita micro-prăjitorie premiată la nivel internațional, KOPP promite să devină un hotspot pentru toată familia.
„Ne-am dorit să creăm un spațiu unde generațiile noi să descopere farmecul acestui film și să își creeze propriile amintiri. KOPP este un omagiu adus cinematografiei românești și tuturor celor care au crescut cu povestea lui Mihai și Dana”, spune Oxana Corjos, fiica regretatului regizor.
Deschiderea a avut loc în prezența unor personalități marcante ale culturii române: Oana Sârbu, îndrăgita actriță din "Liceenii", Irina Margareta Nistor, critic de film, Teodora Mareș, actrița emblematică, în special pentru rolul din filmul Declarație de dragoste (1985), în care a jucat alături de Adrian Păduraru, film regizat tot de Nicolae Corjos.
Sunteți așteptați în fiecare zi să descoperiți KOPP - locul unde nostalgia se împletește cu aromele fine ale cafelei de specialitate, într-unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Bucureștiului.
Filmele Liceenii (1986) şi Declaraţie de dragoste (1985) în regia lui Nicolae Corjos au marcat mijlocul anilor 80 prin recorduri de popularitate, aducând culoare şi entuziasm într-o perioadă în care cenuşiul marca viaţa de zi cu zi.
Cei care, liceeni, studenţi sau proaspăt absolvenţi fiind, au fost aduşi în lumina reflectoarelor la mijlocul anilor 80 de regizorul Nicolae Corjos – respectiv Oana Sârbu, Teodora Mareş, Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Tudor Petruţ, Adrian Păduraru – i-au transmis recunoştinţa la aniversarea de 85 de ani.
Nicolae Corjos s-a născut la Hotin (România, astăzi în Ucraina), pe 22 mai 1935 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. De-a lungul bogatei sale activităţi artistice, polarizate de lumea filmului, a înfiinţat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică până în 1972. Timp de peste un deceniu, începând din 1981, a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia”, perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care Mănăstirea Văcărești (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul Internațional „George Enescu” (1992) etc. şi a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului între 1995 şi 2001. Nicolae Corjos a devenit doctor în muzică în 2000 cu teza „Arta muzicii – componentă şi aureolă a audiovizualului” şi a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 până în 2009.
Nicolae Corjos a fost membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).
Activitatea în cinematografie a început-o ca regizor secund al filmelor Dacii (1967), Ciprian Porumbescu (1973), Nemuritorii (1974), Toate pînzele sus (serial TV, 1977), Contele Ory (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).
Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele Ora zero (1979), Alo, aterizează străbunica!... (1981), Pădurea nebună (1982), Declarație de dragoste (1985), Liceenii (1986), Extemporal la dirigenție (1988), Un studio în căutarea unei vedete (1988), Liceenii Rock'n'Roll (1991).
Filmele Declarație de dragoste şi Liceenii au devenit un fenomen cinematografic al anilor 80 şi s-au bucurat de o popularitate extraordinară în deceniile ce au urmat. Televiziunile din România au difuzat aceste filme de zeci de ori, generaţii de cinefili revăzându-le cu plăcere în perioade succesive, ca pe un document artistic al emoţiilor şi relaţiilor sociale specifice vârstei adolescenţei, aşa cum arătau ele în anii 80, în România, şi aşa cum au rămas şi vor rămâne ele în profunzime în continuare, indiferent de probele la care sunt ele supuse de istoria recentă.
Nicolae Corjos a încetat din viaţă în 27 februarie 2022, documentarele şi filmele lui artistice rulând în continuare pe toate canalele de televiziune româneşti şi platformele de streaming.